Jul. 06, 2020

Tonic, micellair water, melk... Welke cleanser moet je gebruiken en welke niet?


Als je kijkt naar het aanbod gezichtsreinigers bestaan er tal van producten: reinigingsmelk, tonic, lotion, schuimende gel/zeep, exfoliant, micellair water... Pffff! Moeilijk om door het bos de bomen nog te zien! Welk product gebruik je nu best en wat doen al deze producten precies met je huid?

In deze blog gaan we dieper in op enkele producten van het lijstje: de tonic, de micellaire reiniger, de reinigingsmelk of -olie en de schuimende reiniger. In een volgende blog komen de exfoliant en de scrub aan bod.

TONIC

Wat? vloeistof op waterbasis. Wordt vaak als 2e stap in het reinigingsproces aanbevolen 

Textuur: zeer liquide (vloeibaar)

Effect: Een tonic is een verzorgingsproduct dat je kan gebruiken na het reinigen. Een tonic gaat de laatste restjes vuil en make-up verwijderen en bevat ingrediënten die kalmerend, verfrissend en hydraterend inwerken op je huid. Sommige tonics bevatten ook enzymen of zuren, zodat ze een exfoliërende werking hebben. Op die manier is het een ideale voorbereiding voor het aanbrengen van je nachtcrème.
Een tonic wordt vaak verward met een toner. Beide termen worden door elkaar gebruikt. De benaming maakt op zich niet veel uit maar wat wel uitmaakt zijn eventuele irriterende ingrediënten. Zo bevatten sommige toners/tonics alcohol dat wordt omschreven als alcohol denat. of ethanol in de ingrediëntenlijst. Door de verdamping van alcohol op onze huid hebben deze producten een verfrissend en ontvettend effect, maar kunnen ze de huid ook irriteren. Ook munt en eucalyptus hebben een verfrissend effect maar zijn tegelijk irriterend voor de huid.

Ons advies: Selecteer een toner of tonic die geen irriterende ingrediënten bevat en mild is voor je huid. Gebruik eerst een milde cleanser, breng vervolgens de tonic aan op de huid met behulp van een wattenschijfje of met je handen en breng nadien je nachtcrème aan. Easy peasy!


REINIGENDE MELK

Wat? Een lichte melk die vuil verwijdert en de huid reinigt op een milde manier.

Textuur: Lichte en melkachtige textuur die zacht aanvoelt

Effect: Breng je reinigingsmelk aan op een wattenschijfje of op je handen en masseer deze in door middel van cirkelvormige bewegingen. Je kan je gezicht nadien nog naspoelen met lauw water. Een melk is in staat om make-up resten en vuil te binden en van de huid te verwijderen zonder de huid te ontnemen van eigen lipiden. Een reinigingsmelk verstoort de natuurlijke huidbarrière niet. Een reinigingsmelk is ook ideaal voor het reinigen van een gevoelige huid, en zelfs ook voor een vette huid. Het is een misopvatting dat een vette huid steeds met een schuimend of vet-onttrekkend product moet gereinigd worden. Hierdoor wakker je vaak talgproductie meer aan.

Ons advies: Je kan een reinigingsmelk best gebruiken als eerste stap in je reinigingsroutine om make-up en vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens een toner of micellaire reiniger die de laatste vuil restjes van de huid wegneemt. Een ander alternatief is de reinigingsolie, deze gaat net zoals een reinigingsmelk vuil verwijderen zonder de natuurlijke lipiden van de huid te verstoren.


MICELLAIR WATER OF LOTION

Wat? Een waterachtige vloeistof die micellen bevat en zo een reinigende werking heeft om make-up te verwijderen. Kan olie-achtig aanvoelen.

Textuur: Liquide (vloeibaar)

Effect: Een micellaire reiniger is een waterachtige vloeistof met kleine reinigende deeltjes (micellen). Micellen hebben een complexe structuur. Ze hebben een hydrofiele (wateraantrekkende) kop en hydrofobe (waterafstotende) staart. De hydrofiele koppen zitten aan de buitenkant en zorgen ervoor dat de micel oplosbaar is in water. De hydrofobe staarten zitten aan de binnenkant en gaan vette (hydrofobe) deeltjes zoals talg, make-up en vuil insluiten en verwijderen van de huid. Micellair water is dus zeker niet hetzelfde als "gewoon" water.

Ons advies: Breng het micellair water aan op een wattenschijfje en dep voorzichtig op het gezicht. Het is niet nodig om hard te wrijven. Neem een nieuw wattenschijfje en herhaal dit tot er geen make-up of vuil meer van je huid af komt. Let ook op de samenstelling van het micellair water. Dit kan sterk verschillen tussen de producten onderling. Kies een product dat niet te veel ingrediënten bevat, idealiter 6 tot 8 ingrediënten. Hoe simpeler, hoe beter!  Sommige micellaire waters bevatten agressieve ingrediënten zoals parfum en alcohol. Deze kan je beter vermijden. Daarnaast zijn sommige micellaire waters verrijkt met kalmerende, hydraterende en verzachtende ingredienten, zoals glycerine, panthenol, allantoine, rozenwater. Dit kan geen kwaad.


SCHUIMENDE REINIGER

Wat? Een reinigingsproduct dat sterk schuimt wanneer je deze aanbrengt op de huid en een "strippend effect" heeft (een trekkerig gevoel nalaat)

Textuur: Mousse, gel of zeepachtige textuur

Effect: Niets 'fijner' dan een huid die helemaal schoon lijkt aan te voelen. Een beetje trekkerig zelfs. Dit is het effect dat je verkrijgt na het gebruiker van een schuimende reiniger. Deze producten hebben vaak een "strippend" en ontvettend effect. Kort na het aanbrengen van een schuimende reiniger voelt je huid heel schoon aan, zeker bij een vette huid. Maar mispak je niet! Ingrediënten die zorgen voor dit schuimende effect, zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS), kunnen zeer irriterend en aggresief inwerken op de huid. Hierdoor tasten ze de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Vocht ontsnapt en de huid voelt droog en trekkerig aan. Dit geldt niet enkel voor gezichtsreinigers maar ook voor zepen en shampoo's.

Ons advies:  Het is een misopvatting om te denken dat sterk schuimende producten beter reinigen! Vermijd ingrediënten als Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLS). Kies beter voor een milde reiniger (zoals een melk of olie), deze zal de huid even goed reinigen maar zonder de natuurlijke beschermlaag te beschadigen.De Nomige reiningingsproducten bestaan uit een 2-in-1 cleanser (een hydraterende reinigingsmelk die met of zonder water kan gebruikt worden) en een exfoliërende tonic om dode huidcellen op een zachtaardige manier te verwijderen.


Wil je meer leren over het reinigen van je huid? Neem dan zeker ook een kijkje naar onze andere blogs: "Wat is een goede cleanser voor je huid?" &  "Wat is een goede tonic voor je gezicht?" & "Gezichtsreiniging: waarom, hoe en wanneer?"


Onze producten

€499,00

Gepersonaliseerd Nomige pakket

€553,00

Nomige Pakket + 2 Cleansers

€150,00

DNA analyse & huid rapport

€24,99

Nomige's exfoliating tonic

€29,99

Nomige's 2-in-1 reinigerVolg ons verhaal


Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.


Volg ons verhaal


Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.


Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid