May. 02, 2020

De rol van vitamine C in skincare

Vitamine C is één van de meest traditionele ingrediënten in huidverzorgingsproducten. In deze blog worden de belangrijkste effecten en toepassingen van vitamine C beschreven.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook bekend als L-ascorbinezuur (L-AA), is een in wateroplosbaar, zeer onstabiel vitamine dat van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen, zoals paprika, sinaasappels, spinazie, peterselie en kiwi's. Dit vitamine is noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Van nature komt vitamine C even vaak voor onder de vorm L-ascorbinezuur als D-ascorbinezuur. Echter is enkel L-ascorbinezuur biologisch actief en dus bruikbaar in de medische praktijk.

vitc2.png

De meeste dieren en planten zijn in staat om vitamine C zelf aan te maken met glucose als startmolecule. Mensen kunnen vitamine C niet zelf aanmaken door het ontbreken een bepaald enzyme. Daarom is het dus een essentiële voedingscomponent. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is vastgesteld op 75 mg voor een volwassene. Bepaalde 'risicopersonen' zijn meer vatbaar voor de schadelijke effecten van vrije radicalen en zij moeten dan ook meer vitamine C innemen.

Consumptie van vitamine C

Vitamine C kan oraal worden ingenomen, bijvoorbeeld door het eten van groenten en fruit, maar er bestaan ook voedingssupplementen met vitamine C. Vitamine C wordt opgenomen via de darm en komt zo in de bloedstroom terecht. Het bloed stroomt naar de huid en hier kan vitamine C worden achtergelaten. De afzetting in de huid gebeurt dan via natrium-afhankelijke vitamine C-transporters (SVCT's). De hoeveelheid vitamine C die effectief wordt opgenomen hangt af van hoeveel er in je plasma (bloed) zit via de voeding. Hoe hoger deze concentratie, hoe meer er kan worden achtergelaten in de huid.

vitc3.png

Bijkomend kan je ook vitamine C lokaal aanbrengen. Omdat je via het bloed wellicht geen verzadiging zal bereiken in de huid, kan je via huidverzorgingsproducten - langs de buitenkant - deze concentratie verhogen. Vitamine C in hoge concentraties (en in de juiste vorm!) op de huid aanbrengen zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen door de buitenste lagen van de huid worden opgenomen.

Effecten van vitamine C op de huid

Een vitamine C-tekort in het lichaam kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals scheurbuik, verminderde wondheling en bloedend tandvlees. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol voor een gezonde huid:

Collageenproductie

Vitamine C heeft twee functies bij de vorming van collageen, enerzijds helpt het in het stabiliseren van het collageenmolecule. Anderzijds bevordert het de genexpressie van collageen. Collageen staat in voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, dus het zorgt ervoor dat de huid jong, stevig en soepel blijft.

Vitamin C als antioxidant

Antioxidanten kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: de enzymatische antioxidanten en de niet-enzymatische antioxidanten. Het menselijke lichaam maakt zelf enzymatische antioxidanten aan, terwijl niet-enzymatische antioxidanten terug te vinden zijn in bepaalde voeding. Vitamine C is een voorbeeld van een niet-enzymatische antioxidant en helpt je huid om zich te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen leiden tot vroegtijdige tekenen van veroudering, maar vitamine C neutraliseert ze en helpt je huid te beschermen, waardoor je teint er gezond en stralend uit blijft zien. Het dagserum en de dagcrème van Nomige zorgen voor een dagelijkse bescherming tegen schadelijke stressfactoren. Ontdek hier de ochtendroutine van Nomige.

Keratinocytdifferentiatie

Vitamine C is niet alleen efficiënt tegen vrije radicalen maar stimuleert ook de keratinocytendifferentiatie of het celvernieuwingsproces. Dit is een natuurlijk proces waarbij nieuwe huidcellen (keratinocyten) worden aangemaakt, migreren naar het oppervlak van de huid en uiteindelijk worden omgevormd tot dode huidcellen (corneocyten) van de buitenste hoornlaag. Deze dode huidcellen of hoornlaag  vormt een intacte en compacte huidbarrière, die ons beschermt tegen microben, virussen, vervuiling van buitenaf. Vitamine C draagt dus ook bij tot de opbouw van een intacte en goed opgebouwde huidbarrière.

 

Vitamine C in huidverzorging

Vitamine C is gestaag de ladder van de schoonheidstrend aan het beklimmen en populariteit aan het winnen in de huidverzorging, maar waarom? Het is bewezen dat vitamine C erg nuttig is als ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Het gaat bijvoorbeeld huidveroudering en pigmentvlekken tegen, heeft een kalmerend effect, werkt als antioxidant en verbetert de werking van zonnecrème.

vitc4.png

Er zijn verschillende soorten vitamine C; de 'pure' vorm en zijn afgeleiden (bv de 'esters'). Ze verschillen in stabiliteit, doordringbaarheid en doeltreffendheid. De instabiliteit en lage doordringbaarheid in de huid maken van 'puur' vitamine C een erg moeilijk molecule om te verwerken. Daarom worden verschillende afgeleiden en varianten van vitamine C gemaakt, om de stabiliteit en doordringbaarheid te verbeteren. Maar het probleem is dan wel dat iedere verandering nieuwe nadelen heeft.

Screening van vitamine C producten

Wil je na deze blog graag een cosmetisch product met vitamine C uitproberen? Gebruik dan volgende tips om een goed product te vinden.

1. KIJK NAAR HET TYPE VERPAKKING

pexels-photo-1619488.jpeg

Vitamine C is onstabiel en gevoelig is voor oxidatie. Als de crème wordt blootgesteld aan lucht of licht, gaat vitamine C oxideren en is ze niet meer doeltreffend. Daarom is een airless verpakking noodzakelijk! Luchtledige verpakkingen zorgen ervoor dat het product niet wordt blootgesteld aan licht en lucht, waardoor het meer stabiel blijft. Nomige kiest daarom voor een airless verpakking.

2. TYPE (VITAMEER) VAN VITAMINE C

72132-product-1.jpg

Ascorbinezuur (L-AA) is de efficiënste en meest pure vorm van vitamine C. Zoek naar L-AA-formules met een lage pH en een hoge concentratie (> 10%). Als je een gevoelige huid hebt, kan een op olie gebaseerde (geen water) formule beter zijn omdat het minder irriteert. Ester-derivaten (dus de afgeleiden) zijn niet zo efficiënt als de pure vorm.

3. INCI-CLASSIFICATIE (INTERNATIONAL NOMENCLATURE OF COSMETIC INGREDIENTS) LIJST

shutterstock-128896991_1_.jpg

INCI-namen zijn systematische benamingen die internationaal erkend zijn om cosmetische ingrediënten te identificeren. Je vindt ze op de verpakking van ieder cosmeticaproduct. Afhankelijk van de positie van vitamine C in die lijst, kan worden achterhaald welke functie vitamine C uitoefent in dit product. Staat het in de top 3, dan werkt het wellicht tegen huid-veroudering of tegen pigmentatie. Staat een ingrediënt onderaan in de lijst, dan werkt het enkel als pH-regelaar of bewaarmiddel.

DNA Huidanalyse

Als laatste moet nog worden vermeld dat de krachtigste antioxidanten deze zijn die door je eigen lichaam worden aangemaakt (= enzymatische antioxidanten). Het GPX-1-gen en het SOD2-gen behoren tot de groep van sterke enzymatische antioxidanten die te vinden zijn in het menselijk lichaam. DNA-variaties kunnen het productieproces van die krachtige natuurlijke antioxidanten positief of negatief beïnvloeden. Indien dit negatief is, ben je gevoeliger voor externe stressfactoren. Via een DNA-test kunnen we bij Nomige achterhalen of je genetisch een hoger risico draagt voor schade door vrije radicalen omdat je natuurlijke antioxidanten minder goed functioneren.

Indien blijkt dat je een hoger risico draagt, kunnen we door het toevoegen van specifieke, actieve ingrediënten op jouw risico inwerken. Je kan kiezen om te starten met een DNA analyse en daarna eventueel de producten aan te kopen of je bestelt meteen het Nomige pakket dat de DNA test en gepersonaliseerde producten bevat. Bekijk hieronder ons aanbod.

DNA Huidanalyse

Eenmalig
90
 • DNA kit
 • Huidanalyse
 • 15 pagina's huidrapport

Testpakket

2-weken starterspakket
150
 • DNA kit
 • Huidanalyse
 • 15 pagina's huidrapport
 • Dagcrème & serum
 • Nachtcrème & serum
Populair

Nomige Pakket

4 maanden behandeling
499
 • DNA kit
 • Huidanalyse
 • 15 pagina's huidrapport
 • Dagcrème & serum
 • Nachtcrème & serum
 • Exclusieve verpakking
 • Marmeren voetje
 • Persoonlijk advies

Wil je meer te weten komen over vitamines?

Vitaminen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker voor de huid. Daarom worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de  hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de  hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid