May. 02, 2020

Hoe droge handen behandelen

Kun je niet tegen het gevoel van een droge en ruwe huid na het veelvuldig wassen van je handen? Wel, wij kunnen er ook niet tegen. Geef je handen een rijke laag huidcrème of serum om die babyzachte huid te bereiken. 

SKINTIP

&

In deze skintip geeft Dr. Barbara Geusens meer diepgaande adviezen over de behandeling van DROGE HUID. Wanneer je last hebt van een droge huid, weet je welke absolute belasting het is om de juiste behandeling te vinden.

Detergenten en hun vermogen om uit te drogen

Welke zeep je ook gebruikt, het bevat ingrediënten die vette deeltjes en vuil zullen omringen om vervolgens met water te worden weggespoeld. We kennen deze reinigingsmiddelen meestal onder de naam detergenten. De wetenschappelijke term voor reinigingsmiddelen is surfactants. Deze stoffen hebben amfifiele eigenschappen. Dit is een nogal ingewikkelde term om aan te geven dat een ingrediënt zowel waterminnende als olieminnende eigenschappen heeft.

Aangezien de meeste vuildeeltjes op onze handen op oliebasis zijn, kunnen ze gemakkelijk in de kern van de surfactant worden opgevangen. De waterminnende delen van de surfactant, die zich aan het oppervlak bevinden, werken samen met water om het vuil gemakkelijk van de huid te verwijderen.

Hoe reinigingsmiddelen de huidbarrière verzwakken

Onze buitenste huidlaag (stratum corneum) bestaat uit dode huidcellen en een lipidenlaag die gestructureerd zijn als een 'brick-and-mortar' model. De stenen zijn in dit geval de dode huidcellen en de lipidenlaag is de mortel. Deze vormen de huidbarrière.

Deze lipidenlaag bevat ceramiden samen met cholesterol en triglyceriden en voorkomt dat het water uit onze huid verdampt. Dit is cruciaal om uitdroging van de huid te voorkomen. Het niet-zo-fun-fact is dat wanneer we onze handen vaak wassen deze lipidenlaag in principe wordt weggehaald en we een belangrijk deel van onze huidbarrière verliezen, waardoor we een droog en geïrriteerd gevoel achterlaten.

Droogt water je huid uit?

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het water uit het lichaam wordt geforceerd. Na het drinken ontstaat een verstoorde vochtbalans en worden vitaminen en mineralen aan het lichaam onttrokken. Het lichaam zal moeite hebben om daarna weer gehydrateerd te worden. Deze verstoorde balans veroorzaakt niet alleen hoofdpijn (kater), maar leidt ook tot een uitgedroogde huid. Gezien het feit dat hydratatie één van de belangrijkste factoren is voor een gezonde en stralende huid, zal dehydratatie ervoor zorgen dat fijne lijntjes en rimpels meer zichtbaar worden door het gebrek aan water. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken om de waterbalans te herstellen.

Welke handzepen veroorzaken huidirritatie en hoe ze te vermijden

 

De lokale vorm van irritatie wordt gekenmerkt door een schilferige, gebarsten, droge huid en roodheid met een branderig en pijnlijk gevoel. Deze aandoening wordt handeczeem genoemd. Ook al denk je dat alle zepen op dezelfde manier functioneren, dat is niet het geval.

  • De klassieke zeep die in een blok of vloeistof wordt geleverd is effectief in het verwijderen van bacteriën, virussen en vuildeeltjes. Wat mensen leuk vinden aan deze zepen is het feit dat ze veel schuim geven. Dit wordt vaak geassocieerd met een schoon gevoel. Schuim is echter niet altijd positief, omdat het een hoge concentratie van de meer agressieve surfactants bevat, waardoor onze huid droog aanvoelt. Bovendien hebben ze een hogere pH (pH 10) dan de huid (pH 5,5), wat bijdraagt aan de agressiviteit van de klassieke zepen.

  • Misschien ben je de syndetten wel tegengekomen. Deze zijn zo geformuleerd dat ze een milder mengsel van surfactants bevatten. Hun pH is meer compatibel met de huid, wat gunstig is voor een zachtere reiniging van onze handen. Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van vuildeeltjes, maar worden vaak afgekeurd omdat mensen een minder aangenaam wasgevoel ervaren.

  • Wat dacht je van een combinatie van zeep en syndetten? Het bestaat! Het wordt een combar genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de Dove-schoonheidscrème-bar.  Het geeft een zachte reinigingservaring en is effectief tegen bacteriën, virussen en vuil met respect voor de pH-waarde van de huid.

Er zijn door wetenschappers vragen in omloop over de effectiviteit van deze verschillende handzepen op de verwijdering van virussen, omdat ze verschillen in samenstelling. Sommigen beweren dat het gebruik van klassieke zepen nog steeds de beste manier is om virussen van onze huid te verwijderen, ondanks het irritante gevoel dat er daarna ontstaat. 

De reden hiervoor kan zijn dat een hogere pH-waarde minder wenselijk is voor virussen om te overleven. Bovendien is geconstateerd dat de wrijftijd met de hand met zeep en water ook invloed heeft op de verwijdering van virussen. Een wrijftijd van 15-20 seconden vermindert de kans op infectie meer dan 5-10 seconden wrijven. Houd de wrijftijd in gedachten als je de voorkeur geeft aan mildere zepen zoals syndetten of combats.  

hand_cream.jpg

Hoe droge handen te behandelen

Het dagelijks gebruik van een goede handcrème kan wonderen doen voor je huid. Gebruik een crème die:

hands.jpg

Bevat zowel water als oliën (lipiden). Op deze manier zullen de oliën het vocht in de huid opnemen en maakt water de crème aangenamer in het gebruik omdat het beter en sneller absorbeert.

Is niet afsluitend zoals vaseline. Deze voorkomt waterverlies van de huid, maar blijft alleen aan de oppervlakte. Voor mensen met een zeer droge huid kan dit een tijdje helpen, maar tegelijkertijd zorgt het voor een 'verslavend' gevoel van de huid. Wij raden je aan een crème te gebruiken die rijk is aan oliën, maar ook een bepaalde hoeveelheid water bevat.

Bevat geen geuren. 26 geuren zoals limoneen, benzylalcohol, citroenzuur, eugenol, enz. worden geassocieerd met allergische reacties bij gebruik >0,001% in leave-on en >0,01% in afspoelproducten. Aangezien het verplicht is om deze geuren in de ingrediëntenlijst te vermelden, kan je ze meteen herkennen.

Nomige Skin Tip

Jouw Nomige producten kunnen gebruikt worden om je handen een rustgevend gevoel te geven:

Gebruik het nachtserum voor een extra vochtinbrengende boost omdat het verrijkt is met huidimiterende lipiden zoals ceramiden.

Nacht serum

€99,00

Gebruik het dagserum om jouw handen sneller te herstellen met zijn zeer krachtige antioxidanten.

Dag Serum

€119,00

Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens

Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.

De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging. 

Wil je meer te weten komen over droge huid?

Je kunt een droge huid herkennen aan roodheid, schilfers of brokken. Vooral na het nemen van een douche of bad zal je dit merken. Je huid is verzwakt, voelt aan alsof ze gaat barsten en heeft extra verzorging nodig. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg ons verhaal

Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws. 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid