May. 02, 2020

Vitamine B and schoonheid

Vitamines zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker ook voor de huid. Vitamine B is één van die vitamines, essentieel voor jouw huid. In een vorige blog, kwam vitamine B3 reeds aan bod, maar welke subtypes zijn er nog en wat heeft dit vitamine nog meer te bieden?

 

Vitamine B en de huid

Vitamine B is een wateroplosbaar vitamine die het lichaam niet zelf aanmaakt, maar opneemt via voedsel. Het is een verzamelterm voor maar liefst acht verschillende soorten, namelijk: thiamine (B1), Riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cyanocobalamine (B12).

Een heleboel, maar welke zijn echt belangrijk voor je huid? Onze eerdere blog beschreef reeds de voordelen van vitamine B3 voor je huid. Daarnaast dragen ook vitamine B5 en B12 bij tot het gezond houden van je huid.

Recap positieve zaken vitamine B3

Vitamine B3 of niacinamide toonde reeds aan dat het een multifunctioneel ingrediënt is voor je huid. We lichten de belangrijkste redenen nog eens kort toe:

 1. Vermindering van hyperpigmentatie in het gezicht, specifieker melasmavlekken
   
 2. Ondersteuning van de huidbarrière en bijhorende vochtbalans van de huid
   
 3. Antioxidant dat helpt bij het neutraliseren van oxidatieve stress
   
 4. Verzachtende en kalmerende werking op de huid

 

vitb.jpg

Wat is vitamine B5 en welke voeding bevat het?

Vitamine B5panthotheenzuur of panthenol (provitamine B5) is een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor het herstel van de huidbarrière. Het zuur is terug te vinden in verschillende soorten voeding: vlees, eieren, peulvruchten, volkorenproducten, melk en melkproducten, groenten en fruit. Gevarieerd eten zorgt ervoor dat je lichaam dit vitamine voldoende opneemt.

vitb5.jpg

Welke impact heeft vitamine B5 op je huid?

Vitamine B5 ondersteunt de barrièrefunctie van de huid. Dit is heel belangrijk aangezien dit de beschermlaag van ons lichaam vormt. Als die barrière goed opgebouwd is, dan is onze huid ook in staat om voldoende vocht vast te houden. Doordat vitamine B5 bijdraagt tot een goede huidbarrière en gehydrateerde huid, kan het dus gebruikt worden als een ‘moisturizer’.

Bovendien stimuleert vitamine B5 ook de vernieuwing van de huidcellen. Dit zorgt ervoor dat de huid een gezonde en frisse uitstraling heeft. Ook bij wondheling zien we een doeltreffend effect van vitamine B5 en kan hierdoor ook gebruikt worden voor het verbeteren van littekentjes op de huid.

vitb2.png
vitb3.jpg

Een ander positief effect van vitamine B5, via orale inname weliswaar, is dat het ook gebruikt kan worden voor het verbeteren van acne en ontstekingen. Vitamine B5 heeft namelijk anti-inflammatoire effecten. Via deze link vind je de studie terug die deze effecten aantoont.

Let wel op, niet alle producten met vitamine B5 zijn even effectief. De effectiviteit is afhankelijk van de dosis en de formulatie (een pilletje of crème/serum). Keep in mind: een crème met een lage dosis vitamine B5 (<1%) zal geen magische effecten hebben op je huid.

Wat is vitamine B12, welke voeding bevat het en welke impact heeft het op je huid?

Cobalamine of vitamine B12 is de enige wateroplosbare vitamine die het lichaam opslaat als reservevoorraad. Dit vitamine heeft meerdere functies voor ons lichaam, zo is het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die nodig zijn om het zuurstof in het bloed te vervoeren en ondersteunt het een goede werking van je zenuwstelsel. Bronnen van vitamine B12 zijn dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren.

vitb4.jpg
vitb6.png

Vitamine B12 speelt ook een rol in de cel productie en is daarom van belang voor gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Bij een groot tekort kunnen de nagels verkleuren of broos worden en kan hyperpigmentatie of haaruitval optreden. Met behulp van voedingssupplementen kan het tekort aan vitamine B12 hersteld worden. Do not worry! Indien je gezond en gebalanceerd eet zal een tekort niet optreden!

Welke voordelen heeft vitamine B voor mijn huid?

Er zijn heel wat varianten van vitamine B en velen spelen een rol in de conditie van onze huid. De voornaamste voordelen van vitamine B worden hier nog even kort meegedeeld:

 • Vertragen van de huidveroudering, waarbij vitamine B3 het meest effectief werkt
 • Voorkomen van hyperpigmentatie
 • Werking als antioxidant
 • Helpen bij de opbouw van een goede huidbarrière en gehydrateerde huid
 • Stimuleren van de wondheling
 • Productie van nieuwe cellen stimuleren en zorgen voor een gezonde huid

Vitamine B3 wordt heel vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld serums. Ook valt vitamine B3 goed te combineren met vitamine A.

vitb7.jpg

Gebruikt Nomige vitamine B?

Nomige maakt zeker gebruik van vitamine B in haar producten, in het bijzonder niacinamide of vitamine B3. Dit vitamine heeft zijn werking als stabiel en effectief anti-ageing ingrediënt reeds bewezen, waardoor het deel uit maakt van onze ingrediënten.

Ook panthenol of provitamine B5, wordt gebruikt in de Ultra Rich Moisturizer (dagcrème) van Nomige, speciaal ontwikkeld voor rijpe of droge huidtypes. Dit ingrediënt trekt hierbij water aan, houdt vocht vast en verbetert ook de huidbarrière.

Wil je meer te weten komen over vitamines?

Vitaminen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker voor de huid. Daarom worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid