May. 02, 2020

Wat zijn peptiden en waarvoor worden ze gebruikt in huidverzorgingsproducten?

Cosmetische producten met peptiden erin verwerkt zijn nieuwe en populaire middeltjes om huidveroudering tegen te gaan. Maar wat zijn de voor- en nadelen van die producten? Meer hierover lees je in deze blog.

WAT ZIJN PEPTIDEN?

peptides2.png

Wanneer aminozuren aan elkaar worden gekoppeld, vormen ze ketens die peptiden worden genoemd. Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen peptiden en eiwitten. Beiden bestaan uit dezelfde bouwstenen (aminozuren), maar het verschil zit 'm in de grootte. Peptiden bevatten gewoonlijk vijftig of minder aminozuren. Eiwitten bestaan ​​uit vijftig of meer aminozuren en kunnen worden gemaakt van polypeptiden (een lange peptideketen). Er zijn verschillende soorten peptiden, en allemaal bestaan ze uit verschillende combinaties van aminozuren. Deze kunnen geclassificeerd of gecategoriseerd worden op basis van hun bron en werking.

DE ROL VAN PEPTIDEN IN EN OP JE HUID

Eiwitten, en dan hoofdzakelijk collageen, zijn fundamentele bouwstenen van de menselijke huid. Collageen homeostase is een natuurlijk proces waarbij ons lichaam collageen produceert en afbreekt tot peptiden. Collageen wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen, namelijk matrix-metalloproteïnasen (MMP's). Wanneer er een goede balans bestaat tussen de productie en afbraak van collageen, zorgt de extracellulaire matrix voor een mooie, stevige huid. Wanneer er meer collageen wordt afgebroken dan er geproduceerd wordt, neemt de stevigheid af en ontstaan er rimpels. Daarom is het belangrijk om zowel de collageenproductie te stimuleren als de collageenafbraak te remmen

peptides3.png

Collageenproductie

Als je jong bent, produceert je lichaam grote hoeveelheden collageen. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen echter af. Na je 20e produceert je lichaam jaarlijks gemiddeld 1% minder collageenpeptiden. Zonder collageenpeptiden blijft de huid niet intact en dit resulteert in het verlies van stevigheid, het verschijnen van rimpels en veranderingen in de huidtextuur.

De productie van collageen kan worden gestimuleerd door middel van peptiden. Het gebruik van collageen (als eiwit) is niet nuttig in huidverzorgingsproducten, omdat deze moleculen te groot zijn om door het stratum corneum (de bovenste laag van je huid) te dringen. Korte peptiden zijn klein genoeg om door te dringen en wanneer ze plaatselijk en in de juiste 'drager' (d.w.z. formulering) worden aangebracht. Dan kunnen ze de collageenproductie stimuleren. Er zijn verschillende soorten cosmetische peptiden, elk met hun eigen werkingsmechanisme. Vaak gebruikte peptiden in huidverzorgingsproducten zijn signaaltransductie peptiden. Wanneer collageen op natuurlijke wijze wordt afgebroken, werken de zo gevormde endogene peptiden als een waarschuwingssysteem dat je lichaam aanzet om meer collageen te produceren. Signaaltransductiepeptiden bootsen dat natuurlijke waarschuwingssysteem na waardoor het lichaam automatisch meer collageen gaat produceren.

Collageen afbraak

Versnelde collageenafbraak kan het gevolg zijn van een verkeerde levensstijl (blootstelling aan de zon, stress ...) en / of een verkeerd geprogrammeerde genetische code. Mutaties ('fouten', defecten) in MMP-genen, zoals collagenase (MMP-1) en stromelysine (MMP-3), zorgen ervoor dat de overeenkomstige enzymen 'overactief' zijn en dus sneller werken dan gewenst. Ze breken collageen dus sneller af dan het wordt geproduceerd. Zo verliest de huid haar stevigheid en veroudert ze sneller. De afbraak van collageen kan worden afgeremd door een ander soort peptiden en/of actieve substanties die de effecten van MMP-enzymes verminderen aan je dagelijkse huidverzorging toe te voegen.

WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN HET GEBRUIK VAN PEPTIDEN?

PROS

+  Ze helpen de essentiële eiwitten in de huid te versterken, waardoor peptiden krachtige anti-ageing ingrediënten zijn.

+  Verschillende types peptiden kunnen worden gecombineerd in één cosmetisch product: verschillende types peptiden activeren verschillende biologische processen. Door ze in één product te combineren zijn ze nog efficiënter tegen huidveroudering.

CONS

-   Er bestaat controverse over de vraag of peptiden al dan niet nog steeds te groot zijn om door te dringen in de huidbarrière (de 500 dalton-regel). Volgens die regel kan een substantie enkel in de huid doordringen wanneer moleculaire gewicht (MW) lager is dan 500 Dalton. Als peptiden groter zijn dan 500 Daltons, zijn ze waarschijnlijk te groot om door te dringen. Toch speelt de vector of drager een belangrijke rol in de huidabsorptie. Het gebruik van bepaalde liposomale formules helpt om ze beter door de huid te laten opnemen. 

-   Als peptideformuleringen niet correct worden bewaard, kunnen ze kwetsbaar zijn voor de afbraak door licht en lucht. Daarom is de verpakking van het product doorslaggevend voor de werking ervan. Bovendien wordt verkozen om peptiden 's avonds aan te brengen omdat je huid 's nachts meer doorlaatbaar is, maar ook om een verminderde werking ten gevolge van UV-licht te vermijden.

-   Bepaalde soorten peptiden kunnen irritatie veroorzaken bij bepaalde huidtypes.

KIES HET JUISTE PRODUCT

De meest gangbare (signaaltransductie)peptide in huidverzorgingsproducten is palmitoyl pentapeptide-3 (matrixyl), wat heel efficiënt is tegen fijne lijntjes. Palmitoyl pentapeptide-3 stimuleert de aanmaak van type I- en type II-collageen en fibronectine, die een belangrijke rol spelen in de stevigheid en elasticiteit van de huid. Het is niet alleen belangrijk om de collageenproductie te stimuleren, maar ook om de collageenafbraak tegen te gaan door de werking van MMP's (enzymes die collageen afbreken) af te remmen. 

Nog een belangrijke tip: kies niet voor een gezichtsreiniger met peptiden, omdat je die vrijwel meteen afspoelt. Polypeptiden zullen veel efficiënter zijn in een crème- of serumvorm, bij voorkeur 's nachts aangebracht. Voor een goede effectiviteit moet je product ook een hoge concentratie aan peptiden bevatten. Als je je afvraagt welk product jij nodig hebt en welke peptiden het efficiëntst zijn voor jouw huid, kan je je DNA onder de loep nemen. Daaruit lezen we informatie af die wellicht al je vragen zal beantwoorden :)

60% is de basis van je huid en wordt bepaald door je DNA.

Je DNA maakt wie je bent. Het vertelt je niet alleen welke zorg je huid nodig heeft, maar ook hoe je huid gevoelig is voor veroudering.
Je DNA ligt niet en blijft onveranderd.

Onze DNA producten richten zich op je specifieke behoeften die voortvloeien uit je DNA profiel. We verzamelen deze informatie met een DNA-test. Je kunt de DNA-test apart bestellen of in een pakketje bij jouw producten. 

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid