Jan. 26, 2023

Pigmentvlekken: hoe te behandelen?

Het verminderen van pigmentvlekken op de huid behoort tot de top vijf van meest gevraagde huidbehandelingen. Niet verwonderlijk aangezien ze het gezicht kunnen verouderen en heel wat vrouwen er last van hebben. In de vorige blog bespraken we wat pigmentvlekken zijn en wat de oorzaken ervan zijn. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende behandelingen en wat je kan verwachten van cosmetica bij pigmentvlekken.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

Zoals jullie lazen in onze voorgaande blog over het ontstaan van pigmentvlekken is er een sterk verband tussen de aanwezigheid van pigmentvlekken op de huid en blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken kunnen aangeboren zijn of beïnvloed worden door de hormonen in ons lichaam maar worden in de meeste gevallen veroorzaakt door (langdurige) blootstelling aan de zon. Ons advies is om de zon te vermijden en je huid zoveel mogelijk te beschermen voor de schadelijke UV-straling van de zon. Door deze 2 maatregelen kan je het risico op pigmentvlekken sterk verlagen.

 

ESTHETISCHE BEHANDELINGEN


Heb je toch last van pigmentvlekken? Dan zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen of verwijderen van deze vlekken:

 

Microdermobrasie

Microdermabrasie is een soort van mechanishe peeling. Met een apparaatje wordt de huid vacuüm gezogen terwijl het aluminium microkristallen op de huid spuit. Deze aluminium kristallen hebben een licht schurende werking op de huiden verwijderen de dode huidcellen van de toplaag van de opperhuid. De huid vernieuwt en pigmentvlekken, rimpels en littekens worden minder zichtbaar.

 

Laser Therapie

Laserbehandelingen zijn gebasseerd op het principe van ‘selectieve fotothermolyse’. De laser zendt een energiepuls uit die specifiek door het pigment in de huid wordt opgenomen en vervolgens het pigment vernietigt. De selectieve inwerking zorgt ervoor dat het omliggende weefsel niet wordt beschadigd.

Chemische peeling

Bij een chemische peeling worden de dode huidcellen als het ware "losgeweekt" door het aanwezige zuur in de crème, lotion of vloeistof. Hierdoor gaat de huid zich sneller vernieuwen en vervagen littekens en pigmentvlekjes. Er zijn verschillende soorten van chemische peelings. Bij hyperpigmentatie worden de volgende chemische peelings het meest toegepast:

  • AHA-peeling (Alpha-Hydroxy-Acid)
  • TCA-peeling (Trichloor Azijn)
  • Salicylzuurpeeling

Het is belangrijk om na de behandeling zonlicht te vermijden en een hoge zonnefactor te gebruiken. De peeling maakt de huid gevoeliger voor UV-straling. Let er ook op dat je dit soort behandelingen in een professionele omgeving laat uitvoeren. Agressieve peelings kunnen immers de huid beschadigen en pigmentvlekken veroorzaken. Sommige personen hebben een hoger risico op huidpigmentatie na huidbeschadiging dan anderen. Jouw risico kan worden uitgelezen uit je DNA aan de hand van o.a. variaties in matrix metalloproteinase (MMP) genen.

 

MEDISCHE BEHANDELINGEN


Pigmentvlekken na een ontsteking/inflammatie (bijvoorbeeld acne) worden vaak behandeld met geneesmiddelen op voorschrift. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door de dermatoloog en bevatten één van de onderstaande actieve ingrediënten:

  • Hydrochinon or hydroquinone (2%-4%): remt de aanmaak van melanine (pigment) in onze huid en voorkomt zo het ontstaan van pigmentvlekken.
  • Azelaïne zuur (5%-20%): verweekt het buitenste laagje van de huid (peeling effect) en zorgt dat de huid minder melanine pigment aanmaakt.
  • Corticosteroïden: Zalven met corticosteroïden kunnen de ontsteking en verkleuring van de huid verminderen.
  • Tretinoin cream: Tretinoïne (vitamine A derivaat) zorgt dat de huid zich sneller vernieuwt. Tretinoïne versterkt/versnelt hierdoor de depigmeterende werking van hydrochinon en worden daarom vaak samen gebruikt. 

COSMETICS


Ook cosmetica producten worden vaak toegepast bij de behandeling van hyperpigmentatie. De eerste mogelijkheid is het gebruik van verzorgingsproducten die blekende of anti-pigmenterende ingrediënten bevatten, zoals bijvoorbeeld:

Er zijn heel wat producten op de markt maar niet alle verzorgingsproducten zijn even effectief. Ga op zoek naar producten die een voldoende hoge concentratie (aangegeven tussen haakjes) bevatten aan de actieve ingrediënten. En wees realistisch in wat je kan verwachten van deze producten. Ze kunnen helpen bij het verminderen en egaliseren van de pigmentvlekken maar ze gaan nooit volledig verdwijnen.

 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid