May. 02, 2020

Hoe acne behandelen

In de vorige blog hebben we al uitleg gegeven over de vier primaire factoren en levensstijlfactoren die van invloed kunnen zijn op (de ernst van) uw acne. In deze blog wordt dieper ingegaan op de behandelingen voor acne.
Voor professioneel advies over dit onderwerp raadpleegden we dermatoloog Dr. Maselis.

VEELVOORKOMENDE OORZAKEN VAN ACNE

Dr. Maselis, een gerenommeerde dermatoloog uit België, legde ons de meest voorkomende oorzaken van acne in zijn medische praktijk uit:

1) Hormonale aandoening

Dit kan het gevolg zijn van anticonceptiva zoals de 'de pil' of de spiraal. Aan de andere kant kunnen sommige mensen last hebben van een hormonale stoornis en zijn daarom gevoeliger voor acne-uitbraken.

2) Cosmetica

Zoals we in de vorige blog 'lifestylefactoren die van invloed zijn op acne' hebben uitgelegd, zijn sommige soorten make-up of huidverzorging, olie gebaseerd of occlusief en kunnen ze leiden tot verstopping van de huidporiën. Daarom is het belangrijk om cosmetica te gebruiken die 'niet-comedogeen' zijn. Probeer zo weinig mogelijk make-up te dragen zodat je huid kan ademen.

3) Blootstelling aan de zon

Onder invloed van de zon wordt de epidermis (bovenste huidlaag) dikker, hij kan tot 6 keer zijn oorspronkelijke dikte bereiken. Dit betekent ook dat de afscheiding van talg door de talgklier veel langer wordt. Het talg migreert moeilijker naar het huidoppervlak en er is een hoger risico op een verstopping van de porie, met puistjes als gevolg.  In de zomer gaat de zon een uitbraak van acne voorkomen. De uitbraak vindt meestal later plaats, in de herfst.

4) Puistjes uitduwen en knijpen in de huid

Veel mensen proberen de puistjes uit te knijpen of duwen. Hierdoor wordt de talgklier beschadigd en geïnfecteerd, wat leidt tot een verhoogd risico op het ontstaan van puistjes. Bovendien is er een kans dat het binnenin barst, waardoor onderhuidse ontstekingen ontstaan. Als gevolg daarvan zullen ontstekingen en littekens op de huid ontstaan. Afblijven is de boodschap!

BEHANDELINGEN VOOR ACNE

Er zijn 4 primaire factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van acne op uw huid. De meeste behandelingen werken met één of meer van deze primaire factoren:

1. HYPERKERATINISATION


De eerste en belangrijkste mogelijkheid om acne te behandelen bestaat uit het verwijderen van de prop van keratine die de huidporiën blokkeert. Belangrijk hierbij is de tijd tussen de vorming van een plug en het verschijnen van een puistje, dit proces duurt ongeveer 3 maanden. Deze producten hebben dus pas na 3 maanden effect op uw huid.  Voorbeelden van behandelingen die actief werken op deze factor zijn:

Salicylzuur

Misschien herkent u deze molecule van de vorige blogs. Salicylzuur kan niet alleen worden gebruikt als exfoliant, het is ook nuttig in acnebehandelingen vanwege de keratolytische effecten (=verwijderen van dode huidcellen). Salicylzuur breekt de verbinding tussen de dode huidcellen in de buitenste laag van de huid los. Deze 'keratolytische' werking stimuleert het afschilferen van de huid en helpt zo bij het voorkomen van een verstopping van de poriën

Salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende producten en concentraties. Het bestaat in "rinse-off" en "leave-on" producten met een concentratie variërend van 0,5% tot 2%. Het is ook beschikbaar in geneesmiddelen, in een concentratie van 0,5-5%.

Benzoyl peroxide

Benzoylperoxide is een geneesmiddel op voorschrift, ook gewoon bekend als 'BPO'. Benzoylperoxide verwijdert niet alleen de keratine prop op de huid, maar is ook bacteriedodend. Het product zal de bacteriën doden die betrokken zijn bij de ontwikkeling van acne.  De concentratie van BPO in OTC-geneesmiddelen varieert van 2,5% tot 10%. Sommige acne medicijnen bevatten BPO in combinatie met andere ingrediënten. Deze producten zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Vitamin A derivates

Vitamine A stimuleert de differentiatie en de vernieuwing van de huid. Drugs die vitamine A-derivaten bevatten, worden meestal aangeduid als 'retinoïd geneesmiddelen'. Er zijn verschillende generaties retinoïden op de markt, enkele bekende voorbeelden zijn: Isotretinoïne (Roaccutane) en Adapaleen. Niet alleen in drugs, maar ook in de huidverzorging worden meerdere subtypen van vitamine A gebruikt. Het bekendste voorbeeld is 'Retinol'.

2. VERHOOGDE SEBUM PRODUCTIE


De verhoogde talgproductie is in de meeste gevallen gerelateerd aan de hormoonspiegels. Tijdens de puberteit is er een verandering in de hormoonspiegels, wat van invloed kan zijn op het ontstaan van de acne. Anticonceptiemiddelen worden daarom soms voorgeschreven aan vrouwelijke patiënten/tieners die aan acne lijden. 

3. PROPIONIBACTERIUM ACNES


Het derde belangrijke punt is het aanpakken van de bacterie. Er zijn zowel orale als topische antibacteriële middelen om acne te behandelen. In het verleden was dit de belangrijkste strategie om acne te behandelen, maar door resistentie is dit niet langer de eerste stap in de behandeling van acne. 

Daarnaast zijn er ook producten op de markt die het tegenovergestelde effect hebben. Yun heeft probiotica ontwikkeld die goede bacteriën aan de huid toevoegen die de acne veroorzakende bacterie bestrijden. Een product als Yun levert een grote dosis/massa goede bacteriën op zo'n manier dat het de overhand krijgt. Werkt het spectaculair? Nee, met een echt acne-gevoelige huid zullen antibiotica veel sneller werken omdat ze de bacteriën daadwerkelijk zullen doden. Maar het is een goed idee!

Naast antibiotica en probiotica is er ook 'benzoylperoxide' dat de bacterie op de huid doodt, zoals hierboven uitgelegd.

4. INFLAMMATIE


Sommige geneesmiddelen werken in op het ontstekingsproces dat betrokken is bij de pathologie van acne.

Enkele voorbeelden van drugs die werken op deze factor zijn:

  • Retinoïden
  • Antibiotica
    Sommige antibiotica hebben zowel anti-microbiële als anti-inflammatoire eigenschappen.
  • Zink
    Er zijn twee manieren waarop zink mogelijk acne kan behandelen: oraal via een supplement of plaatselijk in een crème of serum. Zinkproducten werden in het verleden vaak gebruikt, maar worden niet langer beschouwd als eerstelijnsbehandeling, en werken over het algemeen niet zo goed als de huidige  acne behandelingen.

Bedankt!

We willen Dr. Maselis bedanken voor zijn professioneel advies en informatie over dit interessante onderwerp.

Heeft u last van acne en heeft u professioneel advies nodig over de behandeling van uw acne?

Neem dan gerust contact op met Dr. Maselis via de website.

 

Vragen over acne?

Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over acne. Twijfel niet om ons te contacteren als je vragen hebt.

Vragen over acne?

Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over acne. Twijfel niet om ons te contacteren als je vragen hebt.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Maak contact met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste huidtips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid