Jul. 09, 2020

Zijn parabenen echt zo slecht als vaak wordt beweerd?

Je kent ze wel, de beruchte parabenen die vroeger in bijna alle cosmetische producten aanwezig waren maar tegenwoordig door iedereen worden vermeden. De laatste jaren werd heel wat paniek gezaaid omtrent het gebruik van parabenen in cosmetica en huidverzorgingsproducten. Er kwamen steeds meer producten met de claim “Paraben-free” op de verpakking. Maar zijn deze ingrediënten ook echt zo slecht als vaak beweerd wordt? Wij gingen op onderzoek en bespreken onze bevindingen in deze blog.

WAT ZIJN PARABENEN?


Parabenen zijn chemische stoffen die worden toegevoegd aan cosmetica, medicijnen, reinigingsproducten. Je kan ze terugvinden in de ingrediëntenlijst op het product onder methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben. Ze worden toegevoegd als conserveermiddel waarbij ze de groei van schimmels en bacteriën remmen zodat deze zich niet kunnen verspreiden in het product. Door het toevoegen van een conserveermiddel kunnen de producten langer bewaard worden en zijn ze langer actief.

Parabenen worden reeds decennialang gebruikt maar de laatste jaren kwam steeds meer ophef omtrent het gebruik van deze ingrediënten. En daar speelde de cosmetisce markt maar al te gretig op in. Overal verschenen labels met de claim “Paraben-free”. Hierdoor is het imago van de parabenen sterk gedaald. Tegenwoordig worden ze aanzien als slecht of gevaarlijk hoewel ze heel effectief zijn als bewaarmiddel.

'VRIJ VAN' EISEN


Sinds 2018 is het volgens de ‘European Cosmetic Regulation1 verboden om dit type van claims op legaal toegelaten producten te gebruiken. Hiermee willen ze de negatieve reputatie van bepaalde cosmetische ingrediënten, zoals parabenen, verbeteren en vermijden dat consumenten onnodig bang worden gemaakt.

WAAROM HEBBEN PARABENEN ZO EEN SLECHTE REPUTATIE?

ALLERGIE

Eén van de redenen waarom parabenen slecht zouden zijn is omwille van het risico op allergische reacties.  Het is inderdaad zo dat sommige mensen een allergie voor parabenen kunnen ontwikkelen en hierbij last krijgen van eczeem. Maar het risico op een allergie of irritatie is laag bij parabenen in vergelijking met andere conserveermiddelen. Parabenen worden wereldwijd gebruikt en zijn een van de minst allergene bewaarmiddelen op de markt (< 2% allergische reacties)2-3. De paniek omtrent allergische reacties is dus onterecht

RISICO OP BORSTKANKER


Een tweede reden zou zijn dat je bij het gebruik van parabenen een verhoogd risico hebt voor het ontwikkelen van borstkanker. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat parabenen in de huid door kunnen dringen en een licht oestrogene werking hebben4. Oestrogeen is een hormoon dat in verband gebracht wordt met borstkanker. De oestrogene werking van parabenen is echter veel zwakker dan de natuurlijk voorkomende vorm van oestrogeen in ons lichaam (estradiol). Het onderzoek toonde aan dat het meest krachtige parabeen (butylparabeen) een 10,000- tot 100,000-minder sterke werkzaamheid had in vergelijking met estradiol4.

Een tweede onderzoek dat heel wat paniek veroorzaakte was het onderzoek van Harvey & Darbe in 20045. Zij onderzochten de aanwezigheid van parabenen in borsttumorweefsel. Bij de meeste patiënten werden parabenen teruggevonden in het borsttumorweefsel. Deze resultaten veroorzaakten paniek en veel mensen geloofden hierdoor dat het gebruik van parabenen het risico op borstkanker verhoogt. Bij het onderzoek van Harvey & Darbe moeten we toch enkele kanttekeningen maken. Zo werd de aanwezigheid van parabenen in gezond borstweefsel niet onderzocht. Hierdoor was geen vergelijkingsbasis of referentiemaat aanwezig. Bovendien kon men geen verband leggen tussen de aanwezigheid van parabenen en de groei of ontwikkeling van borstkanker. Deze publicatie en bijhorende conclusies moeten dus met een korrel zout worden genomen.

NOMIGE PRODUCTEN EN HUN STANDPUNT

 

Omwille van de controverse omtrent parabenen hebben we bij Nomige gekozen om geen parabenen te gebruiken in de huidverzorgingsproducten. Dit wil zeker en vast niet zeggen dat Nomige geen voorstander is van het gebruik van parabenen als conserveermiddel. Parabenen blijven één van de beste en meest onderzochte conserveermiddelen wereldwijd en zijn moeilijk te vervangen door alternatieven. Bovendien zijn ze effectief in lage concentraties, wat het risico op allergieën en irritaties verlaagt.

Binnen Europa geldt een strenge regulatie voor het gebruik van chemische stoffen in cosmetica (EU Cosmetic Regulation). Hierbij wordt rekening gehouden met een beoordeling van het onafhankelijke Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid of ‘Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS)’, een adviesorgaan dat een zorgvuldige risicobeoordeling van de chemische stoffen uitvoert alvorens een beperking of verbod aan te bevelen. Ook parabenen zijn onderhevig aan deze regulering en werden meermaals, uitgebreid getest. Sommige parabenen zijn verboden binnen Europa en voor sommige andere gelden maximumconcentraties in cosmetische producten. De parabenen die zijn toegelaten en worden gebruikt als conserveermiddel in cosmetica zijn dus beoordeeld als veilig. De angst voor parabenen is dus onterecht!

 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid