May. 02, 2020

Beauty sleep

Het verhaal van de schone slaapster mag dan wel verzonnen zijn, het concept van een schoonheidsslaapje is dat allesbehalve. Het is bewezen dat een goede nachtrust een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Ook onze huidconditie wordt beïnvloed door onze slaap. Aan een eeuwig jonge huid kan je dus zeker werken door voldoende te slapen. Slaap dit weekend dus gerust een uurtje langer, je huid zal je dankbaar zijn!

Niet te geloven? Lees dan zeker verder, in deze blog leggen we uit wat de invloed is van slaap op onze huid.

Wat gebeurt tijdens de slaap met onze huid?

Wanneer we slapen, komen zowel het lichaam als de hersenen tot rust. Er treden fysiologische veranderingen op: een verlaagde lichaamstemperatuur en bloeddruk, vertraagde ademhaling, aanmaak van hormonen. Die zullen elk op hun eigen manier het herstel en de regeneratie van de huid stimuleren.

Al die veranderingen hebben een gunstig effect op onze stamcellen, ook wel moedercellen genoemd. Stamcellen zijn de cellen die instaan voor de celproductie en -vernieuwing van onze huid; nieuwe cellen worden aangemaakt in de onderste huidlaag en vervolgens migreren ze naar het huidoppervlak waar ze vervolgens afschilferen. Het proces van celvernieuwing duurt in totaal 28 dagen en treedt voornamelijk op wanneer we slapen. Voldoende en goede nachtrust is dus cruciaal voor de celvernieuwing. Dat komt omdat onze hersenen ’s nachts groeihormoon aanmaken. Dit hormoon wordt voornamelijk aangemaakt tijdens de kinderjaren omdat we dan nog moeten groeien maar ook op een volwassen leeftijd heb je dit hormoon nog steeds nodig. Het groeihormoon zorgt voor de reparatie en groei van de cellen in onze huid.  Ongeveer 70 procent van dit hormoon wordt aangemaakt tijdens de slaap. De productie gebeurt in pieken. De grootste productie gebeurt ’s nachts en dan vooral vanaf 2 tot 3 uur na het inslapen.

 

Herstel van de huid

sleep2.jpeg

Terwijl we tijdens de nacht genieten van een welverdiende portie nietsdoen, draait ons lichaam dus op volle toeren. En dat is nodig! Onze huid wordt dagelijks blootgesteld aan  stressfactoren, UV-straling, radiatie, vervuiling, noem maar op. In een poging om zich daartegen te beschermen is ons lichaam overdag druk bezig met het aanmaken van antioxidanten‘s Nachts vallen deze schadelijke factoren weg en hoeft het lichaam zich dan niet langer focussen op de verdediging tegen stressfactoren. Dit is het moment waarop ons lichaam herstelt, en dus ook onze huid.  

Doorlaatbaarheid van de huid 's nachts

 

‘Onze interne klok regelt ook de barrièrefunctie van de huid. ‘s Nachts is onze huid meer doorlaatbaar. Langs de ene kant betekent dit dat actieve stoffen beter worden opgenomen door de huid, langs de andere kant impliceert het dat de huid ’s nachts meer vocht verliest. Dus dat heeft zo zijn voordelen voor de opname van actieve stoffen. Het is hierbij belangrijk om een goede balans te vinden tussen een product dat werkzame stoffen bevat én de huid goed hydrateert. Kortom: reden te meer om te investeren in een nachtcrème met hoogwaardige ingrediënten. Welke producten kan je nu best gebruiken voor een goed avondritueel?

Wij beschrijven de 3 belangrijkste tips voor jou:

Stap 1: reiniging is key!

Om de vervuiling van overdag tegen te gaan, is het belangrijk om ’s avonds goed te reinigen. Zo neutraliseer je de schade die je huid overdag heeft opgelopen en zorg je ervoor dat de actieve bestanddelen in je crème of serum beter worden opgenomen. Je kan hiervoor best gebruik maken van een mild 2-stapsprogramma: eerst een milde olie- of melkachtige cleanser gevolgd door een reiniger op waterbasis. Wil je hier graag meer over weten? 

2-in-1 cleanser

€29,99

Nacht crème

€139,00

Stap 2: Actieve werking: celvernieuwingsproces ondersteunen

Idealiter zijn dit producten met anti-ageing ingrediënten die inwerken op het collageen en de celvernieuwing (zoals peptiden, retinol, ...). Let op: met hoogwaardige en rijke ingrediënten bedoelen we niet dat een dikke crème beter is. Een dikke crème legt als het ware een laagje over je huid, waardoor het vocht niet kan ontsnappen. Maar hierdoor kan het gebeuren dat je huid ‘lui’ wordt. Dus in plaats van de huid te stimuleren om zélf de biologische processen aan te wakkeren die ’s nachts zo belangrijk zijn, maak je de huid net afhankelijk van een extern product. Kies dus beter voor een lichte textuur, zodat de actieve ingrediënten goed door de huid worden opgenomen.’

Stap 3: Passieve werking: vochtverlies tegengaan

De laatste stap bestaat uit het aanbrengen van hydraterende elementen. Ingrediënten zoals ceramiden, fosfolipiden en sfingolipiden cholesterol zullen de huidbarrière herstellen en ondersteunen. Het is belangrijk om deze pas op het einde aan te brengen, net omdat je wil dat de actieve stoffen eerst worden opgenomen vooraleer je de huidbarrière opnieuw herstelt. Ook glycerine is een interessant ingrediënt. Dit is een vochtvasthoudend molecule dat van nature in de huid voorkomt en ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd en soepel blijft. Ook hier let je best op de textuur. Lichte gelstructuren zijn vaak al voldoende, zolang ze de juiste ingrediënten bevatten.’

Nacht serum

€99,00

Onze productaanbiedingen

€499,00

Het gepersonaliseerde Nomige Pakket

€553,00

Nomige Pakket + 2 Cleansers

€150,00

DNA analyse & huidrapport

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.  

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.  

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid