May. 02, 2020

Waarom "Dry January" goed is voor je huid

Nu de kerstdagen voorbij zijn en je klaar bent met alle alcoholische feestjes, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar het effect van al die alcoholische dranken op je huid. We weten allemaal dat overmatig drinken veel nadelen heeft voor onze algemene gezondheid, maar wat zijn nu precies de effecten van alcohol op je huid? Is alcohol echt zo slecht voor de huid als soms wordt gezegd? In deze blog leggen we je uit waarom alcoholvrij gaan in januari (of een andere maand) kan helpen om je huid weer op de rails te krijgen.

SKINTIP

In deze skintip heeft Dr. Barbara Geusens het over het effect van alcohol op je huid. Natuurlijk mag je weleens een glaasje drinken. Benieuwd welk type alcohol het beste is voor je huid?

DE GROTE NADELEN VAN ALCOHOL VOOR DE HUID

1. Slaapstoornis

Alcohol kan onze 'lichaamsklok' verstoren, waardoor het moeilijk is om 's nachts te slapen. Dit kan nadelig zijn voor onze huid, omdat de slaapfase cruciaal is voor ons lichaam en onze huid om op te laden. Als we slapen, laden ons lichaam en onze geest zich op. Fysiologische veranderingen treden op: onze lichaamstemperatuur en bloeddruk dalen, onze ademhaling vertraagt en ons lichaam produceert hormonen. Elk op hun eigen manier stimuleren ze het herstel en de regeneratie van de huid. Lees hier meer over het belang van een goede nachtrust.

2. Dehydratatie

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het water uit het lichaam wordt geforceerd. Na het drinken ontstaat een verstoorde vochtbalans en worden vitaminen en mineralen aan het lichaam onttrokken. Het lichaam zal moeite hebben om daarna weer gehydrateerd te worden. Deze verstoorde balans veroorzaakt niet alleen hoofdpijn (kater), maar leidt ook tot een gedehydrateerde huid. Gezien het feit dat hydratatie één van de belangrijkste factoren is voor een gezonde en stralende huid, zal dehydratatie ervoor zorgen dat fijne lijntjes en rimpels meer zichtbaar worden door het gebrek aan water. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken om de waterbalans te herstellen.

Overmatig en frequent drinken kan leiden tot chronische uitdroging en verstoring van de functie van de huidbarrière.

3. Puistjes en uitbraken

Een veelvoorkomend probleem bij het drinken - dat rechtstreeks verband houdt met de suikers en koolhydraten die in alcoholische dranken worden aangetroffen - is het optreden van puistjes en uitbraken. Verhoogde bloedsuiker- en insulinespiegels leiden tot een hogere androgeenproductie. Dit onevenwicht in de hormoonspiegels kan de talgproductie van de huid beïnvloeden en leiden tot puistjes. Eén drankje zal geen acne-uitbraken veroorzaken, maar vaak drinken kan wel van invloed zijn op acne, vooral bij jonge mensen.

4. Huid "flush" en roodheid

Alcohol werkt als een verwijderaar, wat betekent dat het de bloedvaten in de huid aantast. Bloedvaten verwijden en resulteren in roodheid in het gezicht. Wat aanvankelijk lijkt op een onschuldige 'flush', kan resulteren in aanhoudende roodheid die, wanneer ze niet behandeld wordt, overgaat in een (ernstige) huidaandoening zoals rosacea. Een huidaandoening waar je niet gemakkelijk van af komt...

Conclusie

Hoewel iedere huid anders zal reageren op alcohol, kunnen we helaas concluderen dat alcohol slecht is voor elke huid. Zoals hierboven uitgelegd heeft alcohol een negatieve invloed op de huid op basis van verschillende mechanismen. Natuurlijk zal af en toe een drankje geen ernstige schade toebrengen aan jouw huid. Alleen wanneer je lange tijd of in grote hoeveelheden alcohol gebruikt, lijdt de huid daadwerkelijk schade. Zoals bij veel dingen in het leven, moet je de juiste balans vinden...

Alcohol & Nomige

We controleren zowel jouw genetisch profiel als jouw levensstijl om de juiste ingrediënten voor je huidprofiel te selecteren. 

Alcohol is een van deze levensstijlfactoren die jouw huidconditie sterk beïnvloeden. Door een Lifestyle Test af te leggen, kunnen we ontdekken welk product op dit moment bij uw levensstijl past. 

Nomige dagcrème wordt ook wel 'Lifestyle crème' genoemd en is afgestemd op jouw levensstijl. Alle Lifestyle crèmes bevatten specifieke ingrediënten die inspelen op externe factoren. Door de Lifestyle Test in te vullen bepalen we welke crème bij je levensstijl past.

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid