May. 02, 2020

Antioxidanten in voeding en huidverzorging

Ondanks ons lichaamseigen antioxidantensysteem kan een overvloed aan vrije radicalen overweldigend zijn. Aanvulling via voeding of huidverzorging is een effectieve manier om de blootstelling aan oxidatieve stress te verminderen en de antioxidatieve werking te ondersteunen.

SKINTIP

In deze  skintip vertelt Dr. Barbara Geusens alles over het belang van antioxidanten voor je huid. Bij Nomige bekijken we of je lichaam van nature voldoende antioxidanten produceert. Vervolgens passen we je dagserum aan volgens je behoefte. Natuurlijk kun je je huid ook extra ondersteunen door te zoeken naar in antioxidanten in voeding.

Wat zijn antioxidanten?

Zoals het woord zelf al aangeeft, zijn antioxidanten een verdedigingsmechanisme tegen 'oxidanten' of de wetenschappelijke term 'oxidatieve stress' die vrije radicalen produceert. Deze radicalen zijn reactieve moleculen die ziektes, kanker, huidveroudering, 
hyperpigmentatie en andere vormen van huidbeschadiging
 kunnen veroorzaken. Vrije radicalen kunnen worden gevormd na blootstelling aan UV-stralen (zon), vervuiling, blauw licht, roken, enz.

antioxidants.jpg

Het natuurlijke antioxidanten netwerk van onze huid bestaat uit enzymatische en niet-enzymatische antioxidantenSuperoxide dismutase (SOD), catalase en glutathion (GSH) zijn enzymatische antioxidanten. Deze worden vaak aangeduid als 'detox enzymen'. De niet-enzymatische antioxidanten omvatten de beter bekende vitamine Cvitamine E, vitamine A, co-enzym Q...

Welke antioxidanten moet je in huidverzorging zoeken?

De meeste producten die in de winkel te vinden zijn, bevatten antioxidanten zoals vitamine E, C en A.

Vitamine E staat vermeld als Tocopherol of Tocopheryl Acetate in de ingrediëntenlijst.  Het kan als het ware vrije radicalen ‘opruimen’ vooraleer ze onze cellen beschadigen en is bovendien ook huidverzachtend.

Vitamine C of L-ascorbinezuur wordt niet alleen gebruikt om te beschermen tegen vrije radicalen, maar ook om de activiteit van vitamine E te ondersteunen. Daarom worden vitamine E en C vaak gecombineerd in onze huidverzorging.

Bèta-caroteen is een carotenoïde die is afgeleid van vitamine A. Bèta-caroteen beschermt vooral tegen vrije radicalen, geproduceerd door infrarood straling. Het is van nature aanwezig in onze huid, maar wordt vaak uitgeput door de zon. Daarom is het nuttig om deze hoeveelheden aan te vullen via voeding en huidverzorging.

pexels-photo-2906664.jpg
photo-1526413232644-8a40f03cc03b.jpg

Het antioxidant co-enzym Q10 of CoQ-10 staat vaak vermeld op verschillende huidverzorgingsproducten. In de ingrediëntenlijst wordt het vermeld als 'Ubiquinone'. Meestal wordt het gebruikt omwille van zijn anti-ageing effect.

Minder bekende, maar effectieve antioxidanten zijn reservatrol, ferulazuur, curcumine, alfa-liponzuur, arbutine en plantenextracten zoals Ginkgo Biloba en druivenpitextract. Dit is slechts een kleine selectie uit een brede waaier aan antioxidanten, die het meest voorkomen in onze huidverzorging.

Welke voeding bevat antioxidanten?

We produceren van nature dus al veel antioxidanten, maar hun gehalte neemt aanzienlijk af naarmate we ouder worden. Daarom kan de inname van antioxidanten via een uitgebalanceerd dieet, bestaande uit fruit en groenten, uitermate nuttig zijn. De volgende voedingsbronnen kunnen je antioxidantensysteem opkrikken: wortelen (bètacaroteen), citrusvruchten (vitamine C, ferulazuur), broccoli (vitamine C), gemengde noten (vitamine E), avocado (vitamine E), druiven, nootmuskaat, boerenkool, spinazie, groene thee, enz.

pexels-photo-1753050.jpg

Antioxidanten in huidverzorging

wetenschap.jpg

Naast voeding kan je je antioxidantenniveau ook verhogen met behulp van huidverzorging. We worden continu blootgesteld aan omgevingsfactoren zoals UV-straling en pollutie en daarom is het zinvol om antioxidanten dagelijks aan te vullen. Het aanbrengen van antioxidanten is vooral relevant in de ochtend, om je huid te beschermen tegen de vrije radicalen waarmee we overdag worden geconfronteerd.

Probeer nu gepersonaliseerde huidverzorging

Met behulp van een DNA test analyseren we je specifieke huidbehoeften. Zo kunnen we via DNA onderzoek lagere niveaus van superoxide dismutase, glutathion of reservatrol vinden. Als dat het geval is, zullen dit de belangrijkste antioxidanten zijn die in je dagserum worden opgenomen. Naast de klassieke fit-for-all antioxidanten zoals vitamine C en E gaan we bij Nomige dus nog een stapje verder. 

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid