May. 02, 2020

Behandeling van pigmentvlekken tijdens de zwangerschap

In onze vorige blog legden we uit wat de oorzaak is van donkere vlekken tijdens de zwangerschap en hoe je kunt voorkomen dat je het ontwikkelt. Nu gaan we ons richten op de ingrediënten die vooral in cosmetische producten worden gebruikt om deze donkere vlekken te laten verdwijnen. Deze kunnen niet alleen gebruikt worden tijdens of na de zwangerschap, maar ook als je last hebt van donkere vlekken in het algemeen

Behandeling donkere vlekken: voorschrift-vrij

Vanwege de bezorgdheid over de veiligheid van hydrochinon zijn mildere alternatieven op de markt om donkere plekken op een veilige en mildere manier te verminderen. De volgende ingrediënten zijn te vinden in cosmetica producten voor hyperpigmentatie/melasma. Sommige (bv. azalaïnezuur) kunnen soms toch op voorschrift zijn in hoge concentraties. 

 • Azelaïnezuur wordt gebruikt bij hyperpigmentatie en acne. 25% azelaïnezuur geeft vergelijkbare resultaten als 4% hydrochinon zonder de neveneffecten.
 • Niacinamide (1%) of vitamine B3 wordt ook gebruikt om pigmentatie en acne te verminderen. Het werkt als een depigmentatiemiddel door de overdracht van met melanine gevulde cellen (melanosomen) naar de bovenste huidlaag (opperhuid) te remmen.
 • Glycolzuur (5-10%) is een AHA (alfa-hydroxyzuur) dat een gunstig effect lijkt te hebben op het verminderen van het verschijnen van pigmentatie.  Het is vooral bekend voor het chemisch verwijderen van dode huidcellen (exofoliatie), maar het kan ook de productie van melanine door melanocyten verminderen.  Het wordt vaak gecombineerd met andere depigmentatiemiddelen.  
 • Kojic zuur is een depigmentatiemiddel dat in concentraties van 2-4% wordt gebruikt. Het kan wat irritatie en roodheid veroorzaken. Het is een effectief ingrediënt om hyperpigmentatie te verminderen en wordt soms gecombineerd met glycolzuur.
 • Retinol is de alcohol vorm van retinoïnezuur. Het is minder irriterend en stabieler in cosmetische formules. Het is minder effectief voor het verminderen van donkere vlekken, maar nog steeds een goed en milder alternatief voor de meer agressieve retinoïden. Het wordt meestal gebruikt in concentraties tussen 0,1 en 1%.
 • Mequinol wordt gebruikt in concentraties van 2-20%. Het is een afgeleide van hydrochinon en is sterker in werking als het gecombineerd wordt met tretinoïne (0,01%).
 • Arbutine is ook een afgeleide van hydrochinon maar heeft een mildere werking.
 • Glabridine (zoethoutextract) is een depigmenterende stof, die meestal wordt gebruikt in concentraties tussen 10-40%.
 • Extracten op basis van soja worden gebruikt voor de behandeling van hyperpigmentatie, maar hebben ook daarboven ook een antioxiderende werking.

Schoonheidsinstituut behandeling

beauty_treatment.jpg
 • Laser: Als geen van bovenstaande ingrediënten heeft gewerkt voor jou, kunt je laser- en lichttherapiebehandelingen ondergaan in schoonheidsklinieken die worden uitgevoerd door getraind personeel.
 • Microneedling: Deze behandeling bevordert de wondheling door bewust kleine wondjes in de huid te creëren en helpt bij het vervagen van donkere vlekjes.
 • Microdermabrasie: Bij deze behandeling worden de bovenste lagen van de huid die het pigment ( = melanine) bevatten in principe afgeschraapt. 

De hyperpigmentatie kan echter nog steeds terugkomen. Daarom is zonnebescherming op dagelijkse basis uiterst belangrijk als een van de manieren om dit te voorkomen. Als er weer vlekken verschijnen, gebruik dan liefst zo snel topische (plaatselijke) producten (zoals hierboven vermeld) om later dure behandelingen te vermijden.

Behandeling donkere vlekken: voorschriftplichtig

Hydroquinone

Hydroquinone is een effectief ingrediënt dat donkere vlekken op de huid vermindert door het enzym tyrosinase, dat de productie van melanine mogelijk maakt, af te remmen. Het breekt ook de melanocyten af (cellen die melanine produceren) om van het overtollige pigment af te komen. De effecten zijn zichtbaar na een consistente behandeling van de vlekken gedurende ongeveer 5-7 weken en moet soms worden verdergezet tot een jaar, afhankelijk van uw huid.

Helaas, heeft het gebruik van hydrochinon neveneffecten zoals irritatie, roodheid, een prikkend gevoel en allergische reacties. Deze bijwerkingen zijn afhankelijk van de concentratie van het ingrediënt en de duur van de behandeling. Er is ook enige bezorgdheid over de veiligheid en daarom is hydrochinon in veel landen (zoals Europese landen) verboden in cosmetische producten. Tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van hydrochinon afgeraden

Prescription.jpg
Skin_rash.jpg

Retinoïoden

Retinoïden zijn krachtige vitamine A-derivaten die gewoonlijk worden gebruikt bij acne, hyperpigmentatie en veroudering. Van retinoïden is bekend dat ze de celvernieuwing versnellen, daarom is er niet voldoende tijd voor de keratinocyten om de melanine op te nemen die normaal gezien de pigmentvorming veroorzaakt. Bovendien vermindert tretinoïne of retinoïnezuur de melanineproductie door het enzym tyrosinase af te remmen. Het wordt vaak gecombineerd met corticosteroïden en hydrochinon voor een nog beter effect.

Het kan niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap n, omdat het kan leiden tot misvorming van de foetus. Dit is meestal het geval bij orale inname. Toch is het niet aan te raden om het op de huid te gebruiken. Zoals eerder vermeld voor hydrochinon, kunnen retinoïden ook irritatie en roodheid van de huid veroorzaken.

Conclusie

Als je al pigmentvlekken hebt, is het aangeraden om tot na de bevalling van de baby te wachten met een behandeling, omdat de constante hormonale trigger voor het ontwikkelen van melasma op dat moment elke vorm van behandeling zal tegenwerken. Soms kunnen pigmentvlekken  vanzelf verdwijnen na de zwangerschap.

Nomige Masterclass

Kan je niet genoeg informatie absorberen over je huid? Dr. Barbara Geusens deelt al haar waardevolle kennis die ze tijdens haar doctoraat in de dermatologische wetenschappen tijdens haar skin series heeft opgedaan.

Ze is ook de oprichtster van Nomige, hyper-gepersonaliseerde huidverzorging op basis van DNA en levensstijlfactoren. Ben je benieuwd waarom ze Nomige heeft ontwikkeld en hoe Nomige je kan helpen jouw unieke huidproblemen op te lossen? Dan moet je haar Masterclass Webinar bekijken waar ze al je vragen over Nomige beantwoordt.  

Wil je meer weten over huidveroudering? 

Huidveroudering is een heel complex proces dat beïnvloedt wordt door zowel interne (jouw DNA) als externe factoren (zoals de zon, pollutie, weersomstandigheden, roken...). Elke huid is uniek en hetzelfde kan gezegd worden van het huidverouderingsproces. 

Vragen over je huid?

Boek een GRATIS consultatie. 

Een GRATIS 1-op-1 consultatie via een Whatsapp videogesprek met onze oprichtster Dr. Barbara Geusens. 

Stel jouw vragen over Nomige en ontdek hoe Nomige jou kan helpen. 

We zijn hier om je te helpen! Chat met ons of

stuur ons een mailtje

Other q

Vragen over je huid?

Boek een GRATIS consultatie. 

Een GRATIS 1-op-1 consultatie via een Whatsapp videogesprek met onze oprichtster Dr. Barbara Geusens. 

Stel jouw vragen over Nomige en ontdek hoe Nomige jou kan helpen. 

Meer vragen? 

We zijn hier om je te helpen! Chat met ons of

stuur ons een mailtje

Other q

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid