May. 02, 2020

De voordelen van gezichtsmassage

Het 'tonen' (= verstevigen) van je gezicht met massage en lymfedrainage: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe doe je het. Sommige mensen prijzen deze techniek aan als hun heilige graal om het ouder worden tegen te gaan. Je leest vaak verleidelijke claims over de massagetechniek zoals vormgeven, verscherpen, verjongen. Het klinkt als muziek in de oren van een huidfanaticus.

Het toepassen van een gezichtsmassage in je dagelijkse schoonheidsroutine wordt verondersteld je een moment van welzijn te geven en de verslapping en zwelling van de huid te verminderen. Sommigen gebruiken graag huidverzorging tijdens het masseren, terwijl anderen de voorkeur geven aan een schoon gezicht. Sommigen verkiezen het gebruik van extra tools (bv. Gua Sha, Jade Roller), maar sommigen gebruiken ook gewoonweg hun handen.

Voor onze Nomige blog lezers hebben we wat onderzoek gedaan om deze vragen te beantwoorden in de blog van vandaag over gezichtsmassage.

WAAROM ZOU IK EEN GEZICHTSMASSAGE DOEN?

pexels-photo-1115697.jpeg
In 2014 maakte Van Borsel et al. in Gent, België een review  van verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van gezichtsmassage. Enkele van de waargenomen effecten in deze studies waren:
 
 •  Vermindering van rimpels
 •  Vermindering van de expressielijnen
 • Vermindering van de verslapping van de gezichtshuid
 • Verbeterde gezichtssymmetrie
 • Verbeterd gevoel van welzijn
 • Verbeterd gevoel van opluchting en ontspanning

In het algemeen bleek het de tekenen van veroudering te verminderen en een ontspannend gevoel te geven. Maar de kwaliteit en de hoeveelheid bewijs was op dat moment niet echt geweldig. Het is nog steeds niet het meest bestudeerde vakgebied in de wereld van de dermatologie en cosmetica. Voor de critici onder ons zijn er enkele nieuwe studies die meer bevestiging geven aan deze geclaimde effecten.

VERHOOGDE DOORBLOEDING

Sommige voordelen van gezichtsmassages worden meestal toegekend aan de verhoogde bloedstroom die de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar onze cellen verbetert. In 2018 toonde een Japanse studie aan dat een gezichtsmassage met roller van 5 min. inderdaad leidde tot een verwijden van de bloedvaten, wat de doorbloeding vergemakkelijkt. Dat effect hield zelfs 10 min. na afloop van de massage aan.

Ze verklaarden ook dat het niet echt uitmaakte hoeveel druk er op de huid werd uitgeoefend of hoe vaak ze over de huid gingen met de roller, zolang het minimum van 5 min. gezichtsmassageactiviteit maar werd gerespecteerd. Ze merkten ook op dat hoe langer de massage werd uitgevoerd, hoe meer deze verhoogde bloedstroom werd gestimuleerd.

photo-1522108098940-de49801b5b40.jpg

LYMFEDRAINAGE

afbeelding7.png

Lymfedrainage is een zachte massage die zich richt op de lymfeklier en is algemeen bekend voor het ‘detoxen’ (het verwijderen van troep uit het lichaam). Deze lymfeklieren zijn cruciaal voor de controle van het immuunsysteem van ons lichaam om ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen te elimineren.

Lymfedrainage massage kan worden gedaan op zowel het gezicht als het lichaam en heeft tot doel:

 • Het verbeteren van de lymfestroom en het verhogen van de ontgifting van het weefsel.
 • Hulp bij slechte lymfecirculatie
 • Vermindert de zwelling
 • Verlicht problemen met allergieën en sinussen
 • Slaap verbeteren

Er bestaan twee soorten lymfedrainagemassages, namelijk manuele lymfedrainage (vereist professioneel personeel) en eenvoudige lymfedrainagemassage (kan thuis worden uitgevoerd). Deze zijn anders dan de klassieke therapeutische massages, omdat er andere soorten bewegingen worden gebruikt. Harper's Bazaar vermeldt in een artikel dat bepaalde massagebewegingen worden gebruikt om de voordien opgelijste resultaten te bereiken.

Maar in deze moderne tijd, verbaast het ons niet dat er een modernere versie op de markt is om technologie het werk te laten doen, zoals Lymphatic Enhancement Technology of LET die wordt uitgevoerd door geschoold personeel in een schoonheidsinstituut.

Wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van lymfedrainagemassage aan te tonen is nog steeds zeer schaars. Er is toch enige informatie over de voordelen van lymfedrainagemassage voor de behandeling van lymfoedeem en het vermogen om de vetmassa te verminderen bij vrouwen die te maken hebben met cellulitis.

LIFTEND EFFECT

In 2017 heeft de afdeling Onderzoek en Innovatie van L'Oréal onderzoek gedaan naar het effect van een trillingstoestel en het anti-ageing effect. Zij maakten de interessante vaststelling dat door het gebruik van dit apparaat in combinatie met antiverouderingscrèmes (1) niet alleen de anti-ageing resultaten werden versterkt, maar (2) ook een significante vermindering van de huidverslapping werd waargenomen. Dit laatste effect werd niet waargenomen wanneer de crèmes alleen werden gebruikt. De consumenten merkten ook een gezonder, gladder en meer liftend effect op de huid in vergelijking met het gebruik van de crème alleen.

2db021abba068f6bc29122fee89fe430.jpg

VERMINDEREN VAN STRESS & ANGST

pexels-photo-3822583.jpeg

Een opmerkelijke observatie werd gemaakt in een andere Japanse studie, waar ze ontdekten dat een 45-minuten durende gezichtsmassage gevoelens van psychologische stress en angst kan verlichten.

CONCLUSIE

Deze populaire techniek heeft veel creativiteit in de schoonheidsindustrie aangewakkerd. Tegenwoordig zijn er massagetools in allerlei soorten en maten. We hebben gezien dat wetenschappelijk bewijs om hun efficiëntie te bewijzen nog steeds zeer schaars is, maar er is enige bevestiging van de voordelen en er komt meer onderzoek in de toekomst. 

Als je houdt van het experimenteren met schoonheid en geniet van een moment van zelfzorg, laat het je dan niet tegenhouden om het uit te proberen! Hieronder hebben we onze favoriete & makkelijk te gebruiken massagereedschappen genoemd.

 • Gua Sha steen: De betekenis achter de naam is "Gua" betekent schraap en "Sha" betekent zand. Je kan dit artikel verkrijgen voor 25€.
 • Jade roller: Deze zeer populaire roller is gemaakt van een jade steen en is verkrijgbaar voor 35€.
 • NEWA : Met de 3DEEP technologie zal dit apparaat de collageenproductie stimuleren om de stevigheid van de huid te verhogen. Het NEWA-pakket heeft nu een prijskaartje van 299€.

Blijf onze komende blogs volgen, waar we je een aantal eenvoudige stappen geven om thuis een gezichtsmassage te doen. 

Wil je meer weten over huidveroudering? 

Huidveroudering is een heel complex process dat beïnvloed is door zowel interne (jouw DNA) als externe factoren (zoals zon, pollutie, weersomstandigheden, roken, etc.). Elke huid is uniek en hetzelfde kan gezegd worden van het huidverouderingsproces. 

Leer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer kan leren over je huid, de rol van je DNA, huidverzorging en het Nomige concept.

De online Masterclass is de ideale kans om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging.

Volg ons verhaal

Conncecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws. 

 

Volg ons verhaal

Conncecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws. 

 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid