May. 02, 2020

Hoe je je immuunsysteem kunt 'boosten'

Ons immuunsysteem werkt non-stop voor ons en we realiseren het ons niet eens. Bij Nomige geloven we dat het zorgen voor je gezondheid een dagelijkse gewoonte moet worden om veilig te zijn dan sorry. Maar wat eigenlijk is immuniteitwaarom is dat zo belangrijkvoor onze gezondheid en hoekunnen we bereiken dat?

Beter dan genezen!

Ons immuunsysteem is van het lichaam natuurlijk afweermechanisme tegen ziekteverwekkers (= alles wat een ziekte kan veroorzaken). Het is een complex systeem dat bestaat uit cellen, organen en weefsels om ons lichaam te beschermen tegen infectie.

De meest effectieve manier van het opbouwen van dit defensieve 'schild' is vaccinatie. Het biedt weerstand tegen bepaalde infecties en versterkt het immuunsysteem voordat het in contact komt met specifieke infectieuze agentia.

Wat betekent het 'versterken' van uw immuniteit?

In 2019, een studie werd gepubliceerd om feiten en mythen te analyseren die op internet worden weergegeven. Er werd gevonden dat er een algemene misvatting over het feit dat supplementen en voedingsmiddelen dat wel kunnen ‘Boost’ je immuunsysteem. In feite zijn vaccins de enigen die het immuunsysteem daadwerkelijk kunnen 'stimuleren', wat betekent dat het kan stimuleert de immuniteit boven het normale niveau

immune1.jpg

Dit betekent echter niet dat u uw dieet niet op het spoor moet blijven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, betere voeding ondersteunt een normaal functionerend immuunsysteem. Een dieet dat bestaat uit vitamines en mineralen is daarom cruciaal voor behoud van een goede toestand van het immuunsysteem en vermijd ondervoeding veroorzaakt door een slecht dieet. Het is ook belangrijk om realistisch te blijven geen enkel product of voedsel om alle besmettelijke agentia te bestrijden. Daarom, door een combinatie van goede voeding en levensstijl gewoonten in uw dagelijkse routine, kunt u uw natuurlijke afweermechanisme ondersteunen.

Voeding voor een gezonde levensstijl

In eerdere blogs hebben we de voordelen van vitamines op de huid, meestal als antioxidanten ter bescherming tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen die fijne lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie, enz. veroorzaken. Zoals u wellicht weet, hebben vitamine A, B, C, D en E ook tal van voordelen voor ons lichaam.

immune7.jpg
 
Vitamine A is bekend voor zijn beschermende functie van witte bloedcellen en huid. Het houdt ook de integriteit van de beschermende waterlagen, slijm genoemd, op de ogen, luchtwegen, maag en darmen om te beschermen tegen infectieuze agentia. Zoete aardappelen, wortels en pompoen zijn belangrijke bronnen van vitamine A. 

De vitamine B-complex bestaat uit verschillende soorten vitamine B. Vitamine B6 (pyridoxine), B12 (cobalamine) spelen een belangrijke rol in de immuniteit door de vorming van rode bloedcellen en cellen en andere cellen van het immuunsysteem te stimuleren. B9 (foliumzuur) is cruciaal voor de juiste vorming van organen. Onze dagelijkse inname van vitamine B is afkomstig van runderlever, brood, ontbijtgranen, pasta, champignons, kipfilet, kikkererwten, bananen, enz.

immune3.jpg
immune5.jpg
Vitamine C werkt door als een antioxidant neutraliseren van vrije radicalen die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan genetisch materiaal (DNA), levende cellen en weefsels. De meesten van ons hebben geen extra inname van vitamine C nodig omdat het al aanwezig is in veel van onze dagelijkse voedselbronnen zoals citrusvruchten (sinaasappels) en groene bladgroenten (boerenkool, spinazie).

Vitamine D en E verlagen de kans op infectie. Zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D. Dus geniet van het zonlicht 15-30 minuten per dag. Vergeet niet zonnebrandcrème te dragen als je de zon langere tijd op je huid laat schijnen (ook in de winter).

Vitamine E is een krachtige antioxidant. Als je een notenliefhebber bent en je houdt van amandelen, hazelnoten en pinda's, neem je vitamine E op. Maar andere bronnen bevatten ook vitamine E zoals plantaardige en sojaolie, saffloer en tarwekiemen.

immune_2.jpg

Andere belangrijke voedselbronnen

Andere belangrijke bronnen zijn koper, selenium, zink en ijzer. Koper, aanwezig in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, pure chocolade en oesters, neemt deel aan verschillende routes van het immuunsysteem, zoals het produceren van energie en het ondersteunen van het ijzermetabolisme. Ijzer induceert voornamelijk de vorming en rijping van immuuncellen in de bloedcirculatie. IJzerhoudende voedingsmiddelen zijn sardines, rundvlees, amandel- en cashewnoten, linzen, bonen, stevige tofu, enz.

Selenium is een krachtige voedingsstof die werkt als antioxidant en beschermt tegen schadelijke effecten op het hart veroorzaakt door het cytomegalovirus. Het wordt opgenomen door het eten van broccoli, knoflook, tonijn, paranoten, enz. Zink wordt vaak aangetroffen in haarsupplementen om de groei van haarweefsel te stimuleren, maar heeft ook een uitstekende rol in het immuunsysteem. Net als vitamine A helpt het om de integriteit van de huid en beschermende slijmvliezen te behouden. Oesters, krab, kikkererwten en yoghurt zijn rijk aan zink.

 

Wat betekent het 'versterken' van uw immuniteit?

immune4.jpg
 

Naast een gezond voedingspatroon kunnen andere factoren uw levensstijl verbeteren. Als je rookt, vind je het vast niet leuk wat er gaat komen, maar het wordt ten zeerste aanbevolen stoppen met roken omdat het het risico op infecties zoals longontsteking verhoogt. U kunt aan het eind van de dag genieten van een glas rode wijn of andere alcoholische dranken. Overconsumptie van alcohol kan echter het vermogen van ons lichaam om ons tegen infecties te beschermen verminderen, dus drink matig. Dit betekent niet meer dan 2 alcoholische dranken voor mannen en 1 alcoholische drank voor vrouwen

Welke supplementen moet ik nemen?

Sommige mensen zijn niet de grootste fan van groenten en fruit en zoeken naar supplementen die geconcentreerde bronnen van essentiële voedingsstoffen zijn. Er is nog steeds veel discussies op of de inname van supplementen zullen het immuunsysteem echt ten goede komen. Het kan nuttig zijn om die voedingsstoffen aan te vullen die u mist door een gebrek aan variatie in uw dieet.

Populaire supplementen zijn die met vitamine D en E, ijzer, calcium, Omega-3 (visolie), Echinacea, knoflook, probiotica en (1,3) β-glucaan. Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs maakt dat een gebalanceerde voeding heeft nog steeds de voorkeur boven extra inname van supplementen. Het is van cruciaal belang om de aanbevolen dosis te respecteren, omdat deze bij overschrijding nadelige effecten kan veroorzaken.

immune6.jpg

Je gewoontes veranderen

immune8.jpg

OEFEN GENOEG

Oefening helpt bij het handhaven van een gezond gewicht (BMI: 18,5-24,9), verlaagt de bloeddruk, handhaaft een goede hartconditie en beschermt tegen ziekten. Het wordt aanbevolen om een ​​lichte oefening te doen (wandelen, stofzuigen, tuinieren) voor 20-30 min per dag (of 150 min / week) of een doelgerichte matige oefening (gym, tennis, golf, fietsen) voor 20-60 min per dag (of 75 min / week).

STRESS VERMINDEREN

Gun jezelf af en toe een moment van welzijn verminder uw stressniveausStudies hebben aangetoond dat mensen met minder stress vaker ziektes bestrijden en sneller wondgenezing vertonen.

Activiteiten zoals meditatie, yoga, tai chi, het lezen van mindfulness-boeken of misschien liever luisteren naar kalmerende audioboeken, kunnen je afleiden van stressvolle situaties. Door jezelf een ontspannende gezichtsmassage te geven, kan het gebruik van enkele van je favoriete schoonheidsproducten spanning verminderen. In Japan, een onderzoek bij vrouwen tussen 20-40 jaar bleek dat gevoelens van angst en negatieve stemming waren verminderd na een gezichtsmassage van 45 min. We raden je aan om het in ieder geval eens te proberen!

immune9.jpg

Learn about DNA skincare & Nomige from Dr. Barbara Geusens

Watch an interactive and educational session where you can learn more about your skin, the role of your DNA, skincare and the Nomige concept.

The online Masterclass is the ideal opportunity to learn more about Nomige and DNA skincare. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid