Apr. 19, 2023

De kracht van DNA

DNA: Het is de laatste jaren hot and happening. Maar wat betekent DNA en wat kan ik ermee? We willen het simpel en duidelijk uitleggen aan jullie. 


Wat is DNA?

Zoals computers werken met codes die bestaan uit eentjes en nulletjes heeft het DNA dat ook maar dan met A, T, G en C. Zo bestaat je DNA uit 3 miljard A, T, G en C’tjes. Die DNA code staat opgeslagen op chromosomen die deel uitmaken van ons genoom (‘genome’- ‘nomige’ : het is een woordspeling). DNA is in feite een heel lang macro-molecule dat in de kern van elke cel van ons lichaam zit.


Het zit daar al sinds je geboorte. Je DNA is voor de helft afkomstig van je moeder en de andere helft van je vader. Niemand heeft hetzelfde DNA tenzij je een eeneiige tweeling bent.  Je DNA blijft in principe gedurende je hele leven onveranderd, tenzij er lokaal foutjes beginnen optreden tijdens de celdeling. Dat spreek je van mutaties en die kunnen resulteren in ziektes of afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan zonneschade die, door een overmatige blootstelling aan UV licht, resulteert in huidkanker doordat het DNA beschadigd wordt.


Maar je kan ook mutaties hebben van bij de geboorte.

 

Wat zijn Genen?

Genen zijn dragers van informatie. Elk van de kenmerken die je draagt is het resultaat van een stukje code waaruit een gen is opgebouwd. Zo heb je het gen voor oogkleur, en afhankelijk van de code heb je blauwe of bruine ogen. De variaties waaruit deze code kan bestaan worden allelen genoemd.


Allelen


Elk gen heeft dus 2 varianten; 1 allel op ieder chromosoom. Soms zijn die varianten identiek (vb 2 keer blauw), soms niet (vb blauw en bruin).

 

Wat doet Nomige met jouw DNA? 

Wij kijken naar de genen die je huidveroudering bepalen en hoe je huid eruit ziet. Op die genen zorgen de mutaties of ‘single nucleotide polymorphisms’ (SNP, uitgesproken als ‘snip’) voor een versnelde huidveroudering. Per gen kan je één, twee of geen mutaties hebben. En dat bepaalt of je een laag, matig of hoog risico hebt op bijvoorbeeld collageenverlies. Wij proberen met onze huidverzorging die mutaties of te korten aan te vullen waar nodig.


Dankzij een DNA analyse kunnen wij zien wat je huid nodig heeft, iets wat we met het blote oog of zelfs met een speciale camera niet kunnen zien. We gebruiken je DNA inzichten als de meest objectieve raadgever in de zoektocht naar een mooie en gezonde huid.

Klinische studie

Dr. Barbara Geusens, de founder van Nomige, liet een klinische studie uitvoeren om aan te tonen dat een gepersonaliseerde aanpak beter werkt. In dit dubbelgeblindeerd onderzoek werden 24 mature vrouwelijke vrijwilligers met een vergelijkbare genetische achtergrond (wat betreft hun huid biomerkers) en levensstijl gerandomiseerd aan twee behandelingen (Nomige vs. “controle”) gedurende 56 dagen, in een split-face design studie.


De resultaten zijn duidelijk.

  • 5x beter anti-rimpel effect ten opzichte van het controle product
  • Nomige houdt de huidbarrière intact
  • Tot 40% afname van TEWL (transepidermaal waterverlies) na 1 maand
  • 7 x beter gladmakend effect
  • Aanzienlijk meer stevigheid na 1 maand; tot 40% toename van de stevigheid

Lees de volledige klinische studie hier

 

 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid