The benefits of vitamins

The benefits of vitamins

As you probably already know, vitamins play an important role in the condition of your skin . That is why they are often used as ingredients in cosmetics. In our previous blogs, we have already spoken about vitamin A, vitamin B an B3, vitamin C and vitamin E. A lot of them, of which we will list the most important elements in this blog. A short recap of these vitamins, enjoy!

Vitamin A in various forms

Most people will know the ingredient mainly from cosmetics as ‘retinol’. Vitamin A consist of two different forms: preformed vitamin A and provitamin A.

1) Preformed vitamin A is known as the active form that your body will immediately absorb. It can be found in animal products such as meat, chicken and fish.

2) Provitamins are the inactive forms of vitamin A but they can be convert to the active form inside the body. This form is found in plants. In this blog, we will focus in particular on retinol and tretinoin ( or retinoic acid).

vita2.png

How was vitamin A discovered?

Het ingrediënt tretinoïne was oorspronkelijk bedoeld als actieve substantie om acne te behandelen. Niet alleen vermindert het acne, de huid is achteraf ook zichtbaar jonger. Het resultaat is echter wel afhankelijk van de correcte dosering en concentratie. Orale retinoïden, ofwel roaccutane kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Daarom kiest Nomige ervoor om vitamine A niet op te nemen in haar producten.

Which effects has vitamin A on your skin?

ej-lasuperba-nomige-portret121.jpg

Huidverjongende resultaten worden bereikt aangezien vitamine A de productie van collageen stimuleert. Topicale vitamine A-crèmes zorgen voor een verhoogde aanmaak van type I en type III procollageen in je huid, waardoor de huid meer stevigheid vertoont, minder rimpels bevat en een jonger ogende look laat.

De werkzaamheid van topisch tretinoïne, een inactieve vorm van vitamine A, als anti-ageing ingrediënt is voldoende bewezen. Helaas is tretinoïne enkel verkrijgbaar op voorschrift. Een mogelijk alternatief is retinol. Retinol heeft wel degelijk positieve effecten op je huid, maar ook een paar nadelen. Retinolmengsels worden gemakkelijk afgebroken door blootstelling aan zuurstof en licht en zijn daarom instabiel en moeilijk te maken. Bovendien heeft het net als vitamine A-zuur een irriterend effect op de huid. Daarom bevatten crèmes altijd relatief lage concentraties retinol, wat uiteraard hun werkzaamheid vermindert.

Vitamine B en de huid

Vitamine B is een wateroplosbaar vitamine die het lichaam niet zelf aanmaakt, maar opneemt via voedsel. Het is een verzamelterm voor maar liefst acht verschillende soorten, waarvan vitamine B3, B5 en B12 het belangrijkst zijn voor je huid.

Wat is vitamine B3 en waar kan ik het vinden?

Niacinamide, ook nicotinamide of vitamine B3, is een essentiële bouwstof voor het menselijk lichaam. Vitamine B3 kan teruggevonden worden in allerhande voeding: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Bovendien kan het lichaam vitamine B3 deels zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan (een bouwsteen van eiwitten).

pexels-photo-1619488.jpeg

Welke voordelen kan niacinamide bieden voor mijn huid?

Niacinamide is een multifunctioneel ingrediënt voor je huid, kort even de belangrijkste redenen:

vitb.jpg

1. Vermindering van hyperpigmentatie in het gezicht, specifieker melasmavlekken
2. Ondersteuning van de huidbarrière en bijhorende vochtbalans van de huid
3. Antioxidant dat helpt bij het neutraliseren van oxidatieve stress
4. verzachtende en kalmerende werking op de huid

Wat is vitamine B5 en welke voeding bevat het?

Vitamine B5, panthotheenzuur of panthenol is een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor het herstel van de huidbarrière. Het zuur is terug te vinden in verschillende soorten voeding: vlees, eieren, peulvruchten, volkorenproducten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

vitb5.jpg

Welke impact heeft vitamine B5 op je huid?

 • Ondersteunende factor voor de huidbarrièrefunctie, waarbij een goed opgebouwde barrière in staat is om voldoende vocht vast te houden. Door de bijdrage aan een hydraterende huid, kan vitamine B5 gebruikt worden als moisturizer.
 • Stimulerende werking voor de vernieuwing van de huidcellen, als doeltreffend effect bij wondheling en dus de verbetering van littekentjes op de huid.
 • Orale inname van vitamine B5 verbetert acne en onstekeningen door zijn anti-inflammoir efffect.
vitb2.png

Wat is vitamine B12, welke voeding bevat het en welke impact heeft het op je huid?

Cobalamine of vitamine B12 is de enige wateroplosbare vitamine die het lichaam opslaat als reservevoorraad. Bronnen van vitamine B12 zijn dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. De Vitamine speelt ook een rol in de cel productie en is daarom van belang voor gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Do not worry! Indien je gezond en gebalanceerd eet zal een tekort niet optreden!

Gebruikt Nomige vitamine B?

Nomige Dagcrème

€84,99

Nomige maakt gebruik van vitamine B3 en provitamine B5 in haar producten. Niacinamide heeft zijn werking als stabiel en effectief anti-ageing ingrediënt bewezen, waardoor het deel uit maakt van onze ingrediënten.

Ook panthenol wordt gebruikt in de Ultra Rich Moisturizer (dagcrème) van Nomige, speciaal ontwikkeld voor rijpe of droge huidtypes. Dit ingrediënt trekt hierbij water aan, houdt vocht vast en verbetert ook de huidbarrière.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een in wateroplosbaar, zeer onstabiel vitamine dat van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen, zoals paprika, sinaasappels, spinazie, peterselie en kiwi's. Dit vitamine is noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Mensen kunnen vitamine C niet zelf aanmaken door het ontbreken van een bepaald enzyme. Daarom is het dus een essentiële voedingscomponent met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg voor een volwassene.

vitc2.png

Vitamine C in huidverzorging

Het is bewezen dat vitamine C erg nuttig is als ingrediënt in huidverzorgingsproducten:

 • Tegen gaan van huidveroudering en pigmentvlekken ,
 • Hebben van een kalmerend effect
 • Werken als antioxidant
 • Verbeteren de werking van zonnecrème.
citrus-marmer-met-bloem.jpg

Screening van vitamine C in producten

1. Kijk naar het type verpakking

Luchtledige verpakkingen zorgen ervoor dat het product niet wordt blootgesteld aan licht en lucht, waardoor het meer stabiel blijft.

2. Type van vitamine C

Ascorbinezuur (L-AA) is de efficiënste en meest pure vorm van vitamine C. Zoek naar L-AA-formules met een lage pH en een hoge concentratie (> 10%).

3. INCI-classificatie lijst

INCI-namen vind je op de verpakking van ieder cosmeticaproduct. Staat het in de top 3, dan werkt het wellicht tegen huidveroudering of pigmentatie. Stat een ingrediënt onderaan de lijst, dan werkt het enkel als pH-regelaar of bewaarmiddel.

WAT IS VITAMINE E & WAAR KAN JE HET VINDEN?

Vitamine E is een natuurlijk voorkomend vitamine en bestaat in acht chemische vormen: (alfa-, beta-, gamma-, en delta-) tocoferol en (alfa-, beta-, gamma-, en delta-) tocotrienol. Alfa-tocoferol is de meest relevante vorm voor het menselijk lichaam.  De preferentiële verdeling van alfa-tocoferol in het menselijk lichaam ten opzichte van de andere vormen van tocoferol is het gevolg van de snellere stofwisseling en verwijdering van de andere vormen. Deze essentiële voedingsstof komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Enkele voorbeelden van vitamine E bronnen zijn:

- Plantaardige oliën (zonnebloem-, maïs- en soja-olie)

- Noten (amandelen, pinda's en hazelnoten)

- Zaden (zoals zonnebloempitten)

- Groene bladgroenten (zoals spinazie en broccoli)

HEEFT VITAMINE E VOORDELEN VOOR DE HUID?

vitamin_E_-_3.png

JA! Vitamine E is een krachtige antioxidant die kan helpen om schade aan de huid door vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine E beschermt de huid tegen schadelijke effecten van  UV-straling (fotobeschermende werking) en voorkomt zo vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Naast werking als antioxidant heeft vitamine E ook een ontstekingsremmende en hydraterend effect op de huid.

ENKELE TIPS BIJ HET SELECTEREN VAN EEN PRODUCT MET VITAMINE E

 • Kies een product dat zowel vitamine E als vitamine C bevat. Een gouden duo!
 • Vitamine E is niet stabiel en gevoelig voor blootstelling aan licht en lucht. Het is daarom aan te raden om een licht- en luchtvrije verpakking te kiezen.
 • De meest effectieve vorm van vitamine E is 'alfa-tocoferol'.
 • Effectieve concentratie: 1-5%
 • U kunt hem overdag, 's nachts of allebei gebruiken.
vitamin_E_-_5.png

Wil je meer weten over vitamines?

Vitaminen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker voor de huid. Daarom worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.


All you need to know
about your skin

personal guide for all beauty lovers where you will discover the latest beauty news and useful Tips & Tricks.

Read more

Subscribe to any free webinar you like and learn more about your skin which will help you to find the right skincare products and to get rid of all your skin problems.

Watch more

Watch our skintips, where Dr. Barbara Geusens, expert in personalised skincare, shares her latest Tips & Tricks.

Learn more