May. 02, 2020

Gezichtsreiniging: waarom, hoe en wanneer

Reinigt je jouw huid dagelijks of vergeet je het soms aan het eind van een drukke dag of na een avondje uit? Het reinigen van je huid is één van de belangrijkste stappen op weg naar een gezonde en mooie huid. Helaas wordt dit vaak onderschat! Daarom neem ik in deze blog de tijd om uit te leggen waarom het zo belangrijk is en hoe je je huid het beste kunt reinigen.

Wat is het belang van een dagelijkse reiniging?

Overdag komt jouw huid in contact met vervuilende stoffen, UV-straling, onzuiverheden... Al deze factoren kunnen schade veroorzaken en een vuile laag op je huid nalaten tegen het einde van de dag. Help je huid de schade van die dag te compenseren door 's avonds grondig te reinigen.

"A healthy skin is always in!"

Bovendien verbetert een grondige reiniging ook de absorptie van de werkzame stoffen in je crème of serum. Dit komt omdat de werkzame stoffen in een crème of serum niet kunnen doordringen in de 'vuile laag' op jouw huid.  Zonder grondige reiniging is een goede huidverzorging of huidverbetering onmogelijk met als gevolg een onzuivere, verstopte huid, ook wel bekend als verstopte poriën.

Hoe kan ik mijn gezicht het beste reinigen?

Er zijn vandaag de dag veel producten op de markt, maar welk type product is het beste voor een goede gezichtsreiniging? Onze belangrijkste tip: wees voorzichtig met uw huid. Je huid is een orgaan dat veel op zichzelf kan doen. Het is het grootste orgaan in ons lichaam en het beschermt ons tegen schade door externe factoren. Het is belangrijk om de functies van jouw huid te ondersteunen en niet te verstoren.

Gebruik een mild twee-stappenprogramma om je huid 's avonds te reinigen.

STAP 1

Begin met een mild reinigingsmiddel op oliebasis of een melkachtig reinigingsmiddel dat niet schuimt. Vuil en make-up lossen alleen op in olie (niet in water - probeer enkel je mascara met water te verwijderen) en daarom is dit de eerste stap in een goede reiniging.

2-in-1 cleanser

€29,99

STAP 2

Gebruik nu een reinigingsmiddel op waterbasis om de resten van de reiniger en dode huidcellen te verwijderen, bij voorkeur met een enzymatische en niet-korrelige exfoliator.

Reinig ik mijn huid op dezelfde manier 's morgens en 's avonds?

Reinig je gezicht 's avonds en 's morgens simpel met water. Het is een misvatting dat je huid 's morgens weer vies is, zeker als je 's avonds gereinigd hebt. In principe garandeert het gebruik van een goed reinigingsmiddel dat ook het vuil uit je poriën verwijdert, dat je huid niet vuil wordt als je wakker wordt. Als er iets 'van je gezicht af komt' - bijvoorbeeld als je watje bruin gekleurd is - wordt dit gewoon veroorzaakt door de oxidatie van bepaalde ingrediënten in je nachtcrème en waarschijnlijk ook van je eigen huidlipiden. Oxidatie is hetzelfde proces als bij een appel die bruin wordt wanneer deze wordt blootgesteld aan zuurstof, dus dit is helemaal geen vuil.

Overmatig reinigen is een slecht idee: het breekt de beschermingslaag af (die zich 's nachts vormt) en het verstoort ook uw huidmicrobiome (de goede bacteriën die op uw huid leven). Met andere woorden: reinig slechts één keer per dag (in de avond).

thumbnail-large-1-2.jpg

Nog wat meer gezichtsreinigingstips

  • Wees voorzichtig met agressieve (sterk zure) peelings en korrelige scrubs. Ze beschadigen de huidbarrière en kunnen een droge huid, roodheid of ontsteking veroorzaken. Als je een diepe peeling overweegt, moet je altijd een huidspecialist raadplegen.

  • Was je handen voordat je jouw gezicht reinigt. Je wilt geen bacteriën van jouw handen op jouw gezicht overbrengen.

  • Het reinigen van je gezicht 's avonds is cruciaal. Reinig je gezicht altijd, zelfs als je geen make-up hebt gebruikt.

  • Dep jouw gezicht droog in plaats van af te vegen. Deppen is veel huidvriendelijker en zachter op de huid.

  • Als je een toner gebruikt, kies dan een toner die alcoholvrij is, vooral als je een droge huid hebt. Alcohol verwijdert de natuurlijke vetten die door de huid worden geproduceerd. Dit beschadigt je huidbarrière en dat is niet goed! Gebruik in plaats daarvan een mild reinigingsmiddel op waterbasis.
 

Nomige reinigingsproducten

2-in-1 cleanser

€29,99

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over je huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven van de laatste skin tips en het laatste nieuws.

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid