Jul. 06, 2020

De waarheid over scrubben

Een exfoliant, beter bekend onder de naam "Peeling", is een cosmetische behandeling waarbij oppervlakkige en dode huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe en jonge huidellen aan de oppervlakte komen en krijgt je huid een egale en frisse look. Er zijn verschillende types van exfoliants en elk type heeft ook een specifiek werkingsmechanisme.

Wij leggen het allemaal uit voor jou in onderstaande blog.

HUID VERNIEUWING


Wanneer je een doorsnede neemt van de huid kan je zien dat de huid is opgebouwd uit verschillende weefsels die globaal kunnen ingedeeld worden in 3 lagen. De onderste laag wordt het onderhuids bindweefsel of de subcutis genoemd. In de middelste laag vinden we de lederhuid of dermis terug. De opperhuid, ook wel de epidermis genoemd, is het bovenste laagje dat aan het oppervlak ligt.

De opperhuid beschermt ons tegen giftige stoffen, bacteriën en vochtverlies. Deze huidlaag kan nog eens opgedeeld worden in 5 onderlagen van keratinocytcellen. Deze cellen, die in de onderste laag worden aangemaakt, migreren naar het huidoppervlak. Tijdens deze migratie ondergaan de cellen veranderingen. Dit proces van celvernieuwing, dat keratinisatie of verhoorning wordt genoemd, duurt in totaal ongeveer 28 dagen. De buitenste laag van de opperhuid, die de hoornlaag heet, bevat de platte en dode cellen die uiteindelijk afschilferen.

 

ROL VAN EEN EXFOLIANT


Het gebruik van een exfoliant of peeling heeft meerdere voordelen. Door te exfoliëren worden de dode huidcellen in de bovenste huidlaag verwijderd. De huid krijgt een egale, gezonde en frisse uitstraling. Andere verzorgingsproducten worden beter opgenomen door de huid.

Daarnaast helpt een exfoliant ook tegen de vorming van puistjes. Acne wordt veroorzaakt door een slechte afschilfering van de huidcellen die in combinatie met een opstapeling van talg of sebum de huidporiën verstoppen. Door de dode huidcellen te verwijderen kan de vorming van acne voorkomen worden.

 

DE VERSCHILLENDE TYPES


Er bestaan 3 technieken om te exfoliëren: een mechanische peeling, een chemische peeling en een enzymatische peeling.

MECHANISCHE PEELING

Wat? Vaak een stevige gel of pasta-achtige samenstelling met een voelbare korrel, om je gezicht te scrubben en vervolgens af te wassen

Werking? De "fysieke" korrel werkt mechanisch als schuurpapier en wrijft in theorie dode huidcellen weg, waardoor de huid een mooie glans krijgt. In de praktijk heb je weinig controle over hoe hard je wrijft en hoe de korrel te werk gaat. Bovendien schrob je niet alleen de dode huidcellen weg maar ook de gezonde onderliggende cellen. Hierdoor raakt de natuurlijke huidbarrière beschadigd. Wanneer je elke dag scrubt, kan je zelfs rosacea ontwikkelen. Je mijdt dus beter een gezichtsscrub, zeker wanneer je een gevoelige huid, eczema of couperose hebt. Een korrelscrub werkt agressief in op de huid en is dus niet geschikt voor de dunne huid ter hoogte van het gezicht. Kies dus beter voor een chemische of enzymatische peeling.

CHEMISCHE PEELING

Wat? Een lotion, crème of vloeistof die op de huid wordt aangebracht met als doel de dode huidcellen los te weken en de huid een mooie en gezonde glow te geven.

Werking? Bij een chemische (zuur) peeling worden de dode huidcellen als het ware "losgeweekt" door het aanwezige zuur. De twee bekendste groepen zuurpeelings die je thuis zelf kan doen, werken op basis van hydroxyzuren. En deze zijn: (1) Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) oftewel fruitzuren; waaronder glycolzuur, appel- en melkzuur – eerder geschikt voor een droge of normale huid (2) en Beta Hydroxy Acids (BHA's); zoals salicylzuur – eerder geschikt voor een vette huid. Een chemische peeling zal, in tegenstelling tot een scrub, enkel inwerken op de bovenste huidlaag en is hierdoor minder agressief voor de huid.

Een voorwaarde voor een goede werkzaamheid is een voldoende hoge concentratie en een correcte pH. Voor glycolzuur is een concentratie van 8% nodig om effectief te zijn, terwijl voor salicylzuur een concentratie van 1-2% volstaat. De optimale pH van een exfoliant ligt tussen de 3 en 4. Bij een te hoge pH wordt het actieve zuur geneutraliseerd en is het niet werkzaam.

 

ENZYMATISCHE PEELING

Wat? Een peeling (crème, gel, lotion of vloeistof) op basis van enzymes die de dode huidcellen gaan losmaken van de gezonde huidcellen.

Werking? In enzymatische peelings 'eten' enzymen (vb. betaïne, bromelaïne, papaïne) als het ware de verbindingen tussen dode en nieuwe huidcellen op. Hierdoor worden de dode en loshangende cellen 'los geknabbeld'. Daar waar zuren altijd zullen inwerken op de bovenste cellagen, werken enzymen anders : als er geen dode huidcellen klaar zitten, dan is er voor hun ook niets om los te ‘knabbelen’. Hierdoor is een enzymatische peeling milder en minder schadelijk voor de andere gezonde huidcellen. Omwille van deze milde werking is een enzymatische peeling dus ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Gebruik wel steeds zonnebescherming want een (chemische/enzymatische) peeling maakt de huid sowieso gevoeliger voor zonneschade.



NOMIGE'S VISIE OMTRENT PEELINGS

 

Wij zijn ervan overtuigd dat het af en toe exfoliëren van uw huid zeker nuttig is. Het zorgt ervoor dat de dode huidcellen en de daarmee gepaard gaande doffe teint uit de huid worden verwijderd.

Bij Nomige geven we de voorkeur aan milde technieken, bij voorkeur een enzymatische peeling. Deze vorm van peeling zal alleen de dode huidcellen losmaken en verwijderen en zal de gezonde huidcellen niet aantasten. Als er geen dode huidcellen zijn, zal de enzymatische peeling niets doen. Dankzij dit werkingsmechanisme kan deze vorm van peeling ook gebruikt worden voor mensen met een gevoelige huid. Wist u dat Nomige ook een enzymatische peeling gebruikt in hun reinigingsproducten? De exfoliërende tonic van Nomige bevat 'galactoarabinan', dat werkt als een enzymatische peeling.

Milde enzymatische peeling
geschikt voor alle huidtypes
Bekijk product

Exfoliërende tonic

€24,99

Een verfrissende oplossing van exfoliërende ingrediënten.
50ml

 

Wil je graag ook meer lezen over gezichtsmaskers?
Neem dan een kijkje naar onze vorige blog:

Boek een GRATIS consultatie

Een GRATIS 1-op-1 consultatie via Whatsapp video call met founder en CEO, Dr. Barbara Geusens.

Ontdek hoe Nomige kan helpen om jouw huid conditie te verbeteren en terug in balans te brengen.

 

Andere vragen?
Wij zijn er om u te helpen! 
Chat met ons of 
stuur een e-mail.

Boek een GRATIS consultatie

Een GRATIS 1-op-1 consultatie via Whatsapp video call met founder en CEO, Dr. Barbara Geusens.

Ontdek hoe Nomige kan helpen om jouw huid conditie te verbeteren en terug in balans te brengen.

 

Andere vragen?

Wij zijn er om u te helpen! 
Chat met ons of 
stuur een e-mail.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid