May. 02, 2020

Vitamine B3

Zoals je wellicht al weet, spelen vitaminen een belangrijke rol in de gezondheid van de huid. Daaom worden ze vaak gebruikt als ingrediënten in cosmeticaproducten. In de vorige blog, hebben we reeds gesproken over vitamine A en vitamine C, maar welke voordelen biedt vitamine B3 voor je huid? Laten we niacinamide, beter gekend als vitamine B3, van dichterbij bekijken.

Wat is vitamine B3 en waar kan ik het vinden?

Niacinamide, ook nicotinamide of vitamine B3, is een essentiële bouwstof voor het menselijk lichaam. Vitamine B3 kan teruggevonden worden in allerhande voeding: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Bovendien kan het lichaam vitamine B3 deels zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan (een bouwsteen van eiwitten). Vitamine B3 speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de cellen en is belangrijk voor een gezonde huid.

B3.jpg

Welke voordelen kan niacinamide bieden voor mijn huid?

Niacinamide is een echt multifunctioneel ingrediënt voor de huid. Het kan voor verschillende redenen aangewend worden.

B3-5.jpg

1.Pigmentatie en melasma

Niacinamide heeft in verschillende klinische studies aangetoond dat het helpt om hyperpigmentatie in het gezicht te verminderen, in het bijzonder melasmavlekken. Het effect van niacinamide is al zichtbaar na vier weken behandeling.

Bovendien werkt niacinamide op andere biologische processen dan andere depigmenterende ingrediënten doen. De meeste ingrediënten, zoals hydrochinon en vitamine C, werken als tyrosinaseremmers die de snelheid van pigmentproductie vertragen. Vitamine B3 werkt stroomafwaarts van de tyrosinase stap en helpt om pigmentoverdracht te verhinderen. Dit betekent dat niacinamide aanvullend kan werken en naast de andere ingrediënten werkt, in plaats van met hen te concurreren. Het resulteert in een grotere effectiviteit en betere resultaten.

2. Herstel van de barrière

Een andere toepassing van niacinamide is dat het een stabiliserend effect heeft op de barrièrefunctie van de huid. Als gevolg hiervan kan er minder water ontsnappen uit de huid en verbetert het vochtgehalte van de bovenste huidlaag.

B3-1.jpg
B3-3.png

3. UV-beschadiging

UV-straling leidt tot de vorming van vrije radicalen die schade kunnen toebrengen aan het DNA en andere celstructuren, en die verantwoordelijk worden gesteld voor de ontwikkeling van (huid)kanker. Vitamine B3 is een antioxidant dat schadelijke vrije radicalen kan neutraliseren, hetgeen resulteert in een betere preventie en bescherming tegen zonneschade.

4. Kalmerend

Bovendien heeft niacinamide ook een verzachtende en kalmerende werking op de huid. Het is dus een ideaal ingrediënt voor een gevoelige en reactieve huid.

Een stabiel molecule met bewezen effectiviteit

In tegenstelling tot de meeste ingrediënten die gebruikt worden in cosmetica, is niacinamide een zeer stabiel molecule en makkelijk om te formuleren omdat het goed oplosbaar is in water. Niacinamide heeft een bewezen effectiviteit reeds bij een concentratie van slechts 2%, hoewel de meeste studies zijn met 4%. Je kan starten met een lage concentratie en gradueel opbouwen. Maar omdat niacinamide amper irritaties veroorzaakt, kan je ook ineens kiezen voor de hogere concentraties.

€119,00

Dag Serum

€84,99

Lifestyle crème

€139,00

Nacht crème

€99,00

Nacht Serum

Wil je meer te weten komen over vitamines?

Vitaminen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker voor de huid. Daarom worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid