May. 02, 2020

Wat weet je over bescherming tegen de zon?

De zon laat dit jaar een beetje op zich wachten. Maar met de zomermaanden voor de deur, willen we je graag nog eens uitleggen hoe het zit met je zonnebescherming.

Geniet van de zon, maar zon verstandig.

slide1.png

UVA EN UVB

Het zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten straling, waaronder ultravioletstraling (UV). Er is zowel UVA en UVB-straling.  UVB zorg ervoor dat je bruin wordt, maar dus óók dat je verbrandt als je te lang in de zon zit. UVB is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. UVA daarentegen is een grotere boosdoener. Deze straling dringt namelijk dieper je huid en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering en eventueel huidkanker. Dus zorg ervoor dat je dagcrème of zonnecrème zowel UVA als UVB-straling tegenhoudt.

UV FILTERS

De kwaliteit en veiligheid van UV-filters staat de afgelopen tijd veel ter discussieSommige filters claimen beter te zijn dan anderen, maar er is geen eenduidig bewijs voor wat de beste zonnefilter is. UV-filters kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: organische zonnefilters en minerale zonnefilters. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

 
slide_2.jpg

ORGANISCHE FILTERS

Organische zonnefilters bevatten moleculen die de straling absorberen en de energie omzetten in een onschadelijke vorm. Deze ondergaan een chemische omzetting bij contact met UV-straling, waarbij zij de energie absorberen en afstaan in de vorm van warmte of infraroodstraling. 

slide3.jpg

MINERALE FILTERS

Minerale zonnefilters leggen een laagje op de huid. Ze bevatten twee anorganische stoffen, titaniumdioxide en zinkoxide. Deze werken als een soort spiegel en zorgen voor reflectie en verstrooiing van het UV licht. Het nadeel van deze filters is dat ze minder aangenaam aanvoelen en dat ze een doffe en witte gloed op het lichaam of gelaat achterlaten.

De beschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor) drukt de werkzaamheid van je zonnecrème uit. Het gaat om het UV-absorberend vermogen van de crème.  Anders gezegd: de SPF geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een zonnecrème in vergelijking met iemand die geen bescherming aangeeft. Dus als je huid zonder bescherming rood wordt na 10 minuten, dan zou je met SPF15 tot 15 keer langer in de zon mogen liggen.

Maar opgepast, want de SPF die je op je zonnecrème verpakking ziet staan, verklapt je enkel in welke mate het product je beschermt tegen UVB-stralen, niet UVA. Hou hier rekening mee bij de keuze van je zonnecrème. Ga dus op zoek naar zonnecrèmes die expliciet vermelden dat ze ook tegen UVA beschermen.

WELKE ZONNEBESCHERMING GEBRUIK IK NU BEST?

Welke beschermingsfactor het meest geschikt is voor jou, hangt onder meer af van je huidtype. Dit wordt onder meer bepaald door hoeveel pigment je in je huid hebt. Hoe bleker je bent, hoe regelmatiger je zal moeten smeren.

SPF is wiskundig echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is namelijk niet zo dat een SPF 30 twee keer zo lang of twee keer beter werkt dan een SPF15. Ook is het niet zo dat als je 2 keer een laagje crème met SPF15 over mekaar smeert, dat je dan hetzelfde beschermende effect hebt als een SPF30.

Wel is het wel zo dat méér smeren altijd beter is.

Het verschil in zonnebescherming tussen SPF 30 en SPF 50 is helemaal niet zo groot als je misschien denkt. Een SPF 30 blokkeert 96,6% van de straling.  SPF 50 biedt rond de 98% bescherming. Geen enkele zonnecrème blokkeert 100% van de UV straling. Dus SPF100 is voor die reden dan ook zeer misleidend.

slide_4.jpg

Een hogere factor kiezen om slechts eenmaal per dag te hoeven smeren werkt helaas niet, maar deze zal wel meer schadelijke stralen blokkeren.

Nomige Dagcrème

€84,99

EEN DAGCRÈME MET SPF?

In de zonnige maanden is de hoeveelheid UV-straling hoger. Daarom is het aangewezen om tijdens deze maanden zeker een dagcrème met SPF te gebruiken.  Al raden wij het ook aan in de winter te gebruiken. Bescherming kan nooit kwaad. Aangezien we relatief veel binnen zitten en een SPF 15 al voor 93% bescherming biedt, heeft Nomige ervoor gekozen een lage zonnebescherming aan al haar Lifestyle dagcrèmes toe te voegen. Zo bescherm je jouw huid dagelijks tegen UVA- en UVB-straling zonder een al te zware, hoge SPF op je gezicht te moeten smeren. Dit kan namelijk niet altijd even prettig aanvoelen voor je huid.

Ga ja echt de zon in? Dan is het verstandig om een zonnecrème te kiezen die voorzien is van een wat hogere beschermingsfactor, voorbeeld SPF 30. Nomige heeft de 'UV Protect' crème voor het gezicht ontwikkeld met een medium zonnebescherming.  Desondanks is deze crème zeer aangenaam van textuur en voelt ze prettig aan op de huid. Deze mag je zo aanbrengen of boven je dagcrème.

 

VOLDOENDE SMEREN & BLIJVEN SMEREN

Te weinig smeren heeft als effect dat de beschermingsfactor van je dagcrème een stuk lager ligt dan er op de verpakking staat. Dus als je slechts een dun laagje SPF 30 op je gezicht smeert, is de daadwerkelijke beschermingsfactor misschien slechts SPF 10. Smeer daarom altijd ruim voldoende dagcrème of zonnecrème op je huid.

Daarnaast is het geen fabeltje dat je SPF bescherming al na enkele uren is uitgewerkt. Dus of je nu een zonnecrème of een dagcrème met SPF gebruikt; blijven smeren als je de zon in gaat. Zit je de hele dag binnen? Dan is het uiteraard niet nodig om meerdere keren dagcrème op te brengen. Al kan dat hydratatie-technisch weer zijn voordelen hebben ;-)

Eén ding is zeker, je huid beschermen moet je doen.

Geniet van de zon, maar zon verstandig

DR. BARBARA GEUSENS

Vragen over huidbescherming?

Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over huidbescherming. Twijfel niet om ons te contacteren als je nog vragen zou hebben. 

Vragen over huidbescherming?

Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over huidbescherming. Twijfel niet om ons te contacteren als je nog vragen zou hebben. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de  hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de  hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.

High Protection Sunscreen SPF 30+

€39,00
pro_title
Winkelmandje
pro_title
Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid