May. 22, 2020

De voordelen van vitamines

Zoals je wellicht al weet, spelen vitaminen een belangrijke rol in de gezondheid van de huid. Daaom worden ze vaak gebruikt als ingrediënten in cosmeticaproducten. In onze vorige blogs, hebben we reeds gesproken over vitamine A, vitamine B en B3, vitamine C en vitamine E. Een heleboel, waarvan we de belangrijkste elementen in deze blog zullen oplijsten. Een korte recap van deze vitamines, enjoy!

Vitamine A in allerlei vormen

De meeste mensen kennen vitamine A vooral als het geneesmiddel 'roaccutane' of het cosmetische ingrediënt 'retinol'. Er bestaan twee vormen: voorgevormde vitamine A en provitamine A.

 1. Voorgevormde vitamine A staat bekend als de actieve vorm die je lichaam meteen zal opnemen. Het zit in producten als vlees, kip en vis. 
 2. Provitamines zijn de inactieve vormen van vitamine A en worden pas in het lichaam omgezet in de actieve vorm. Deze vorm zit in planten. We beperken ons hier tot retinol, de actieve vorm.
vita2.png

Hoe werd vitamine A ontdekt?

Het bestanddeel tretinoïne was oorspronkelijk bedoeld als werkzame stof voor de behandeling van acne. Het vermindert niet alleen de acne, maar de huid is achteraf ook zichtbaar jonger. Het resultaat is echter afhankelijk van de juiste dosering en concentratie. Orale retinoïden, oftewel roaccutane, kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Daarom kiest Nomige ervoor om geen vitamine A in haar producten op te nemen.

Welke effecten heeft vitamine A op je huid?

ej-lasuperba-nomige-portret121.jpg

Huidverjongende resultaten worden bereikt omdat vitamine A de productie van collageen stimuleert. Actuele vitamine A-crèmes verhogen de productie van procollageen van type I en type III in uw huid, waardoor deze steviger wordt, minder rimpels krijgt en er jonger uitziet.

De werkzaamheid van actuele tretinoïne, een inactieve vorm van vitamine A, als anti-verouderingsingrediënt is voldoende bewezen. Helaas is tretinoïne alleen op recept verkrijgbaar. Een mogelijk alternatief is retinol. Retinol heeft wel positieve effecten op uw huid, maar ook enkele nadelen. Retinolmengsels worden gemakkelijk afgebroken door blootstelling aan zuurstof en licht en zijn daarom onstabiel en moeilijk te maken. Bovendien heeft het net als vitamine A-zuur een irriterend effect op de huid. Daarom bevatten crèmes altijd relatief lage concentraties retinol, wat uiteraard de effectiviteit ervan vermindert.

Vitamine B and de huid

Vitamine B is een in water oplosbare vitamine die het lichaam niet zelf aanmaakt, maar via de voeding opneemt. Het is een verzamelnaam voor maximaal acht verschillende soorten, waarvan vitamine B3, B5 en B12 de belangrijkste zijn voor uw huid.

Wat is vitamine B3 and waar kan ik het vinden?

Niacinamide, ook wel nicotinamide of vitamine B3 genoemd, is een essentiële voedingsstof voor het menselijk lichaam. Vitamine B3 is te vinden in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Daarnaast kan het lichaam gedeeltelijk zelf vitamine B3 aanmaken uit het aminozuur tryptofaan (een bouwsteen van eiwitten). Vitamine B3 speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de cellen en is belangrijk voor een gezonde huid.

pexels-photo-1619488.jpeg

Welke voordelen kan niacinamide bieden voor mijn huid?

Deze vitamine is een echt multifunctioneel ingrediënt voor de huid.

vitb.jpg
 1. Vermindering van hyperpigmentatie in het gezicht, meer bepaald melasmavlekken
 2. Ondersteuning van de huid barrière en de bijbehorende vochtbalans van de huid
 3. Antioxidant die helpt bij het neutraliseren van oxidatieve stress
 4. Verzachtend en kalmerend effect op de huid

Wat is vitamine B5 en in welk voedsel kunnen we het vinden?

Vitamine B5, pantotheenzuur of panthenol (provitamine B5) is een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor het herstel van de huid barrière. De zure vorm komt voor in verschillende soorten voedsel: vlees, eieren, peulvruchten, volkorenproducten, melk en melkproducten, fruit en groenten.

vitb5.jpg

Wat is de impact van vitamine B5 op je huid?

 • Ondersteunende factor voor de huidbarrièrefunctie, waarbij een goed gebouwde barrière in staat is om voldoende vocht vast te houden. Door zijn bijdrage aan de hydratatie van de huid kan vitamine B5 worden gebruikt als een vochtinbrengende crème.
 • Het stimuleren van de vernieuwing van de huidcellen, als effectief effect op de wondgenezing en daarmee op de verbetering van de littekens op de huid.
 • De orale inname van vitamine B5 verbetert de acne en de ontsteking door de ontstekingsremmende werking.
vitb2.png

Wat is vitamine B12, waar kunnen we het vinden en wat is de impact op de huid?

Cobalamine of vitamine B12 is de enige wateroplosbare vitamine die het lichaam als reservevoorraad opslaat. Bronnen van vitamine B12 zijn dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. De vitamine speelt ook een rol in de celproductie en is daarom belangrijk voor een gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Maakt u zich geen zorgen! Als je gezond en evenwichtig eet, zal er geen tekort ontstaan!

Gebruikt Nomige vitamine B?

Nomige Dagcrème

€84,99

Nomige gebruikt zeker vitamine B in haar producten, met name niacinamide of vitamine B3. Deze vitamine heeft zijn werking als stabiel en effectief anti-verouderingsingrediënt al bewezen, waardoor het deel uitmaakt van onze ingrediënten.

Ook panthenol of provitamine B5, wordt gebruikt in de Ultra Rich Moisturizer (dagcrème) van Nomige, speciaal ontwikkeld voor rijpe of droge huidtypes. Dit ingrediënt trekt water aan, houdt vocht vast en verbetert ook de huidbarrière.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een wateroplosbare, zeer onstabiele vitamine die van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen, zoals paprika's, sinaasappels, spinazie, peterselie en kiwi's. Deze vitamine is noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken door het ontbreken van een bepaald enzym. Daarom is het een essentieel voedingsbestanddeel met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg voor een volwassene.

vitc2.png

Vitamine C in huidverzorging

Vitamine C is bewezen zeer nuttig te zijn als ingrediënt in huidverzorgingsproducten:

 • Het voorkomen van huidveroudering en pigmentatie,
 • Hebben een kalmerend effect
 • Werken als antioxidant
 • Verbeteren van het effect van zonnebrandcrème.
citrus-marmer-met-bloem.jpg

Screening vitamine C producten

1. Kijk naar het type verpakking

Airless verpakkingen zorgen ervoor dat het product niet wordt blootgesteld aan licht en lucht, waardoor het stabieler is.

2. Type van vitamine C

Ascorbinezuur (L-AA) is de meest efficiënte en zuivere vorm van vitamine C. Zoek naar L-AA-formules met een lage pH en een hoge concentratie (> 10%).

3. Rangschikking in INCI-lijst

INCI-namen zijn te vinden op de verpakking van elk cosmetisch product. Als het in de top 3 staat, kan het werken tegen huidveroudering of pigmentatie. Als een ingrediënt onderaan de lijst staat, werkt het alleen als een pH-regelaar of conserveringsmiddel.

WAT IS VITAMINE E & WAAR KAN JE HET VINDEN?

Vitamine E is een natuurlijk voorkomende vitamine en bestaat in acht chemische vormen: (alfa-, beta-, gamma-, en delta-) tocoferol en (alfa-, beta-, gamma-, en delta-) tocotrienol. Alfa-tocoferol is de meest relevante vorm voor het menselijk lichaam.  De preferentiële verdeling van alfa-tocoferol in het menselijk lichaam ten opzichte van de andere vormen van tocoferol is het gevolg van de snellere stofwisseling en verwijdering van de andere vormen. Deze essentiële voedingsstof komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Enkele voorbeelden van vitamine E bronnen zijn:

 • Plantaardige oliën (zonnebloem-, maïs- en soja-olie)
 • Noten (amandelen, pinda's en hazelnoten)
 • Zaden (zoals zonnebloempitten)
 • Groene bladgroenten (zoals spinazie en broccoli)

HEEFT VITAMINE E VOORDELEN VOOR UW HUID?

vitamin_E_-_3.png

JA! Vitamine E is een krachtige antioxidant die kan helpen om schade aan de huid door vrije radicalen te verminderen. Hierdoor kan vitamine E schade aan de huid (fotobeschermende werking) en vroegtijdige tekenen van huidveroudering verminderen. Naast de antioxidante werking heeft vitamine E ook een ontstekingsremmende en hydraterende werking op de huid.

TIPS VOOR HET SELECTEREN VAN HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN DIE VITAMINE E BEVATTEN

 • Kies een product dat zowel vitamine E als vitamine C bevat. Een gouden duo
 • Vitamine E is niet stabiel en gevoelig voor blootstelling aan licht en lucht. Het is daarom aan te raden om een licht- en luchtvrije verpakking te kiezen.
 • De meest effectieve vorm van vitamine E is 'alfa-tocoferol'.
  Effectieve concentratie: 1-5%
 • U kunt hem overdag, 's nachts of allebei gebruiken.
vitamin_E_-_5.png

Wil je meer weten over vitamines?

Vitaminen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam en zeker voor de huid. Daarom worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid