BLOG

Acne caused by face masks: what to do about it?

KIJK JE LIEVER? BEKIJK ONZE SKINTIP

Wie had ooit gedacht dat mondmaskers dé trend van 2020 zou worden? Ze duiken op in verschillende kleuren en prints. Hoewel we moeten toegeven dat sommige er wel heel fashionable uitzien, zijn er toch veel bijwerkingen. Maskne is daar één van.
Lees verder en kom te weten wat de oorzaken precies zijn en wat je eraan kan doen.

HUIDPROBLEMEN ALS GEVOLG VAN EEN MONDMASKER

Roodheid

Zij die vaak een mondmasker dragen hebben het vast wel al gemerkt: je huid raakt geïrriteerd. Door een constante wrijving tegen het huidoppervlak raakt ze licht beschadigd wat de huid gevoelig en reactief maakt. Dit uit zich onder meer in roodheid en jeuk. Gelukkig kom je met de juiste, verzorgende producten al een heel eind!


Onzuiverheden en puistjes

Daarnaast krijgt je ook te maken met puistjes en onzuiverheden die wijzen op acne. Het is een vaak voorkomend huidprobleem waar zowel jongeren als volwassenen last van hebben.

Bij acne denken we meteen aan de T-zone en U-zone. De T-zone is gekend bij jongeren die omwille van hormonale schommelingen en overmatige talgproductie last hebben van puistjes op het voorhoofd, de neus en kin. Bij volwassenen ligt een vertraagde cel vernieuwing aan de oorzaak en zie je ze eerder op de kin, kaaklijn, wangen en mond.

En sinds kort werd ook ‘maskne’ in het leven geroepen. Doet deze nieuwe term al een belletje rinkelen? Juist ja, het is acne veroorzaakt door je mondmasker.

WAT IS MASKNE?

Het is niet verwonderlijk dat je mondmasker leidt tot acne. De warme, vochtige lucht die we uitademen vindt immers geen uitweg, waardoor worden poriën afgesloten en puistjes de kop opsteken.
 
Zonder we er ons van bewust zijn, raken we ook ons gezicht meer aan. Terwijl we het masker afzetten, voor een deugddoende hap frisse lucht, en daarna weer opzetten, dragen we via onze handen nieuwe bacteriën over op het gezicht. En deze bacteriën zijn één van de oorzaken van acne. Regelmatig je handen wassen is dus de boodschap!

5 TIPS OM ACNE TE BEHANDELEN

1. Reinigen, reinigen, reinigen

Je gezicht dagelijks (meermaals) reinigen zorgt ervoor dat alle bacteriën en dode huidcellen van je gezicht worden verwijdert. Gebruik hiervoor zachte reinigingsproducten. Agressieve producten, zoals scrubs en alcoholische producten, lokken namelijk een verhoogde talgproductie uit waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. De reinigingsroutine van Nomige bestaat uit een 2-in-1 cleanser en exfoliating tonic die de huid verwennen met een milde, grondige reiniging.

Door een verhoogde kans op bacteriën kan je gedurende de dag wat lauwwarm water of de exfoliating tonic aanbrengen die je huid weer doen ademen. Lees: minder kans op puistjes! :-)2. Was regelmatig je handen (met zeep!)

Je handen zijn een bron van bacteriën en aangezien we vaker aan ons gezicht komen is handen wassen key. Haal ook alvast een hydraterende handcrème in huis voor wanneer je last krijgt van droge handen3. Ga voor een katoenen of zijden mondmasker

Er bestaan gelukkig al veel varianten van mondmaskers, kies daarom voor een katoenen of zijden mondmasker. Ze zijn zachter voor je huid en zijn bovendien herbruikbaarPro tip: Vergeet je mondmasker niet te wassen, want ook hier blijven bacteriën opzitten. Kies verder voor een geurvrij wasmiddel als je van nature een gevoelige huid hebt.4. Vermijd make-up

Niet alleen zweet en dode huidcellen verstoppen je poriën. Ook make-up is een boosdoener. Kies daarom liever voor een gekleurde dagcrème in de plaats van een dikke laag foundation.5. Blijf van je gezicht af!

We know, het is moeilijk om van puistjes af te blijven. Maar als we je een tip mogen geven: blijf er gewoon af. Voordat je het weet, escaleert die ene pukkel in een acne breakout en blijven er littekens achter op je gezicht.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en nieuws.