Jul. 12, 2020

Organische en natuurlijke producten

We worden ons steeds meer bewust van van de invloed van cosmeticaproducten op onze gezondheid, resulterend in een soort “hype” rond natuurlijke producten. Tegenwoordig moet alles natuurlijk, puur, bio en cruelty-free zijn. Maar wat betekenen deze termen nu en wat heeft het als meerwaarde te bieden voor je huid? Een openlijk gesprek met Kim Maes, visagiste met jarenlange ervaring binnen de huidverzorging. Kim heeft een eigen webshop ‘Blos’, waarbij ze klanten persoonlijk advies heeft bij het selecteren van de juiste huidverzorgingsproducten.

HOE IS DE HYPE ONTSTAAN?


Kim Maes: “De hype voor organisch is overgewaaid van Amerika naar Europa. In Amerika is het namelijk zo dat veel meer chemische grondstoffen en ingrediënten zijn toegelaten dan in Europa. Als een soort protest om de lakse wetgeving is een ‘groene beweging’ ontstaan. De groene beweging potesteerde voornamelijk tegen ingrediënten aanwezig in voeding maar nadien ook tegen ingrediënten aanwezig in cosmetica en andere beautyproducten.”

ENKELE TERMEN


'Natuurlijk'

Het woord zegt het zelf: ‘natuurlijk’ betekent dat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn. Binnen de term ‘natuurlijk’ zijn er heel wat gradaties, zo heb je producten die 100% natuurlijk zijn tot producten die enkel verrijkt zijn met natuurlijke ingrediënten. Hier tegenover staan de sythetische ingrediënten die via een chemisch proces worden aangemaakt.

'Biologisch/Organisch'

Biologisch en organisch betekenen hetzelde. Bij dergelijke producten wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten die zijn geproduceerd zonder het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen. Biologisch of organisch gaat dus nog een stapje verder dan natuurlijk. Ook hier zijn er gradaties zoals het percentage van de ingrediënten die biologisch/organisch zijn. Je kan het vergelijken met een onbewerkte appel die plukt in de tuin tegenover een appel die je koopt in de supermarkt.

'Cruelty-free'

De term ‘cruelty-free’ word ook vaak vermeld op verpakkingen. Het betekent dat het eindproduct en de ingrediënten niet werden getest op dieren.  Belangrijk om te weten hierbij is dat dierproeven op cosmeticaproducten en ingrediënten bij wet verboden zijn in Europa sinds 2013. Producten met een cruelty-free claim volgen dus gewoon de wetgeving net zoals alle andere producten in Europa.

WETGEVING

Op dit moment is er geen wetgeving in Europa rond het gebruik van de termen ‘biologisch en organisch’. Er is geen lijst van eigenschappen waaraan een product moet voldoen alvorens het gebruikt kan maken van de claim ‘bio/organisch’ of ‘verrijkt met biologische/organische ingrediënten’. Dit maakt het dus moeilijk voor de consument om te weten welke producten nu echt organisch zijn en welke enkel de claim gebruiken als een marketing-strategie.

Kim legt ons ook uit dat er wel zoiets bestaat als labels’ die momenteel in sommige landen worden toegepast in afwachting van een wetgeving in Europa. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Ecocert’, een Franse controle en cerificatie organisatie. Bij producten met een Ecocert label moet minimaal 95% van de ingrediënten van natuurlijke origine zijn. Synthetische parfums, kleurstoffen, siliconen en glycolen zijn verboden en er mogen geen dierlijke grondstoffen gebruikt worden. Enige grote nadeel bij deze labels is de kostprijs. Zo zijn er verschillende leveranciers en producenten die perfect natuurlijke en organische ingrediënten aanbieden maar omwille van dure kostprijs geen label willen. Het is dus uitermate belangrijk dat er zo snel mogelijk een duidelijke regelgeving komt omtrent het gebruik van de termen ‘natuurlijk, organisch en bio’.

"Producten waarop vermeld staat wat precies bedoeld wordt met de claim ‘natuurlijk/organisch’ zijn doorgaans betrouwbaarder dan producten waarop dit niet vermeld staat.”

Kim Maes

HEEFT ORGANISCH OF NATUURLIJK EEN MEERWAARDE VOOR DE HUID?


Natuurlijke en organische producten zijn niet per definitie beter voor je huid. Ook in natuurlijke/organische producten kunnen schadelijke, irriterende bestanddelen aanwezig zijn. Natuurlijke ingrediënten zijn, net zoals synthetische ingrediënten, opgebouwd uit molecules. In de natuur zijn honderden molecules aanwezig die toxisch zijn voor ons lichaam. Het is dus zeker niet zo dat natuurlijk altijd veiliger is dan synthetisch. Dit is een misopvatting die ons door de verkeerde marketing wel wordt aangeleerd.

Kim: “Je kan het best kijken naar de ingrediëntenlijst om te weten welke ingrediënten in het product aanwezig zijn. Het is slimmer om te kijken welke ingrediënten nu daadwerkelijk wél wat doen voor je huid in plaats van te focussen op natuurlijke of organische producten

"Het gaat allemaal om evenwicht."

Kim Maes

IS ORGANISCH OF NATUURLIJK BETER VOOR HET MILIEU?

Veel organische en natuurlijke beautymerken maken gebruik van duurzame of recycleerbare verpakkingen. Dit biedt geen meerwaarde voor je huid maar is natuurlijk wel beter voor het milieu. Dit kan dus ook een reden zijn waarom mensen bewust voor natuurlijk kiezen.

Let er wel steeds op dat de verpakking van je product bijdraagt aan de stabiliteit van je productVerpakkingen spelen een belangrijke rol in de werkzaamheid van producten. Vanuit Nomige vinden we dat je best kiest voor een lucht- en lichtdichte verpakkingen. Wat je beter niet kiest zijn open (glazen) potten: naast het feit dat het niet bepaald hygiënisch is, kunnen vele ingrediënten niet 'overleven'. Ze oxideren namelijk te snel waardoor hun werkzaamheid afneemt.

Kim Maes: “Bovendien bevatten veel natuurlijke beautyproducten ook natuurlijke bewaarmiddelen. Deze hebben een minder krachtige werking dan synthetische bewaarmiddelen waardoor de houdbaarheid vaak minder lang is.

 

Heel erg bedankt Kim Maes voor jouw input en standpunten bij dit interessante onderwerp.

Wil je ook advies over de juiste beauty producten? Neem dan zeker eens een kijkje op de webshop of ga langs in haar winkel ‘Blos’ in de Dr. Willemstraat 16 in Hasselt.

Vele groetjes,

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid