May. 02, 2020

Mythes over de huid en zon

De zon schijnt, iedereen voelt zich instant gelukkiger. Niet zo gek, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zonlicht positieve effecten heeft op je gezondheid. Sterker nog: ons lichaam heeft zonneschijn nodig. Jammer genoeg kan de zon ook flinke schade berokkenen aan je huid. Hieronder enkele mythes over de huid & de zon. Nomige zal deze voor jou bevestigen of ontkrachten.

Mythes over de huid en de zon

KAN IK ACHTER GLAS VERBRANDEN?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we een onderscheid maken tussen UVA en UVB stralen. Glas blokkeert enkel de UV-B stralen. Van de UV-A stralen komt 50% door glas heen. Hoewel UV-B de grootste oorzaak is voor zonnebrand kan UV-A hier ook aan bijdragen. Dus in feite kunnen we achter glas ook licht verbranden of pigment krijgen. Hiervoor moet je natuurlijk al een lange periode achter glas zitten. Naast pigmentatie draagt UV-A ook sterk bij aan vervroegde huidveroudering en huidkanker. Achter glas mag dan wel minder gevaarlijk zijn dan rechtstreeks aan zonlicht te worden blootgesteld, helemaal veilig is het toch niet. Daarom is bescherming tegen de zon achter glas zeker aan te raden. Voor meer informatie over de verschillende soorten stralingen en UV bescherming kan je onze andere blog lezen 'Wat weet jij over zonnebescherming'.

HEEFT ÉÉN KEER VERBRANDEN EEN BLIJVENDE SCHADE OP MIJN HUID?

Helaas is dit een feit. Een door de zon of zonnebank verbrande huid is een blijvend beschadigde huid. Iedere keer dat de huid verbrandt, worden huidcellen beschadigd en moet het lichaam de schade repareren. Hoe vaker en intensiever we verbranden, hoe ernstiger de aangebrachte schade is en hoe hoger het risico dat het repareren gaat mislopen.  Deze beschadigde cellen zijn vormen van littekens diep in de huid, die mogelijks op langere termijn tot huidkanker kunnen leiden.

mythes-7.jpg

HOE HOGER DE BESCHERMINGSFACTOR VAN DE CRÈME, HOE MINDER BRUIN JE WORDT?

Net zoals het huidverouderingsproces, is de manier waarop we bruinen ook bepaald door ons genen. Afhankelijk van je huidtype zal de ene persoon sneller en intenser bruinen dan de andere persoon. Hoe bruin je wordt is dus bepaald door de genen en in géén geval afhankelijk van je zonnebrandcrème. Hoe hoger de SPF factor op je zonneproduct hoe langer je in de zon kan vertoeven alvorens je verbrandt. Je zal iets minder snel bruinen als je een zonnecrème met een hoge factor gebruikt, maar een lagere factor zal er zeker niet voor zorgen dat je bruiner wordt.

afbeelding-mythes-3.jpg

IK BEN AL BRUIN, MOET IK MIJ DAN WEL NOG INSMEREN?

Onderzoek heeft aangetoond dat de zongebruinde kleur van mensen met een blanke huid gelijk staat aan maximaal SPF 5. Ondanks de bruine kleur is het dus nog steeds mogelijk dat de huid verbrandt en DNA schade oploopt. Je loopt dus nog steeds risico op het krijgen van een huidkanker en huidveroudering. Bovendien zijn tumortjes op de huid soms moeilijker te detecteren op een bruine huid waardoor de diagnose vaak te laat komt. Wees dus altijd voorzichtig, ook al heb je een zongebruinde huid.

ALS IK MIJ INSMEER, BRUIN IK NIET

Een zonnecrème houdt het bruinproces niet tegen, het wordt wel vertraagd. Geen enkele factor is sterk genoeg om het bruinproces volledig tegen te gaan. Dus geen paniek! Zelfs met een factor 50 is je huid nog steeds in staat pigment aan te maken. Pigment in de huid ontstaat door de pigmentcellen die melanine aanmaken. Melanine zorgt niet enkel voor een zongebruinde huid, het is ook een bescherming tegen de UV-straling van de zon. Wanneer we ons niet insmeren en verbranden, zullen de pigmentcellen de kans niet krijgen melanine aan te maken. Met als resultaat: een rode verbrande huid die niet langer bescherming opbouwt. Je pakt het dus best langzaam aan, met een zonnebescherming. Op die manier komt de melanineproductie progressief op gang waardoor je veel egaler en gezonder bruint.

HEEFT DE ZON OOK POSITIEVE EFFECTEN OP ONS LICHAAM?

Blootstelling aan de zon kan heel wat schade veroorzaken maar er zijn ook positieve effecten van de zon op ons lichaam. Zo zorgt UV straling voor de vorming van vitamine D in ons lichaam. Vitamine D zorgt voor sterke botten en kan zo bijdragen tot het voorkomen van osteoporose. Bovendien zorgt vitamine D ook voor stevige tanden en het op peil houden van je weerstand. Per dag 15 à 30 minuten in aanraking komen met zonlicht volstaat hiervoor. Een ander belangrijk en positief effect van de zon is het verlaagd risico op depressies. De zon heeft een onmiskenbaar "feel good" effect. De zonnewarmte stimuleert de aanmaak van endorfine, onze welzijn hormonen. Iedereen wordt toch wel gelukkig van de eerste zonnestraaltjes na die lange, koude winter?

mythes-11.jpg

Vragen over huidbescherming?

Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over huidbescherming. Twijfel niet om ons te contacteren als je andere vragen zou hebben.

Vragen over huidbescherming?

Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over huidbescherming. Twijfel niet om ons te contacteren als je andere vragen zou hebben.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid