May. 02, 2020

Levensstijlfactoren die huidveroudering beïnvloeden

Elke huid is uniek en dit wordt bepaald door zowel externe als interne factoren. In deze blog leggen we uit wat de externe factoren zijn, hoe ze een rol kunnen spelen in je huidverouderingsproces en wat je eraan kunt doen.

SKINTIP

In deze skintip heeft Dr. Barbara Geusens het over veroudering en gebruikt liever de term pro-aging dan veroudering.

2 belangrijke componenten spelen hun rol bij het ouder worden: 
1. Intrinsieke veroudering, dat is uw DNA
2. Extrinsieke veroudering, die externe factoren in uw levensstijl zijn

WELKE EXTERNE FACTOREN SPELEN EEN ROL?

De zon & UV stralen

afbeelding2.png

Wanneer je in de zon zit, wordt je huid blootgesteld aan ultraviolet (UV) licht, meer bepaald aan UVA- en UVB-straling. Herhaalde, onbeschermde blootstelling aan UV-straling kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, ook wel 'photoageing' genoemd. Mensen met een bleke huid hebben meer kans op beschadiging door de zon omdat ze van nature minder beschermd zijn. UV-straling leidt tot de vorming van DNA-mutaties en vrije radicalen of ROS ('reactive oxygen species'). Als we niet genoeg antioxidanten in ons lichaam hebben om deze ROS te neutraliseren, is er een disbalans tussen de productie van ROS en de neutralisatie. Met als gevolg een ophoping van deze ROS en ontstaat van 'oxidatieve stress', wat het verouderingsproces van de huid versnelt.  Hetzelfde geldt voor DNA-mutaties: het lichaam herstelt DNA-schade door DNA-repair en celdood mechanismen. Wanneer we ouder worden of sterk worden blootgesteld aan de zon, kan ons lichaam de schade soms niet meer herstellen en neemt het risico op huidkanker toe.

De moeilijkheid bij zonneschade is het feit dat dit sterk verschilt van persoon tot persoon, waardoor het onmogelijk is om een waarde of duur te geven die zegt hoe vaak of hoe lang je maximaal in de zon kunt zitten voordat je schade oploopt. De ene persoon heeft van nature betere beschermingsmechanismen tegen zonneschade dan de andere, bijv. DNA-herstel, pigment, antioxidantencapaciteit...

Net als bij UV-straling veroorzaakt hoge luchtvervuiling ook de vorming van ROS en de daaruit voortvloeiende oxidatieve stress. Dit resulteert in verschillende soorten huidbeschadiging zoals vroegtijdige veroudering, pigmentatie en huidkanker. De schade door atmosferische vervuiling wordt verergerd door UV-straling. Vooral in Azië, in landen als China, India en Pakistan is een hoge mate van luchtvervuiling te zien.

Pollutie

afbeelding6.png

Voeding

afbeelding7.png

Ook voeding is een belangrijke factor, want het levert vitaminen en antioxidanten aan ons lichaam en onze huid. Voedingsstoffen met antioxiderende werking zijn aanwezig in diverse groenten en fruit. De inname van voedingsstoffen met antioxidanten is belangrijk om het interne antioxidantensysteem te ondersteunen en zo oxidatieve stress te bestrijden en huidveroudering te voorkomen.

Een Nederlandse studie toonde aan dat personen op een dieet rijk aan rood vlees en snacks meer gezichtsrimpels vertoonden dan personen op een dieet rijk aan fruit.

Door het gebruik van agressieve behandelingen (scrubs, sterk schuimende of alkalische zepen, irriterende crèmes, peelings) kunt u uw huidbarrière vernietigen of beschadigen. Hierdoor kan uw huid overgevoelig, vaak geïrriteerd en rood worden. Irritaties of ontstekingen versnellen bovendien de veroudering van je huid. Een droge huid komt vaak voor bij oudere mensen en heeft de neiging om te verergeren als ze vaak hete baden en harde zepen nemen. Af en toe een bad nemen kan zeker geen kwaad, maar dagelijks gebruik van sterk schuimende reinigingsmiddelen, agressieve peelings, alcoholproducten of scrubs kan uw huidbarrière wel degelijk ernstig beschadigen.

Cosmetica en huidverorgingsproducten

afbeelding9.png

Roken

afbeelding10.png

Personen die vaak roken, kunnen 'rokersrimpels' ontwikkelen, dit zijn rimpeltjes in de zone rond de mond die ontstaan door de herhaalde bewegingen van de spieren rond de lippen bij het roken van een sigaret.

Bovendien heeft nicotine in sigaretten een negatief effect op de vascularisatie in de dermis, met als gevolg een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid en een verminderde wondgenezing van de huid. Roken verhoogt MMP's (matrix metalloproteïnases) - enzymen die collageen afbreken - en leidt tot een afbraak van het collageen in onze huid. Dit vermindert de stevigheid en structuur van de huid en versnelt de tekenen van veroudering.

Chronische psychologische stress kan een nadelig effect hebben op de huidveroudering. Het precieze mechanisme van de invloed van stress op huidveroudering is nog steeds niet volledig begrepen en onderzocht. Recent onderzoek heeft echter wel aangetoond dat verschillende mechanismen - zoals telomeerverkorting, verhoogde hormoonproductie en oxidatieve stress - een rol kunnen spelen bij huidveroudering.

Stress

afbeelding11.png

Slaap

afbeelding12.png

Terwijl u geniet van uw welverdiende slaap en rust, laadt het lichaam zich op, herstelt het zich en vernieuwen de huidcellen zich. De slaapfase is belangrijk voor de huid, omdat de huid zich herstelt van de schade die ze overdag heeft opgelopen en de huidcellen zich tijdens de slaapfase vernieuwen. Een chronisch slaaptekort kan daarom leiden tot een verminderd barrièreherstel, een doffe huidskleur en vroege tekenen van huidveroudering.

Tijdens ons leven of de verschillende periodes van het jaar worden we blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Weerveranderingen, zoals de zon, wind, droge lucht en koude kunnen de conditie van je huid beïnvloeden en kunnen een rol spelen bij de verouderingsverschijnselen van je huid. In de winter kan bijvoorbeeld koude en droge lucht de huid uitdrogen, waardoor fijne lijntjes en rimpels beter zichtbaar worden.

Weersomstandigheden

afbeelding8.png

WAT KAN JE DOEN?

Denk na over de externe factoren waaraan uw huid wordt blootgesteld en houd er rekening mee bij het samenstellen van uw verzorgingsritueel. Als je bijvoorbeeld in een drukke stad woont, kun je een vitamine C-serum (conc. >10%) gebruiken en veel groente en fruit eten om ROS of vrije radicalen te neutraliseren.  

Bij Nomige gebruiken we een vragenlijst om te bepalen welke externe factoren een rol kunnen spelen in de conditie van je huid. Op basis van deze vragenlijst formuleren we een dagcrème die aangepast is aan uw huid en inwerkt op uw behoeften. De vragenlijst kan herhaaldelijk worden ingevuld, zo kunnen we rekening houden met externe factoren die in de loop van de tijd veranderen.

Naast de externe factoren mag u niet vergeten dat ook interne factoren (uw genetisch profiel) een cruciale rol spelen in uw huidconditie en verouderingsproces.  Door het uitvoeren van een DNA-test kan Nomige meer inzicht krijgen in je huidverouderingsproces. In het labo analyseren we verschillende genen die betrokken zijn bij collageenhomeostase, antioxidantbescherming, barrièrefunctie en huidhydratatie. Op basis van uw DNA-profiel weten we welke risico's u draagt voor huidveroudering en ontwikkelen we producten waarvan de ingrediënten specifiek inwerken op deze risico's.

 
 

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Wil je meer te weten over huidveroudering?

Huidveroudering is een zeer complex proces dat wordt beïnvloed door zowel interne factoren (uw DNA) als externe factoren (zoals de zon, vervuiling, weersomstandigheden, roken...).  Elke huid is uniek en dat geldt ook voor het verouderingsproces.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid