May. 22, 2020

Vitamine E voor je huid

In de vorige blogs werden de volgende vitamines en hun voordelen reeds besproken: Vitamine A, Vitamine B en Vitamine C. In deze blog gaan we dieper in op vitamine E. Een ander interessant ingrediënt in de huidverzorging.

WAT IS VITAMINE E & WAAR KAN JE HET VINDEN?

Vitamine E is een natuurlijk voorkomend vitamine en bestaat in acht chemische vormen: (alfa-, beta-, gamma-, en delta-) tocoferol en (alfa-, beta-, gamma-, en delta-) tocotrienol. Alfa-tocoferol is de meest relevante vorm voor het menselijk lichaam.  De preferentiële verdeling van alfa-tocoferol in het menselijk lichaam ten opzichte van de andere vormen van tocoferol is het gevolg van de snellere stofwisseling en verwijdering van de andere vormen. Deze essentiële voedingsstof komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Enkele voorbeelden van vitamine E bronnen zijn:

- Plantaardige oliën (zonnebloem-, maïs- en soja-olie)

- Noten (amandelen, pinda's en hazelnoten)

- Zaden (zoals zonnebloempitten)

- Groene bladgroenten (zoals spinazie en broccoli)

Vitamin_E_-_1.png

HEEFT VITAMINE E VOORDELEN VOOR DE HUID?

JA! Vitamine E is een krachtige antioxidant die kan helpen om schade aan de huid door vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine E beschermt de huid tegen schadelijke effecten van  UV-straling (fotobeschermende werking) en voorkomt zo vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Naast werking als antioxidant heeft vitamine E ook een ontstekingsremmende en hydraterend effect op de huid.

vitamin_E_-_3.png

Snelle opfrissing: vrije radicalen, oxidatieve stress en antioxidanten

Vrije radicalen zijn instabiele en reactieve atomen die de cellen in het menselijk lichaam kunnen beschadigen. Deze onstabiele moleculen zijn ofwel afkomstig van interne bronnen (normale essentiële stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam) of van externe bronnen (zoals roken, blootstelling aan de zon, pollutie). Vrije radicalen beschadigen DNA en celeiwitten door hun chemische structuur te wijzigen. Op huidniveau is deze schade zichtbaar als fijne lijntjes en rimpels, een doffe teint, pigmentvlekken en de afbraak van essentiële eiwitten in de huid. Simpel gezegd - de typische tekenen van huidveroudering.

Gelukkig kan ons lichaam deze vrije radicalen neutraliseren met behulp van zijn eigen krachtige antioxidanten.  Maar wanneer de antioxidantproducerende capaciteit van het lichaam laag is of overweldigd wordt door het aantal vrije radicalen, kan er nog steeds schade ontstaan en zullen sporen van huidveroudering sneller zichtbaar zijn. Het lichaam kan de vrije radicalen niet langer en voldoende neutraliseren.

Antioxidanten worden niet alleen door het lichaam gemaakt, maar kunnen ook worden geabsorbeerd door middel van voeding of door direct aanbrengen/smeren op de huid, met behulp van crèmes of serums die antioxidanten bevatten. Vitamine E is een voorbeeld van een antioxidant die oraal kan worden ingenomen of plaatselijk kan worden aangebracht om de huid te beschermen tegen deze schadelijke radicalen. 

vitamin_E_-_6.png

WAT KAN NOMIGE DOEN?

Wanneer je eigen eigen antioxidant-producerende capaciteit laag is, kan het belangrijk zijn om antioxidanten toe te voegen aan uw huidverzorgingsroutine.

Maar hoe weet je of je antioxidant-producerende capaciteit laag is? Wel, bij Nomige kunnen we je genetische risico op een lage antioxidant bescherming bepalen door middel van een DNA-test.

DNA analyse & rapport

€150,00

Met behulp van een DNA-kit kun je thuis je eigen DNA verzamelen. Zodra we jouw DNA staal hebben ontvangen, en na je uitdrukkelijke toestemming zullen we je DNA onderzoeken in een gecertificeerd laboratorium.

We bepalen je genetische huidprofiel door genen te onderzoeken die betrokken zijn bij de belangrijkste huideigenschappen & het verouderingsproces van de huid (collageen, antioxidant en hydratatie). Van deze genen worden twee genen onderzocht die betrokken zijn bij je antioxidant afweermechanisme, namelijk superoxide dismutase (SOD-2) en gluthathion peroxidase (GPX). Door het identificeren van de aanwezigheid van mutaties in deze genen kunnen we erachter komen of u een hoog risico loopt op een lage antioxidantcapaciteit of niet.

ENKELE TIPS BIJ HET SELECTEREN VAN EEN PRODUCT MET VITAMINE E

Als je ervan overtuigd bent dat jouw huid wat extra vitamine E nodig heeft in de vorm van een huidverzorgingsproduct, dan kunnen de volgende tips u zeker helpen bij de keuze van een goed product.

 
  • Kies een product dat zowel vitamine E als vitamine C bevat. Dit zijn 2 antioxidanten die in combinatie nog effectiever zijn (synergetische werking).  Een gouden duo!

  • Vitamine E is, net als vele andere ingrediënten, niet stabiel en gevoelig voor blootstelling aan licht en lucht. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een licht- en airless verpakking, zoals een airless pomp.
vitamin_E_-_5.png
  • Op een verpakking staat meestal de naam 'tocoferol' in plaats van vitamine E.

  • De meest effectieve vorm van vitamine E is 'alfa-tocoferol'.
  • Effectieve concentratie: 1-5%

  • U kunt vitamine E overdag, 's nachts of voor beide gebruiken.

Wil je graag meer weten over vitamines?

Vitaminen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker voor de huid. Daarom worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid