Jun. 18, 2020

Wat is een goede gezichtreiniger?

Ik krijg regelmatig de vraag 'wat is een goede gezichtsreiniger?' Er zijn verschillende theorieën en ieder merk houdt er een beetje zijn eigen filosofie op na. Dit is vaak heel verwarrend. Ik start daarom graag met een beschrijving van de huid, om vervolgens het effect van goede en minder goede reinigingsproducten uit te leggen.

DE NATUURLIJKE WERKING VAN JE HUID

De huid is ons grootste orgaan en het is het enige dat in direct contact staat met de buitenwereld. Het heeft dus een hele belangrijke beschermende functie zodat microben, virussen en irriterende stoffen niet zomaar de huid kunnen binnendringen. Anders zouden we de hele tijd ziek zijn.

De natuur heeft hier natuurlijk iets op gevonden. De buitenste laag van de huid, ook stratum corneum genoemd, is opgebouwd uit cellen die in een hele compacte structuur worden samengehouden door vetten of lipiden. Vaak wordt dit, ook in de wetenschappelijke wereld, voorgesteld als een 'bakstenen-cement' structuur, waarbij de cellen (corneocyten) de bakstenen zijn en de vetten (intercellulaire lipiden) het cement zijn.

De compacte structuur heeft een 2-ledige functie. Enerzijds zorgt het ervoor dat er geen externe 'indringers', zoals allergenen, irritantia, microben, de huid kunnen binnendringen. Anderzijds zorgt het er ook voor dat we niet uitdrogen doordat het de verdamping van water uit het lichaam tegen houdt.

Maar wat heeft deze uitleg nu met een gezicht cleanser te marken?

WAAROM JE GEZICHT REINIGEN MET EEN CLEANSER?

Een cleanser of reiniger is nodig om op een doeltreffende manier het vuil en make-up van je gezicht te halen. Met water alleen zal het niet lukken. Een gereinigde huid zal minder onzuiverheden bevatten, minder grove porieën, een minder doffe schijn vertonen en bovendien kunnen de actieve stoffen van je nachtcrème beter opgenomen worden.

Indien we onze huid overmatig reinigen en bovendien foute producten kiezen, dan kan de bakstenen-cement structuur aangetast worden. Schuimende cleansers zijn een goed voorbeeld. Een product dat schuimt, net zoals Dreft, ontvet en lost vetten op. Als je weet dat de cementstructuur uit vetten bestaat, dan is het niet meer dan een logisch gevolg dat schuimende gezichtsreinigers de huidbarrière wordt aangetast. Hierdoor kan water sneller verdampen, hetgeen resulteert in een droge huid. Maar anderzijds kunnen ook irriterende stoffen de huid makkelijker binnendringen, wat zorgt voor een gevoelige en snel geïrriteerde huid.

WAT IS DAN WEL EEN GOEDE GEZICHTSREINIGER? 

Een goede cleanser is er eentje die vuil, make-up en dode huidcellen van het huidoppervlak verwijdert, maar die de huidstructuur niet aantast.

Dr. Barbara Geusens

PRACTISCHE TIPS

Let erop dat je product:

  • niet schuimt
  • geen korrel bevat
  • geen alcohol bevat

Bij voorkeur heeft je reiniger een melkachtige of olie-achtige textuur. Reinig ook enkel 's avonds. Eén maal per dag is voldoende. Als je 's avonds goed gereinigd hebt, wordt je huid 's nachts in principe niet meer vuil. Verfris je gezicht 's ochtends met lauw water. Hoe je best je gezicht reinigt, wanneer en waarom kan je lezen in deze blogpost.

ONZE REINIGINGSPRODUCTEN

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid