Jul. 10, 2020

Pigmentvlekken

Je kent ze wel die vervelende huidvlekken die uit het niets opduiken. Pigmentvlekken zijn goedaardig en onschuldig, maar toch storen heel wat vrouwen zich eraan. Ze laten je huid er 'ouder' uitzien. Maar wat zijn pigmentvlekken precies en waarom verschijnen ze? We leggen het uit in deze blog.

WAT ZIJN PIGMENTVLEKKEN?

 

Pigmentvlekken zijn vlakke, (licht)bruine, onregelmatige vlekken die voorkomen op de huid, voornamelijk op het gezicht, de handen en de nek.

Melanine is het natuurlijk pigment dat zorgt voor de kleur van onze huid. De aanmaak van melanine beschermt ons tegen schadelijke UV-straling door de zon. Wanneer onze pigmentcellen (melanocyten) te veel melanine aanmaken of verstoord zijn, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Het ontstaan van pigmentvlekken is vaak te wijten aan een te hoge blootstelling aan de zon maar kan ook veroorzaakt worden door andere factoren.

 

CAUSES OF HYPERPIGMENTATION


Sommige vormen van hyperpigmentatie zijn aangeboren en kan je niet veel aan doen, denk bijvoorbeeld aan 'moedervlekken', sproetjes, aangeboren huidaandoeningen (café-au-lait vlekken, articaria pigmentosis…). Er zijn ook vormen van hyperpigmentatie die beïnvloed worden door externe factoren. We beschrijven hieronder de meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie.

Blootstelling aan de zon

Pigmentvlekken veroorzaakt door blootstelling aan de zon worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Ouderdomsvlekken hebben niet zozeer met de leeftijd te maken. Ze ontstaan afhankelijk van de hoeveelheid UV straling waaraan de huid werd blootgesteld. Door een hoge en langdurige blootstelling aan de zon kunnen de melanocyten te veel melanine aanmaken en hoopt het pigment ter hoogte van de huid zicht op. Hierdoor ontstaan bruine pigmentvlekken.

Zwangerschap

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met een pigmentstoornis waardoor donkere gekleurde pigmentvlekken ontstaan, ook wel zwangerschapsmasker’ genoemd. Tijdens de zwangerschap worden meer vrouwelijke hormonen (oestrogenen) aangemaakt door het lichaam. Deze hormonen bevorderen de melanine productie in onze huid. De pigmentvlekken ontstaan geleidelijk, vooral op je wangen, voorhoofd, rond je ogen en op je bovenlip. Vandaar de naam ‘masker’. Soms ontstaan de pigmentvlekken ook op andere plaatsen op het lichaam, zoals in je hals of op je armen.

Hyperpigmentatie na een ontsteking

Hyperpigmentatie kan ook onstaan na het helen van een wonde of huidletsel 
(=postinflammatoire hyperpigmentatie). Een vaak voorkomend voorbeeld zijn de pigmentvlekken bij personen die aan acne lijden of acne gehad hebben. De pigmentvlekken kunnen ook ontstaan na cosmetische procedures zoals laserbehandelingen, microneedle behandelingen en chemische peelings. Let er dus steeds op dat je dit soort van behandelingen in een professionele omgeving laat uitvoeren zodat je de huid niet ongecontroleerd beschadigt.

Jouw risico op huidpigmentatie na huidbeschadiging hangt mede af van hoe goed/snel je huid geneest en dus ook van je wondhelingsproces. Risico’s op een minder goede wondheling kunnen worden uitgelezen uit je DNA.

 

Wil je graag weten of je zelf een hoog risico draagt voor een slechte wondheling of hyper-pigmentatie?

Nomige Package

€499,00

 

Koop nu jouw Exclusief Nomige Pakket, inclusief een uitgebreid DNA-rapport dat je risicoprofiel in kaart brengt.

Vragen over hyperpigmentatie?

Ontdek de tips van Dr. Barbara Geusens over pigmentatie. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u nog vragen heeft.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid