Jul. 02, 2020

Ingrediënten lezen: 3 manieren om je huid te hydrateren

Een goede hydratatie van de huid is belangrijk om de huid er stralend uit te laten zien. Maar wist u dat er verschillende manieren zijn om uw huid te hydrateren? Afhankelijk van de ingrediënten in uw product kunt u ook nagaan hoe een product hydrateert. We leggen het eenvoudig uit in de onderstaande blog

 

Water is onmisbaar bij het functioneren van de huid. Je hebt er dus alle belang bij om de vochtigheidsgraad van je huid op peil te houden. Vooral de bovenste laag van je huid of hoornlaag is belangrijk. Deze beschermt je tegen uitdroging en voorkomt dat water uit de huid kan verdampen.

Je hoort het wel vaker, je moet je huid goed hydrateren. Zeker nu, in de winter. Maar hoe doe je dat precies? Hoe kan je nu weten of een crème hydraterend is, en dan wel op de juiste manier?

Hydrateren wil zeggen: je vochtbalans verhogen of op peil houden. Een mooi gehydrateerde huid ziet er gezonder uit en vertoont minder rimpeltjes. Je kan van nature uit een mooi gehydrateerde huid hebben, maar door externe factoren (zoals winter, droge lucht, gebruik van de verkeerde producten) kan deze vochtbalans uit evenwicht zijn. Even bijsturen met de juiste ingrediënten is dan de boodschap.

De ene moisturizer is de andere niet!

Maar niet iedere crème doet dat even goed, want er zijn verschillende manieren van hydrateren. Er zijn namelijk 3 grote groepen van ingrediënten: de occlusieven, de humectanten, en de huideigenlipiden.

  • Occlusieven zijn ingrediënten die een laagje leggen op het huidoppervlak en als het ware de huid ‘afdekken’. Het zijn vettige stoffen die er voor zorgen dat water niet uit de onderliggende huidlagen kan verdampen en dus verzameld wordt in de hoornlaag. Het geeft de huid een goed gevoel van hydratatie, maar het draagt niet constructief bij tot de versteviging van je huidbarrière. Nadeel is dat afdekken van de huid je huid ‘lui’ maakt. Zodra je stopt met het gebruik van dergelijke crèmes krijg je de (verkeerde) indruk een droge huid te hebben. Dus je smeert meer... een viscieuze cirkel. Vergelijk het maar met het overmatig gebruik van lippenbalsem. Na een tijdje kan je ook niet meer zonder omdat je atijd het gevoel hebt droge lippen te hebben. Het beste voorbeeld van een occlusieve crème is Nivea, maar ook Crème De La Mer hoort in deze categorie thuis. De occlusieve ingrediënten zijn paraffinum liquidum, paraffine, of andere minerale oliën.

  • Humectanten zijn moleculen die water kunnen vasthouden, ook wel 'hygroscopische moleculen' genoemd. Dergelijke moleculen zijn van nature ook in en op je huid aanwezig onder de vorm van 'natural moisturizing factors'. Ze houden water uit de lucht vast en houden op die manier de huid soepel en gehydrateerd. Voorbeelden van humectanten zijn aminozuren, glycerine, hyaluronzuur, ureum, ... Als deze ingrediënten in de crème aanwezig zijn, zullen ze zich nestelen op en in de de bovente huidlaag (de hoornlaag) en daar water vasthouden. Ureum gaat zelfs een stapje verder. Dit molecule is in staat om dieper in de huid door te dringen en zelfs de diepere huidlagen te hydrateren.

  • Last but not least : de huididentieke lipiden. Zoals je al uit de term kan afleiden zijn het lipiden (vetten) zoals deze voorkomen in de huid. Je huid bestaat uit cellen die omgeven zijn door een mix van lipiden, zoals ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. In de juiste verhoudingen vormen ze een compacte structuur en dus een intacte huidbarrière. Wanneer je huidbarrière essentiële lipiden ontbreekt, krijg je een droge huid doordat water uit de huid makkelijker kan verdampel. Deze defecten in de huidbarrière kunnen een genetische oorzaak hebben, of kunnen het resultaat zijn van externe factoren. Bijvoorbeeld doordat de lipidenfilm van de huid aantast wordt door verkeerde of agressieve producten of zepen. Het toevoegen van ingrediënten zoals ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren aan je crèmes, kan bijdragen aan constructieve opbouw en ondersteuning van de huidbarrière, doordat deze huididentieke lipiden zich nestelen waar de defecten zich voordoen.

In hydraterende crèmes vind je vaak een combinatie van verschillende soorten vochtverhogers, al is het gebruik van de laatste categorie iets zeldzamer. Dat komt door de hogere prijs van deze grondstoffen.

Welke concentratie er nu van elke soort in jouw skin care producten moet zitten, is afhankelijk van de mate waarin je huid vocht- en/of vetarm is en waar je specifieke noden zitten. Dit kan je eenvoudig laten meten door bijvoorbeeld onze DNA test te doen.

Wil je graag meer te weten komen over de ingrediënten aanwezig in huidverzorgingsproducten? 

Huidverzorgingsproducten bevatten vaak heel wat ingrediënten in hun ingrediëntenlijst. Wilt je hier meer over lezen en weten waar bepaalde werkzame stoffen - zoals vitaminen - goed voor zijn? Neem dan zeker een kijkje op onze andere blogs.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws. 

VOLG ONS VERHAAL

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid