Jan. 26, 2023

Collageen

Collageen is een cruciaal molecule in de strijd tegen huidveroudering. Heel wat producten gaan het collageen verlies van onze huid tegen door het smeren, drinken of slikken van middeltjes die op dit proces inwerken. Maar helpt dit ook echt en wat is nu de beste methode om huidveroudering tegen te gaan?

Wat is collageen en waarom is het zo belangrijk tegen huidveroudering?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel in bijvoorbeeld in de botten, bloedvaten en in je huid. Collageen is in de huid aanwezig in de middelste huidlaag, ook wel de dermis genoemd. Het geeft structuur en stevigheid aan je huid. Collageen wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen, nl. matrix metalloproteinasen (MMP). Bij een goede balans tussen aanmaak en afbraak van collageen, zorgt de extracellulaire matrix voor een mooie, stevige huid. Wanneer collageen meer afgebroken dan aangemaakt wordt, vermindert de stevigheid en ontstaan er rimpels.

collagen2.png

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat start rond de 25-jarige leeftijd maar pas echt zichtbaar wordt rond het 35ste tot 40ste levensjaar. De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert wordt bepaalt door erfelijke en omgevingsfactoren (stress, UV-blootstelling, voeding...). De hoeveelheid collageen aanwezig in onze huid wordt ook beïnvloed door zowel interne (erfelijke) als externe (omgeving, levensstijl) factoren. Het is dus niet alleen belangrijk om aandacht te besteden aan de externe factoren maar ook aan je genetisch profiel. Wanneer MMP-genen mutaties, variaties of ‘foutjes’ vertonen, kan het overeenkomstig eiwit 'overactief' worden en breekt het sneller collageen af. Dit creëert een onevenwicht waardoor de stevigheid en elasticiteit van je huid sneller afneemt dan je normaal zou verwachten. Je draagt dan een "hoger risico" voor versnelde collageen afbraak.

Hoe kunnen we de hoeveelheid collageen in onze huid verhogen?

Om de hoeveelheid collageen in je huid te verhogen is het belangrijk om zowel de collageen aanmaak te stimuleren als de collageen afbraak te remmen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen, waarbij de ene manier al efficiënter is dan de andere.

COLLAGEEN SMEREN


Hoewel collageen van binnenuit zorgt voor stevigheid en soepelheid van de huid, zal het smeren van collageen op je huid niet helpen om huidveroudering tegen te gaan.  Waarom niet? Collageen heeft een te grote structuur, waardoor het niet doorheen de bovenste huidlaag (epidermis) dringt en de dermis (waar het moet zijn) niet kan bereiken. De aanwezigheid van collageen in je crème kan wel een hydraterend effect hebben op de huid, maar zal huidveroudering helaas niet kunnen tegengaan.

Je kan natuurlijk andere crèmes smeren met actieve bestanddelen die op het collageen proces inwerken. Dit kan je enerzijds doen met ingrediënten die collageen aanmaak stimuleren, zoals een crème die de juiste vorm, concentratie en samenstelling vitamine C bevat of een crème met 'signaal transductie peptiden'.
Lees hierover meer in de vorige blogs: 'De functie van vitamine C in huidverzorging'.  en 'Wat zijn peptiden en waarvoor worden ze gebruikt in skincare?'

Een andere mogelijkheid is het toevoegen van actieve bestanddelen die collageen afbraak remmen. Enzymen zoals matrix metalloproteinases (MMP) die het collageen afbreken kunnen door bepaalde actieve ingrediënten afgeremd worden.

collagen-pic-1.jpg

Bij Nomige zijn we er sterk van overtuigd dat het belangrijk is om op beide aspecten te werken: het stimuleren van de synthese van collageen en het vertragen van de afbraak van collageen. De Nomige nachtcrème is een collageen booster die actieve peptiden bevat die de aanmaak van collageen stimuleren en de afbraak ervan vertragen. Dit resulteert in een strakkere en meer elastische huid. De rimpels vervagen en uw huid ziet er frisser uit. Het perfecte anti-ageing product!

vitb6.png

COLLAGEEN SLIKKEN


Collageen dat wordt gegeten/ gedronken wordt afgebroken door de maag en darmen en valt uiteen in peptiden, die vervolgens via het bloed in de huid terecht komen. Hierdoor worden de fibroblasten gestimuleerd en maken ze meer collageen aan. Collageen kan je includeren in je voeding op 2 manieren; je kan kiezen voor collageen supplement of je kan voeding selecteren die de collageen aanmaak van nature stimuleert. Voorbeelden van voedingsmiddelen die jouw collageen een flinke boost geven zijn avocado, rode groenten en fruit, vis (omega-3 vetzuren), wortels, knoflook en citrusvruchten.

Er is nog veel discussie over de effectiviteit van orale collageen inname. De laatste jaren zijn wel heel wat studies uitgevoerd die dit onderzoeken, zo werd in 2013 een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie uitgevoerd die de effecten van orale collageen inname onderzocht. Uit de studie bleek een significante vermindering van rimpels tegenover de placebo groep, na 4 en 8 weken orale inname van collageen. Na 8 weken was er ook een significante verhoging van de hoeveelheid collageen type I en elastine in de huid. Deze studie werd uitgevoerd op 57 proefpersonen (plus 57 placebo), een grotere studiepopulatie in de toekomst zou een sterker bewijs kunnen vormen voor de effecten van orale collageen supplementen.

COLLAGEEN DRINKEN


Ook collageendrankjes worden steeds populairder, voornamelijk in Azië. Ze werken het volgens hetzelfde principe als collageen supplementen. Je kan ze kopen als een collageen 'shot' of als poeder om te vermengen met water. Collageen drankjes bevatten naast collageen vaak ook andere actieve stoffen zoals vitamine C, peptiden en anti-oxidanten.

Ook met collageen drankjes zijn reeds kleinschalige studies uitgevoerd. Zo werd in 2014 een studie uitgevoerd met het collageen drankje 'pure gold'. Uit de studie bleek dat 15% van de deelnemers minder lijntjes en rimpels in het gezicht vertoonden na 60 dagen en 39% had minder last van een droge huid. Deze verbeteringen kunnen natuurlijk ook te wijten zijn aan andere factoren zoals voeding. De studie was bovendien niet-geblindeerd (onderzoeker en deelnemers wisten wat werd toegediend) en niet placebo gecontroleerd, waardoor het wetenschappelijk bewijs van deze studie minder sterk is.

COLLAGEEN INJECTEREN

fillers1.jpg


De laatste techniek om de hoeveelheid collageen ter hoogte van je huid te verhogen is via injecties. Door collageen rechtstreeks in de huid te injecteren wordt het probleem van permeabiliteit doorheen de epidermis omzeilt. Een injectie heeft direct resultaat en houdt zo’n drie tot zes maanden aan. Na die periode wordt het collageen afgebroken door het lichaam en is het effect verdwenen. Het effect is dus tijdelijk en aan de injecties hangt ook een prijskaartje. Tegenwoordig wordt vooral gebruik gemaakt van hyaluronzuur voor injecties, hierdoor is het gebruik van collageeninjecties sterk afgenomen.

Welk product gebruik je nu best en waar moet je op letten?

  • Bij het smeren is het belangrijk om te weten waar jouw noden liggen: heb je meer baat bij het stimuleren van de collageen aanmaak of bij het remmen van de afbraak? Of beide? Wil je graag meer te weten komen over jouw genetisch profiel en noden, vraag dan een DNA-test aan via de website. 

  • Wat orale inname betreft: studies tonen duidelijk positieve effecten aan van collageen inname. Wellicht is het beter om te kiezen voor collageen supplementen in de vorm van capsules in de plaats van drankjes. De capsule zorgt voor een betere bescherming tegen het zure milieu in de maag, maar er zijn nog meer studies nodig om het onderscheid tussen supplementen en drankjes te bevestigen.

  • Een collageen injectie is de meest effectieve manier om de hoeveelheid collageen ter hoogte van je huid te verhogen, aangezien dit rechtstreeks in de dermis wordt geïnjecteerd. Nadelen zijn de hoge prijs en het kortdurend effect.

Bronnen:

(1) Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin pharmacology and physiology27(3), 113–119. https://doi.org/10.1159/000355523. Consulted online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

(2) Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging9, 1747–1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S65939. Consulted online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid