Jul. 13, 2020

Hyperpigmentation - By Sara Ottevaere

Een blog schrijven over hyperpigmentatie? Euh, natuurlijk. Wacht, waar moet ik beginnen?

Wie de laatste jaren de evolutie in de beauty-industrie een beetje heeft gevolgd, weet dat de bestrijding van hyperpigmentatie minstens even belangrijk is geworden dan de strijd tegen rimpels. Cosmeticamerken focussen zich massaal op een egale en frisse teint. (Je verstand weet wel dat de foto’s in magazines en op Instagram bewerkt werden, stiekem hoop je toch op een dag in alle perfectie pardoes uit je bed te rollen).
 

Ook bij Lightfalls Clinic zijn de aanvragen voor behandelingen tegen hyperpigmentatie haast niet bij te houden en ik vermoed dat de corona-periode daar voor iets tussen zit. Wat de afgelopen maanden betreft, we kunnen over heel veel dingen klagen, maar zeker niet over een gebrek aan zonlicht. Je zag de foto’s op sociale media massaal opduiken; mensen die hun home office buiten op terras hadden geïnstalleerd , een marathon liepen op hun balkon of maniakaal aan het tuinieren zijn geslagen. Kortom, iedereen die kon, zat buiten. Het nationale vitamine D-tekort werd plots ingeruild voor een Saint-Tropez-bruin tintje voor de ene en voor de ander een hyena-achtig camouflagemasker. Neen, het leven is niet eerlijk, dat weten we.

 

MIJN PERSOONLIJK VERHAAL

Wie last heeft van hyperpigmentatie (yes, I feel you) heeft zo nu en dan wel gevloekt onder al die zonneschijn. Bij mij begon het allemaal zo’n 9 jaar geleden. Tezamen met een prachtige zoon die luistert naar de naam Elvis kreeg ik ook een ontsierende, maar gelukkig niet kwaadaardige huidaandoening die luistert naar de naam Melasma, oftewel ‘zwangerschapsmasker’. Deze naam is eigenlijk niet helemaal terecht want ook als je niet zwanger (geweest) bent kan je deze hormonale pigmentstoornis krijgen.  Symptomen: grillige bruine vlekken die zich vooral op voorhoofd en jukbeenderen nestelen en ‘oh joy’, op de bovenlip! Vooral dat laatste kan erg frustrerend zijn, vraag maar aan de dames die er last van hebben…

BEHANDELING: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN HYPERPIGMENTATIE

Maar, er is hoop!  Want, en dat is uiteindelijk waar dit artikel over gaat, er zijn heel wat manieren om hypepigmentatie tegen te gaan. Om dit doeltreffend te doen is het belangrijk te weten om welk type van hyperpigmentatie het gaat; je hebt bijvoorbeeld:

  • hormonaal gestuurde pigmentstoornissen zoals melasma
  • ‘gewone’ zonneschade zoals bv lentigo’s of ouderdomsvlekken
  • PIH (post-inflammatoire hyperpigmentatie- dat is bruine verkleuring na een verwonding of acné

Er is één gouden regel die geldt voor ALLE vormen van hyperpigmentatie en dat is: voorkomen is beter dan genezen. UV-preventie is cruciaal hier! Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om vanaf jonge leeftijd voldoende aan zonnebescherming te doen. Op je twintigste kan je er misschien ‘Instagram-proof’ uitzien met je zonnebank-bruine huid, de rekening komt achteraf!

Zonnebescherming

Wat is goede zonnebescherming?
Niet op de warmste momenten van de dag in de zon liggen bakken en een crème met hoge SPF-factor gebruiken. Een wijdverspreid misverstand is dat je met een SPF 50 niet meer bruin wordt. Dit klopt niet. Kort door de bocht: een SPF 20 is bijna gelijkwaardig aan een SPF 50, maar met een SPF20 zou je je idealiter om de 20 minuten insmeren (wat niemand doet!) en met een SPF 50 om de 50 minuten. De SPF zegt meer over hoe lang je beschermd bent.

Skincare

Verder kan een aangepast verzorgingsritueel heel wat wonderen verrichten voor een egale teint: voorzie Vitamine C in je serum of dagcrème (let wel op dat het een hoge en gestabiliseerde dosis is) en doe af en toe een Retinol-kuur. Vitamine C werkt als een zeer sterk anti-oxidant en voorkomt overproductie van melanine. Ook verschillende vormen van tretinoïne en hydroquinone verwerkt in een crème hebben een egaliserend effect op donkere vlekken. Een hogere dosering van deze ingrediënten is vaak enkel op voorschrift te verkrijgen en moet volgens instructies van je dermatoloog gebruikt worden. Misbruik kan leiden tot nog meer vlekken en daar wordt niemand vrolijk van!

Cosmedische behandelingen

 

Hoe hard je ook je best doet, hyperpigmentatie kan erg hardnekkig zijn en door de minste UV-blootstelling getriggerd worden. Geen paniek, er bestaan gelukkig heel wat cosmedische behandelingen die de schade (gedeeltelijk) kunnen herstellen.

  • De meest gevraagde pigmentbehandeling is verwijdering van lentigo’s (ook wel zonnevlekken of ouderdomsvlekken genoemd). Dit zijn de begrensde bruine vlekken die vaak op wangen, handen en décolleté voorkomen. Hoewel deze vlekken vaak erg opvallen en storend kunnen zijn, zijn ze redelijk makkelijk te verwijderen met het juiste laser-toestel. Lentigo’s zijn een lokale verkleuring van de epidermis en na een 2-tal niet-invasieve behandelingen zo goed als onzichtbaar. Deze vlekjes moeten nadien erg goed tegen de zon beschermd worden. Het DNA van deze cellen is namelijk gemuteerd en de vlekken zullen terugkomen bij een grote UV-blootstelling. Een herhaling van de laserbehandeling na enkele jaren is dus mogelijk.

    Met de juiste laser kunnen de meeste hyperpigmentatie-problemen behandeld worden. De melanocyten (cellen die de melanine – bruine kleur - aanmaken) bevinden zich namelijk in de basaalcellenlaag en geven hun pigment af aan de bovenliggende dode huidlaagjes. Met andere woorden, wanneer dit laagje wordt behandeld, verdwijnt de bruine verkleuring.

  • Wanneer de hyperpigmentatie een hormonale oorzaak heeft, zijn deze melanocyten in de war en spuiten ze hun melanine ook richting dermis (de dieperliggende huidlagen). Een oppervlakkige behandeling zal dus niet voldoende zijn om de verkleuring aan te pakken. Integendeel zelfs, een laserbehandeling waarbij gebruikt wordt gemaakt van warmte zal de aandoening ‘triggeren’ en de hyperpigmentatie verergeren. Toch kan een hormonale hyperpigmentatie wel behandeld worden met speciale peelings die zich echt op deze aandoening focussen. Er zijn een aantal zeer doeltreffende melasma-peels op de markt, dit is meestal straf spul, laat je dus behandelen door een deskundige! Gelukkig heeft ook elk nadeel z’n voordeel; wie last heeft van hyperpigmentatie zal al snel leren zich te beschermen tegen UV, een strakke en stralende huid op late leeftijd zal dus de jouwe zijn! En ook goed om te weten, in de meeste gevallen verdwijnt hyperpigmentatie vanzelf na enkele jaren (soms pas in de menopauze). Als je erg veel last hebt van de verkleuring kan veranderen van anticonceptie ook helpen, het is namelijk geweten dat een hormoonspiraal het melasma verergert. Iets om te bespreken met je gynaecoloog dus.
  • Andere behandelingen die ook mooie resultaten geven op lichtere hyperpigmentatie zijn (fruitzuur)peelings en microneedling. De keuze van de peeling of de ingesluisde actieve ingrediënten speelt hierbij wel een belangrijke rol. Meerdere behandelingen zijn soms nodig.

Voor de perfectionisten onder ons bestaat er nog een pigmentbehandeling die enorm in de lift zit, namelijk de ‘Intimate Bleaching’. Ja, U hoort het goed, het ontkleuren van uw edele delen. Kortom alles is mogelijk!

Laat je bij de keuze van een behandeling wel altijd adviseren door iemand met de nodige ervaring! Verkeerde laserinstellingen of te zware peelings kunnen je namelijk meer in plaats van minder pigment bezorgen en dat wil je uiteraard niet! Ze noemen pigment niet voor niets ‘de rimpel van de toekomst’.

Wil je graag een persoonlijk advies? Kom gerust langs bij Lightfalls Clinic!

Bedankt!!
 
Heel erg bedankt voor deze mooie blog Sara Ottevaere!
 
Sara Ottevaere is huidconsultente bij Lightfalls Clinic, één van onze partners. Neem zeker een kijkje op de website voor meer informatie en behandelingen.
 
 

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid