Jul. 13, 2020

Lasers

In het verleden hadden we het al over fillers, PDO draadjes, microneedling en de facelift, maar lasers kwamen nog niet aan bod. Hierover laten wij graag Dr. Heykants aan het woord. Dr. Bieke Heykants is oprichtster van ‘Da Vinci Clinic’, en één van onze partners. Daarnaast is ze gespecialiseerd in de dermatologie en verschaft ze je met plezier een schat aan informatie over… lasers natuurlijk.

 

We horen vaak over lasers, maar de ene laser is de andere niet. Zo werkt een schoonheidsspecialiste ook soms met lasers, maar kan u kort opsommen welke lasers gebruikt worden voor welke aandoening?

Dr. Heykants: "Lasers zijn toestellen die werken op basis van een krachtig gebundelde lichtstraal van één bepaalde golflengte (één kleur). Dit licht gaat inwerken op een target of chromofoor:  er zijn drie chromoforen waarop ze kunnen inwerken met name water, bloed (rode bloedcellen) en pigment. Dus voor elk target dat je wil behandelen heb je een ander toestel nodig."

Kan het zijn dat lasers ‘niet werken’ of dat je geen effect ziet? Van wat hangt dit af?

Dr. Heykants: "De indicatiestelling is heel belangrijk. Dit wil zeggen dat het zeer belangrijk is te weten waarvoor elk toestel staat en rekening te houden met het chromofoor waarop de laser werkt; een pigmentlaser zal niet op bloedvaten werken. Bij de correcte indicatiestelling werkt een laser altijd maar dikwijls zijn er wel meerdere behandelingen nodig."

SOORTEN LASERS

  • De lasertoestellen die op de rode bloedcellen werken, kunnen dus gebruikt worden voor couperose, adertjes op de benen..
     
  • De toestellen die op pigment werken, worden gebruikt voor het behandelen van ouderdomsplekken, tatoeages maar ook voor ontharingen. Lasers die rechtstreeks op “haar” werken bestaan niet, ze werken altijd op de kleur, aanwezig in het haar. Dit is dan ook de reden dat ontharingslasers niet werken op grijs en blond haar.
     
  • Tenslotte zijn er nog lasers die werken op water en dus het water aanwezig in onze huid (60%) kunnen laten verdampen en op deze wijze de huid kunnen afschaven: ze worden dan ook schaaflasers genoemd. Ze kunnen voor huidverjonging worden gebruikt : ze kunnen rimpels vervagen, de huid mooier maken van structuur en ook huidverdikkingen (goedaardige pigmentvlekken...) kunnen hiermee verwijderd worden.


Na de behandeling(en), is het effect van lasers dan definitief (ontharing is definitief, maar wat met pigment of couperose)? Indien nee, om de hoeveel maanden moet je terugkomen?

Dr. Heykants: 'Sommige lasertoestellen geven inderdaad een definitief resultaat omdat ze het target vernietigen bv. een haar kan vernietigd worden, een wratachtige pigmentvlek kan verwijderd worden of een zweetklier of vetcel kan vernietigd worden.

De meeste toestellen vragen echter onderhoudsbehandelingen zoals bij couperose of adertjes op de benen kan je een zeer mooi resultaat hebben na enkele behandelingen, maar de meeste mensen ontwikkelen weer nieuwe bloedvaten die na een jaar of een paar jaar terug dienen behandeld te worden.

Ook bij een stevige antirimpel behandeling met laser heb je meestal ook voor enkele jaren resultaat. Lasers werken met andere woorden ook op huidverjonging. Natuurlijk heb je ook veel baat bij een goede huidverzorgingsroutine, want die geeft je meer tijd tot je onderhoudsbehandeling.'

Doet een laserbehandeling pijn?

Dr. Heykants: "De meeste lasers voel je wel, bij mijn weten is er geen enkel toestel volledig pijnloos. Er zijn wel toestellen die pijnlijker zijn dan andere en bij sommige behandelingen is er adequate pijnstilling noodzakelijk omdat de behandeling anders te pijnlijk is. Ook is er soms verzorgende nabehandeling nodig zeker bij de laserstoestellen die op water werken omdat er meestal wondjes wordt nagelaten. Het klinkt misschien iet of wat 'scary', maar je wordt natuurlijk altijd behandeld met de beste zorgen."

Wat is het kostenplaatje?

Dr. Heykants: '"De prijs hangt sterk af van wat er dient behandeld te worden en met welk lasertoestel er gewerkt wordt. Alle behandelingen en tarieven vind je hier."

ANDERE TOESTELLEN

Dr. Heykants: "Naast lasers bestaan er ook andere toestellen die werken op basis van licht maar niet met licht van één bepaalde golflengte: deze toestellen worden dan flitslampen of IPL (intense pulsed light) genoemd. Ze hebben een bredere range in hun behandelingsmogelijkheden maar zijn minder specifiek en dan kan het risico vergroten op nevenwerkingen (verbrandingen).

Tenslotte heb je ook toestellen die strictu sensu geen lasers zijn omdat ze niet met licht werken (echter lasers werken met zichtbaar of infra roodlicht) maar wel met electromagnetische stralen zoals radiofrekwentie, microgolfstralen, ultrasono ... Dit noemen we dan energy-like devices. Deze toestellen gaan vooral warmte in de huid en onderhuid brengen en zijn dus ideaal voor :

  • aanmaken van nieuw collageen met huidverstrakking als gevolg,
  • vet oplossen met behulp van warmte
  • zweetklieren onder de oksel te doen uitdrogen en op die manier overmatig transpireren aanpakken."

 

Bedankt!!

Heel erg bedankt Dr. Heykants voor de uitgebreide toelichting over een zeer interessant topic.

Wil je persoonlijk advies of meer weten over de behandelingen van Da Vinci Clinic? Neem dan zeker contact op.

Veel liefs,
Team Nomige

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid