Aug. 27, 2020

Volwassen acne: Q&A

Na je tienerjaren denk je ervan af te zijn? Helaas is dit niet altijd het geval! Ook op volwassen leeftijd kampen heel wat vrouwen met acne. Welkom in de wondere wereld van ‘volwassen acne’.

Gebasseerd op een artikel van Franciska Bosmans in Knack Weekend.
Dr. Barbara Geusens werd geïnterviewd in dit artikel als Key Opinion Leader.

1. WAT IS ACNE?


Simpel gesteld spelen vier factoren een belangrijke rol bij het ontstaan van acne.

  • Een verhoogde productie van sebum, ook wel talg genoemd
  • Verstopte huidporiën door een slechte afschilfering van dode huidcellen
  • De groei van de Cutibacterium Acnes
  • Ontstekingen die leiden tot het ontstaan van zwarte puntjes en eventuele cysten

Wil je graag meer lezen over het ontstaan van acne en deze onderliggende factoren? Neem dan zeker een kijkje op onze skin school!

2. IS ER EEN VERSCHIL TUSSEN TIENER- EN VOLWASSEN ACNE?


Bij tieners ontstaat acne door een verhoogde aanmaak van hormonen tijdens de puberteit. Bij volwassen is het voornamelijk te wijten aan hormonale schommelingen (vb. Zwangerschap), chronische stress en omgevingsfactoren.

Daarnaast vertelt dokter Dagmar Ostijn ook: “Bij tieners duikt acne op in de T-zone: het voorhoofd, de neus en de kin. Tieners hebben ook meer last van die typische glimmende huid en vet haar. Volwassenen hebben dit minder. Bij hen zit acne meer in de U-zone: de kaak, de kin en de hals.”

3. IS ER EEN VERSCHIL TUSSEN MANNEN EN VROUWEN?


Uit verschillende studies blijkt dat volwassen acne vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Dr. Ostijn: “Mannen hebben vaak een zware vorm, vooral op de borst, rug en bovenarmen. Hun gezicht blijft vaak gespaard. Bij vrouwen zit het meer in de U-zone, soms ook in het decolleté.”

4. WAAROM HEB JE ER ALS DERTIGPLUSSER NOG LAST VAN?


Bij vrouwen in de oorzaak veelal hormonaal. Zoals we hierboven hebben uitgelegd beïnvloeden hormonen de talgproductie, een belangrijke factor in het ontstaan van acne.

Waarom duiken die vervelende puistjes altijd op tijdens die ene periode van de maand? Een week na de eisprong (die plaats vindt zo’n 14 dagen voor de mensturatie) krijgen veel vrouwen een acne opstoot. Dit heeft te maken met de hormoonbalans in het lichaam. Na het bereiken van een piek (de eisprong), daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam en stijgt de hoeveelheid progesteron. En jawel, progestoron is het hormoon dat de talgproductie stimuleert en op deze manier het onstaan van puistjes in de hand werkt.

“Ook andere zaken of fases kunnen leiden tot een verandering in de hormoonbalans en bijhorende acne opstoot” vertelt Dr. Ostijn. “Denk bijvoorbeeld aan: een zwangerschap, het stopzetten van de pil, een pil met progestagenen nemen of overstappen op een spiraaltje.”

Naast deze hormonale invloeden zijn er ook levensstijlfactoren die een rol kunnen spelen: genetische aanleg, het dragen van een mondmasker, specifieke medicatie, cosmetica, roken, pollutie. Bij dertigers speelt stress vaak  een rol.

5. IK HEB LAST VAN PUISTJES, DUS HEB IK ACNE?


Niet per se. De puistjes kunnen ook te wijten zijn aan een andere oorzaak. Zo zijn er andere huidaandoeningen die ook lijden tot het onstaan van puistjes. “Rosacea, periorale dermatitis, cortisone-acne en folliculitis lijken op acne omdat ze ook puistjes veroorzaken, maar ze geven geen comedonen,” verklaart Ostijn.

6. KAN JE ACNE VOORKOMEN?


Enigszins wel. Jouw genetica liggen vast en je stresslevel kan je ook niet zomaar naar beneden halen, maar veel vrouwen zijn gebaat bij een anticonceptie aanpassing of aanpassingen in hun levensstijl. Zo kan het vermijden van snelle suikers, stoppen met roken en je cosmetica aanpassen vaak al een positief effect hebben op jouw puistjes.

Het is een feit: veel mensen met acne gaan in overdrive! Ze willen alle puistjes en zwarte puntjes weg scrubben of strippen. Dit is echter geen goed idee en maakt de situatie alleen erger.

Dr. Barbara Geusens is zelf ook overtuigd van een zachte en milde aanpak voor je huid. “Door de natuurlijke vetten/lipiden van je huid weg te strippen met aggressieve producten zoals alcohol formulaties, sterk schuimende reinigers of scrubs zal je huid enkel beschadigd worden en wordt je huid mogelijks nog ‘vetter’. Door het talg van de je huid weg te strippen, zal de huid net gestimuleerd worden meer talg aan te maken. Een vicieuze cirkel dus." Kies beter voor een cosmeticaproduct die de juiste lipiden aan je huid toevoegt. Op deze manier wordt de aanmaak van meer talg niet gestimuleerd. Daarnaast is het ook erg belangrijk om je huid dagelijks en zacht te reinigen.

Lees meer over het correct reinigen van je huid op onze skin school.

THANK YOU!!


Bedankt Franciska Bosmans voor dit mooie artikel in Knack Weekend!

Heb je specifieke vragen over volwassen acne?

Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen!

Of boek een 1-op-1 consultatie met oprichtster Dr. Barbara Geusens. Achterhaal wat de oorzaak is van jouw huidprobleem en ontdek welke ingrediënten het best werken voor jouw huid!

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid