May. 02, 2020

Levenstijlfactoren die acne beïnvloeden

Naast de 4 primaire factoren die in de vorige blog zijn genoemd, zijn er ook levenstijlfactoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van je acne.

1. MAKEUP & HUIDVERZORGING

Women applying makeup in a mirror

Sommige soorten make-up of huidverzorging zijn zwaar en op oliebasis, wat kan leiden tot verstopping van de huidporiën en een verhoogd optreden van acne. Daarom wordt aangeraden niet-comedogene producten te gebruiken. Het is niet altijd gemakkelijk te zien of uw acne wordt veroorzaakt door de make-up die u draagt of door andere factoren. Het kan enkele dagen tot 6 maanden duren voordat puistjes op de huid verschijnen. Deze vertraging kan het moeilijk maken om een verband te zien tussen acne en de make-up of huidverzorgingsproducten die het veroorzaken.

2. HYGIËNE

Of je nu acne hebt of niet, het is belangrijk om je huid elke dag goed te reinigen. Anders blijven vuil en talg op de huid liggen en dragen ze bij tot een verstopping van de porie. Wij adviseren altijd om je huid 's avonds, voordat je naar bed gaat, grondig te reinigen. Een typische (slechte!) gewoonte van mensen met een vette en naar acne neigende huid is het gebruik van agressieve verzorgingsproducten (bijvoorbeeld alcoholische producten, scrubs...), die leiden tot uitdroging van de huid. Door het uitdrogen van de huid worden de talgklieren gestimuleerd om nog meer talg aan te maken. Uiteindelijk is er dus een nog hogere talgproductie dan voorheen. Het resulteert in een vicieuze cirkel.

Wil je weten wat de juist reinigingsroutine is? Kijk dan deze skintip met Brabara! 👀

(lees verder onder de video)

3.VOEDING

Het verband tussen voeding en acne is controversieel. Tot op heden is er onvoldoende bewijs om te spreken van een sterk verband tussen voeding en het ontstaan van acne. Een verhoging van het insulineniveau in het bloed, dat je krijgt van voedingsmiddelen met veel suiker en verzadigde vetten, kan de hormonale route stimuleren, wat leidt tot een verhoogde androgeenproductie door ons lichaam. Op deze manier kan voeding indirect bijdragen aan een verhoogde talgproductie en daarmee samenhangende acneproblemen.

4. MEDICIJNEN

Sommige acneiforme erupties kunnen worden veroorzaakt of verergerd door geneesmiddelen. Een dermatoloog kan vaststellen of uw medicijnen uw acne-uitbarstingen veroorzaken of ertoe bijdragen. Voorbeelden van geneesmiddelen met acne als bijwerking zijn corticosteroïden, anticonceptiemiddelen, anabole steroïden, halogenen, sommige anti-epileptica....

5. STRESS

Wanneer we stress ervaren, produceert het lichaam hormonen (zoals cortisol en androgenen), neuropeptiden (zoals endorfine en insuline) en inflammatoire cytokinen (kleine eiwitten die ontstekingen veroorzaken), die het gedrag van de talgklieren beïnvloeden en zo acne verergeren. Stress alleen leidt niet tot het ontstaan van acne, maar kan er wel toe bijdragen.

'BACK IN BALANCE' DAGCRÈME, SPECIAAL ONTWIKKELD VOOR ACNEGEVOELIGE HUIDTYPES

Back in Balance Lifestyle Blend is een anti-aging moisturizer die speciaal is ontwikkeld om puistjes of onzuiverheden aan te pakken. Het werkt matterend en brengt de huid weer in balans. De rijke, licht geparfumeerde textuur is misschien "voller" dan u gewend bent. Door uw huid te voeden met de juiste lipiden wordt het mechanisme dat talg produceert vertraagd (een beetje "omgekeerde psychologie"). Het kan even duren, maar je zult merken dat je huid zachter wordt en weer in balans is.


De ‘Back in Balance Daycream’ bevat:

  • Alpha-glucan oligosaccharide: een olie-absorberend prebioticum dat selectief de "goede" bacteriën op de huid helpt groeien en de microflora van de huid in balans brengt.
  • Polygonum Cuspidatum-extract of Japanse duizendknoop en Dizetmeelfosfaat: deze twee antibacteriële ingrediënten remmen de groei van de "slechte" P. Acnes-bacteriën.
  • Jojoba-olie: een natuurlijke talgvervanger die de natuurlijke talgproductie van de huid afremt via een negatief feedbackmechanisme.
  • UVA- en UVB-filters voor een optimale bescherming tegen de zon
Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid