Apr. 13, 2020

Huidveroudering in het algemeen

Huidveroudering is een uiterst complex proces dat wordt beïnvloed door meerdere factoren. In deze blog bespreken we de belangrijkste factoren, de tekenen van huidveroudering en bijbehorende biologische veranderingen van de huid.

Onze skintip

De oorzaken

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat bij elk individu optreerd. De snelheid van huidveroudering en het optreden huidverouderingsverschijnselen kan echter verschillen tussen personen onderling en wordt bepaald door zowel interne als externe factoren.

INTERNE FACTOREN

Als we het hebben over 'intrinsieke veroudering', wordt verwezen naar je   genetische profiel. Sommige personen hebben genetisch een lager risico op huidveroudering. We definiëren 'goede genen' simpelweg als genen die geen mutaties of 'defecten' vertonen. "Goede genen" kunnen hun functie goed uitoefenen binnen biologische processen die huidparameters bepalen, zoals elasticiteit, hydratatie, barrièrefunctie, antioxidantcapaciteit ... Wanneer genen defecten of mutaties bevatten, is hun functie verstoord. Dit leidt in de meeste gevallen tot een verhoogd risico op versnelde huidveroudering.

sa1.jpg

EXTERNE FACTOREN

Huidveroudering veroorzaakt door omgevingsfactoren, wordt 'extrinsieke huidveroudering' genoemd. De mate van extrinsieke huidveroudering hangt af van uw individuele blootstelling aan omgevings- en schadelijke factoren zoals blootstelling aan de zon (fotoveroudering), roken, luchtvervuiling, radicalen... Ultraviolet licht (blootstelling aan de zon) is een van schadelijkste factoren voor de huid. Een andere belangrijke factor is de vorming van vrije radicalen (oxidatieve stress). Al deze externe factoren beïnvloeden of verstoren de normale huidstructuur en versnellen het natuurlijke huidverouderingsproces.

 

Ook al heb je 'goede genen' toch kunnen vroege tekenen van huidveroudering optreden als je vaak wordt blootgesteld aan schadelijke externe factoren. Anderzijds kunnen individuen met een hoog genetisch risico op huidveroudering vroege huidveroudering toch beperken door blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren te vermijden.

De tekenen van huidveroudering en de onderliggende biologische veranderingen van de huid

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen.

  • De bovenste laag heet "epidermis" en bestaat voornamelijk uit keratinocyten. De opperhuid vormt een beschermende barrière voor de onderliggende lagen, werkt als een sensorisch orgaan en reguleert de temperatuur- en vochtbalans.
  • Onder de epidermis vinden we de tweede laag of "dermis". Deze laag bevat bindweefsel, bloedvaten, sebum- en zweetklieren, zenuwen, haarzakjes en andere structuren. De dermis bevat ook vezels (elastine, collageen en reticuline) die zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
  • De onderste laag of "hypodermis" bestaat voornamelijk uit adipocyten (vetcellen) en dient als energiereservoir en thermische isolatie. Als we ouder worden, ondergaan al deze lagen veranderingen en zijn ze betrokken bij de tekenen van huidveroudering.
sa2.png

Huidveroudering kan op verschillende manieren zichtbaar zijn en verschillen tussen mensen.

FIJNE LIJNTJES EN RIMPELS

sa3.png

Rimpels zijn als het ware inkepingen in het huidoppervlak en kunnen zichtbaar zijn als fijne lijntjes of diepe rimpels, afhankelijk van hun diepte. Naarmate we ouder worden, bevat onze huid minder collageen en worden elastinevezels losser. De verminderde productie en verhoogde afbraak van collageen maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces, maar kan worden versterkt door hoge blootstelling aan de zon (UV-licht) en vorming van vrije radicalen. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, broos en ontstaan ​​er rimpels. Bovendien zijn fijne lijntjes en rimpels beter zichtbaar als je huid uitgedroogd is.

PIGMENT VLEKJES

sa4.png

Bij het verouderen kunnen bruine of donkere vlekken op de huid verschijnen. Deze worden "ouderdomsvlekken", "levervlekken" of "lentigines"  genoemd. De pigmentvlekken worden veroorzaakt door overactieve pigmentcellen (melanocyten) in de opperhuid. Pigmentcellen produceren van nature melanine (pigment) bij blootstelling aan ultraviolet (UV) licht en geven de huid haar natuurlijke pigment. Langdurige blootstelling aan UV-licht kan ervoor zorgen dat pigmentcellen overactief zijn en lokaal een ophoping van pigment veroorzaken, wat resulteert in de vorming van "ouderdomsvlekken".

LEEFTIJD GEÏNDUCEERDE DROGE HUID

sa5.png

Tijdens het natuurlijk verouderingsproces ondergaat de huid verranderingen die het risico op het ontwikkelen van een droge verhogen.  Onder invloed van hormonale verranderingen - verminderde productie van oestrogeen bij veroudering - produceert ons lichaam minder lipiden dan waneer we jong zijn. Deze huidlipiden spelen een cruciale rol bij het handhaven van de beschermende barrière van de huid, die vocht vasthoudt en het lichaam beschermt tegen externe factoren.

Er zijn twee types van  huid-lipiden: talglipiden en epidermale lipiden. De talglipiden worden afgescheiden door de talgklieren en beschermen de huid van buitenaf, terwijl epidermale lipiden zich tussen de huidcellen bevinden (baksteen-cement model) en de huid van binnenuit beschermen. Door de reductie van lipiden wordt de beschermende huidbarrière zwakker en neemt het vochtverlies van de huid toe. De huid wordt droger en kan ruw aanvoelen. 

VERSLAPPING VAN DE HUID

water-roze-achtergrond2.jpg

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, bevat onze huid minder collageen en worden elastinevezels losser naarmate we ouder worden. Dit veroorzaakt rimpels en vermindert de stevigheid en elasticiteit van de huid. De huid wordt ook slapper onder invloed van de zwaartekracht. Bovendien is er een herverdeling van gezichtsvet in de onderste laag van de huid (hypodermis), wat kan leiden tot verlies van gezichtsvolume en bijdraagt ​​aan een slappe huid.

EEN DOFFE TINT VAN DE HUID

tips4.png

De bovenste huidlaag vernieuwt zichzelf elke 28 dagen. Er worden nieuwe huidcellen aangemaakt die naar het huidoppervlak migreren. Aan de oppervlakte verranderen ze in dode huidcellen (corneocyten) en worden ze afgeschilfert. Naarmate de huid ouder wordt, duurt het vernieuwingsproces van de huidcellen langer, waardoor er een opeenhoping van dode huidcellen ontstaat en de huid dunner wordt dan voorheen. Het resultaat is een doffere huidskleur en een ruw gevoel van de huid.

Invest in your skin, it will represent you for a very long time!

Waarom is Nomige zo speciaal?

Nomige onderscheidt zich van veel andere huidverzorgingsmerken doordat het niet alleen rekening houdt met uw leefstijlfactoren (externe factoren) of huidtype, maar ook met uw genetisch huidprofiel (interne factoren). Door je DNA te onderzoeken, kunnen we meer inzicht krijgen in je huidverouderingsproces. In het laboratorium analyseren we verschillende genen die betrokken zijn bij collageenhomeostase, antioxidantbescherming, barrièrefunctie en huidhydratatie. Op basis van uw DNA-profiel weten we welke risico's u loopt en ontwikkelen we producten met ingrediënten bevatten die specifiek op deze risico's gaan inwerken.

 

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige concept.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Wil je meer weten over huidveroudering?

Huidveroudering is een zeer complex proces dat wordt beïnvloed door zowel interne factoren (uw DNA) als externe factoren (zoals de zon, vervuiling, weersomstandigheden, roken...).  Elke huid is uniek en dat geldt ook voor het verouderingsproces.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid